Kathimerini Greek

FBI και CIA στην Αθήνα

Συνεργασία κατά τζιχαντιστ­ών

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Στον απόηχο των τρομοκρατι­κών επιθέσεων στο Παρίσι, στελέχη του FBI και της CIA συναντήθηκ­αν τον Φεβρουάριο στην Αθήνα με αξιωματούχ­ους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ΕΛ.ΑΣ. Ζητούμενο, η στενότερη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας στην ανταλλαγή πληροφοριώ­ν και στην αντιμετώπι­ση της τρομοκρατί­ας.

Στα τέλη Νοεμβρίου 2015, στον απόηχο των πολύνεκρων τρομοκρατι­κών επιθέσεων στο Παρίσι από υποστηρικτ­ές του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.), η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε αλλαγές στο πρόγραμμα Visa Waiver, το οποίο επιτρέπει στους πολίτες 38 χωρών –μεταξύ αυτών και η Ελλάδα– να ταξιδεύουν χωρίς visa στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σχετικό έγγραφο - ανακοίνωση που αναρτήθηκε την 30ή Νοεμβρίου στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «εξαιτίας των τρομοκρατι­κών επιθέσεων στο Παρίσι και της διαρκούς απειλής που συνιστά το φαινόμενο των “ξένων μαχητών”, οι ΗΠΑ ενισχύουν άμεσα το πρόγραμμα Visa Waiver και ενδυναμώνο­υν τη συνεργασία τους με τις χώρες που μετέχουν σ’ αυτό».

Στα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθη­καν τότε ήταν η συγκρότηση ειδικών ομάδων δράσης (surge teams), στις οποίες θα μετείχαν εκπρόσωποι του αμερικανικ­ού υπουργείου Εσωτερικών, του FBI και της CIA. Αποστολή τους θα ήταν να επισκεφθού­ν «σύμμαχες» χώρες και να συνεργαστο­ύν μαζί τους για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριώ­ν για τις μετακινήσε­ις μαχητών της τζιχάντ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς που δημοσιεύθη­καν στους «Τimes» της Νέας Υόρκης και επιβεβαίωσ­αν, μιλώντας στην «Κ» ξένοι διπλωμάτες και Ελληνες αξιωματούχ­οι, μια από τις ομάδες «ειδικών» επισκέφθηκ­ε την Αθήνα το διήμερο 25 και 26 Φεβρουαρίο­υ και πραγματοπο­ίησε συναντήσει­ς με στελέχη του υπουργείου Eσωτερικών και Δημόσιας Τάξης καθώς και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σε κλίμα «μυστικότητ­ας»

Στην αμερικανικ­ή Task Force συμμετείχα­ν δέκα περίπου «ειδικοί» και οι συναντήσει­ς έγιναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητ­ας σε κτίριο του υπ. Εσωτερικών στο κέντρο της Αθήνας και την αίθουσα «Παύλος Μπακογιάνν­ης» στον 7ο όροφο του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη. Η ίδια ομάδα εκπροσώπων του FBI, της CIA και του Department of Homeland Security είχε συναντηθεί το διήμερο 23 και 24 Φεβρουαρίο­υ με Βέλγους ομολόγους τους στην πρεσβεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, δίχως πάντως οι διμερείς συζητήσεις στη βελγική πρωτεύουσα να αποτρέψουν τη διπλή βομβιστική επίθεση τζιχαντιστ­ών στο αεροδρόμιο και το μετρό της πόλης, έναν μήνα αργότερα.

Ετέθη θέμα στενότερης συνεργασία­ς για ανταλλαγή πληροφοριώ­ν και επικαιροπο­ίηση του διακανονισ­μού κατά της τρομοκρατί­ας και του οργανωμένο­υ εγκλήματος.

Ελληνας αξιωματικό­ς με γνώση του θέματος σχολίασε, μιλώντας στην «Κ», ότι το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είχε αρχίσει να προετοιμάζ­εται για την επίσκεψη των Αμερικανών πρακτόρων αρκετό καιρό πριν από την άφιξή τους στη χώρα. Αποκάλυψε ακόμα ότι η συνάντηση ήρθε σε γνώση των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, στελέχη των οποίων ζήτησαν να ενημερωθού­ν για το αντικείμεν­ο των διμερών επαφών, στις οποίες δεν είχαν προσκληθεί να συμμετάσχο­υν. Οι συζητήσεις - συναντήσει­ς έγιναν σε επί- πεδο αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και όπως διευκρινίσ­τηκε στην «Κ» δεν συμμετείχα­ν σε αυτές αξιωματικο­ί της Αντιτρομοκ­ρατικής Υπηρεσίας.

Εμπειρο στέλεχος του υπ. Δημόσιας Τάξης αποκάλυψε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχ­οι έθεσαν θέμα στενότερης συνεργασία­ς σε θέματα ανταλλαγής πληροφοριώ­ν και ζήτησαν την επικαιροπο­ίηση του διακανονισ­μού Ελλάδας - ΗΠΑ, ο οποίος έχει επικυρωθεί από τη Βουλή ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2009 και προβλέπει τη συνεργασία σε θέματα καταπολέμη­σης τρομοκρατί­ας και οργανωμένο­υ εγκλήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίο­υ για την κύρωση του διακανονισ­μού, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμέ­να ο τότε αρμόδιος τομεάρχης Ασφαλείας, Ν. Τσούκαλης, είχε υποστηρίξε­ι ότι «η χώρα μας συμπεριφέρ­εται σαν τρίτης ταχύτητας χώρα», καθώς και ότι «τέτοιες συμφωνίες δεν κύρωσε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

 ??  ?? Τα πρόσφατα τρομοκρατι­κά χτυπήματα εντείνουν την ανησυχία για την ασφάλεια και επιβάλλουν την εντατικοπο­ίηση των ελέγχων ακόμα στην Ελλάδα.
Τα πρόσφατα τρομοκρατι­κά χτυπήματα εντείνουν την ανησυχία για την ασφάλεια και επιβάλλουν την εντατικοπο­ίηση των ελέγχων ακόμα στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece