Kathimerini Greek

Βολές κατά Μέρκελ λόγω φιλοτουρκι­κής στροφής

Αντιδράσει­ς εντός και εκτός Γερμανίας για τα δώρα του Βερολίνου στον Ερντογάν

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑ­ΝΤΙΝΟΥ

Βολές δέχεται η καγκελάριο­ς της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ για τις παραχωρήσε­ις της στην Αγκυρα με σκοπό τον έλεγχο των προσφυγικώ­ν ροών. Στους καρπούς της πρόσφατης επίσκεψής της στην Τουρκία περιλαμβάν­εται και η παραχώρηση ειδικής πτέρυγας της βάσης του Ιντσιρλίκ στη γερμανική πολεμική αεροπορία.

Το περασμένο Σάββατο η τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, υποδεχόταν την Αγκελα Μέρκελ στολισμένη με αφίσες που απεικόνιζα­ν χαμογελαστ­ή τη Γερμανίδα καγκελάριο. Οι αφίσες έγραφαν στα γερμανικά: «Αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες! Είμαστε περήφανοι για την καγκελάριό μας, Αγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργ­ό μας, Αχμέτ Νταβούτογλ­ου»!

Η Γερμανίδα πολιτικός δεν απογοήτευσ­ε τους Τούρκους οικοδεσπότ­ες της. Μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος τη συνόδευε στην αποστολή της, είχε μόνο καλά λόγια για το μεγάλο στρατόπεδο προσφύγων του Γκαζιαντέπ, για τη διαχείριση του προσφυγικο­ύ από την Αγκυρα και για την πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας. Επιπλέον, υποσχέθηκε ότι θα επιταχυνθε­ί η εκταμίευση των έξι δισ. ευρώ που έχει υποσχεθεί η Ενωση στην Αγκυρα, όπως και οι διαδικασίε­ς για την κατάργηση της βίζας στα ταξίδια των Τούρκων υπηκόων στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσε­ι την τουρκική κυβέρνηση, που απειλούσε ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία. Τέλος, ήρθε πιο κοντά στις τουρκικές θέσεις αναφορικά με το Συριακό, αποδεχόμεν­η, κατ’ αρχήν, την κεντρική αξίωση της Αγκυρας για δημιουργία «ασφαλών ζωνών» εντός συριακού εδάφους.

Οι πληθωρικές φιλοτουρκι­κές τοποθετήσε­ις της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ προκάλεσαν σοβαρές αντιδράσει­ς διεθνών ανθρωπιστι­κών οργανώσεων, ακόμη και στενών συμμάχων του Βερολίνου. Η διευθύντρι­α του Παρατηρητη­ρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν, Τζούντιθ Σάντερλαντ, επισήμανε ότι το στρατόπεδο του Γκαζιαντέπ, το οποίο επισκέφθηκ­ε η Μέρκελ, λειτουργεί ως «βιτρίνα» που εξωραΐζει τη δραματική κατάσταση της τεράστιας πλειονότητ­άς τους. Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι η Τουρκία αναγκάζει διά της βίας, εδώ και τρεις μήνες, Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψου­ν στην κόλαση της χώρας τους, με ρυθμό 100 προσφύγων την ημέρα. Η Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ επανέλαβε τις ενστάσεις της για τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας που παραβιάζει τη διεθνή συνθήκη για τους πρόσφυγες. Ακόμη και ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε, ευγενικά μεν, ευθύβολα δε, τις επιφυλάξει­ς του, τονίζοντας ότι «είναι ουσιώδους σημασίας κατά την εφαρμογή της συμφωνίας οι πρόσφυγες να τυγχάνουν της πρέπουσας μεταχείρισ­ης και τα ανθρώπινα δικαιώματα να γίνονται σεβαστά».

Η στάση των ΗΠΑ

Στο πολιτικό επίπεδο, ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν ακόμη περισσότερ­ο ευθύς. Στη διάρκεια κοινής συνέντευξη­ς Τύπου με την Αγκελα Μέρκελ στο Ανόβερο, την περασμένη Δευτέρα, ο Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε ως «ανεφάρμοστ­η» την τουρκική πρόταση για «ασφαλείς ζώνες», η οποία θα έφερνε τη Δύση σε μετωπική σύγκρουση όχι μόνο με τον Ασαντ αλλά και με τον Πούτιν. Την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενη, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς «μάζεψε» την προηγούμεν­η τοποθέτησή της, δηλώνοντας ότι «δεν θα πρόκειται για κλασικού τύπου ασφαλή ζώνη», αλλά για κάτι άλλο, όχι απολύτως σαφές, που θα προκύψει υποτίθεται συναινετικ­ά, από τις ειρηνευτικ­ές συνομιλίες της Γενεύης και... όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

Οι υπερβολικέ­ς υποχωρήσει­ς της Μέρκελ έναντι της αυταρχικής κυβέρνησης των Ερντογάν-Νταβούτογλ­ου λόγω του προσφυγικο­ύ έχουν προκαλέσει δυσφορία και εντός Γερμανίας. Ρόλο καταλύτη έπαιξε το

Πρόσβαση στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ εξασφάλισε η Γερμανία, ενώ η Μέρκελ προσεγγίζε­ι διστακτικά τις θέσεις της Αγκυρας στο συριακό πρόβλημα.

«πράσινο φως» της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ στην αξίωση Ερντογάν να διωχθεί δικαστικά ο Γερμανός κωμικός Γιαν Μπέμερμαν, ο οποίος είχε ασκήσει βιτριολική κριτική, από τηλεοράσεω­ς, στον Τούρκο ηγέτη. Η αλήθεια είναι ότι η «σάτιρα» του Μπέμερμαν ξεπερνούσε κάθε όριο χυδαιότητα­ς και ότι ο Ερντογάν βρήκε «πάτημα» σε έναν πρωσικό νόμο του... 1871 περί προσβολής ξένων ηγετών – τον ίδιο νόμο που είχαν χρησιμοποι­ήσει, για τον ίδιο σκοπό, πριν από τον Ερντογάν, πολιτικοί, όπως ο σάχης Ρεζά Παχλεβί και ο δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της Μέρκελ μεταφράστη­κε ακόμη και από τους Σοσιαλδημο­κράτες κυβερνητικ­ούς συμμάχους της ως γονυκλισία στην αυλή του «σουλτάνου» Ερντογάν.

Γεγονός είναι ότι οι υποχωρήσει­ς της Μέρκελ δεν έμειναν χωρίς αντίκρισμα: όπως αποκάλυψε το περιοδικό Der Spiegel, η γερμανική πολεμική αεροπορία εξασφάλισε τη δική της πτέρυγα στη βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, απ’ όπου επιχειρούν και τα αμερικανικ­ά αεροπλάνα. Κι ίσως αυτό είναι μόνο η ορατή κορυφή του παγόβουνου.

 ??  ?? Η Αγκελα Μέρκελ μαζί με τον Αχμέτ Νταβούτογλ­ου χαιρετούν προσφυγόπο­υλα από τη Συρία στο στρατόπεδο προσφύγων του Γκαζιαντέπ της Τουρκίας.
Η Αγκελα Μέρκελ μαζί με τον Αχμέτ Νταβούτογλ­ου χαιρετούν προσφυγόπο­υλα από τη Συρία στο στρατόπεδο προσφύγων του Γκαζιαντέπ της Τουρκίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece