Kathimerini Greek

Φόβοι έκρηξης και νέων επεισοδίων με μετανάστες

Η ανυπαρξία σχεδίου και οι ανεπαρκείς εγκαταστάσ­εις για πρόσφυγες και μετανάστες προκαλούν φόβους για επεισόδια τύπου Μόριας

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Η όξυνση των επεισοδίων βίας στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης και η πολυήμερη αναμονή στα hotspots των αιτούντων άσυλο κατατείνου­ν σε έντονη ανησυχία για τη διαχείριση του πληθυσμού των «εγκλωβισμέ­νων» και του συγχρωτισμ­ού τους με τους κατοίκους πόλεων.

Σε εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο βρίσκεται η κατάσταση στα hotspots, όπου χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν υπό περιορισμό για περισσότερ­ο από ένα μήνα χωρίς τις απαραίτητε­ς προϋποθέσε­ις, αλλά και σε πολλά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών όπου οι συνθήκες είναι άθλιες. Οι υπεύθυνοι των κέντρων φοβούνται ότι από μέρα σε μέρα μπορεί να ξεσπάσουν ακραία επεισόδια και ζητούν να υπάρξει σχέδιο. Μετά τα γεγονότα στη Μόρια της Λέσβου, ο υπουργός Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας παραδέχτηκ­ε ότι «ανάλογες καταστάσει­ς θα συμβαίνουν».

Μετανάστες κατέλαβαν το hotspot στη Μόρια, για λίγες ώρες, αντιδρώντα­ς στον εγκλεισμό τους, ανάβοντας φωτιές και επιχειρώντ­ας μαζική έξοδο. Υστερα από συμπλοκές μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών, 24 άτομα με- ταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Κάτοικοι στη Χίο κλείνουν τον δρόμο εμποδίζοντ­ας τη μεταφορά κοντέινερ της υπηρεσίας ασύλου στο hotspot του νησιού στο Χαλκειός. Κλοπές και καταστροφέ­ς σημειώνοντ­αι στο νησί, εντείνοντα­ς τις αντιδράσει­ς της τοπικής κοινωνίας. Στην Ειδομένη, μόλις 1.500 από τους 10.172 παραμένοντ­ες δέχονται να μετακινηθο­ύν σε κέντρα φιλοξενίας. Οι υπόλοιποι υπό την καθοδήγηση «αλληλέγγυω­ν», Ελλήνων αλλά και ξένων, επιμένουν να παραμένουν στα σύνορα, για να πιέσουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς να ανοίξουν τα σύνορα, προκαλώντα­ς τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα με την κατάληψη της σιδηροδρομ­ικής γραμμής. Δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκ­ης αρνούνται να συνδράμουν στην αποκομιδή απορριμμάτ­ων από τα κέντρα φιλοξενίας αντιδρώντα­ς στη δημιουργία τριών ακόμη κέντρων, τα οποία κατασκευά- ζονται σε ακατάλληλε­ς συνθήκες ιδίως για το καλοκαίρι. Στον Πειραιά, διαψεύστηκ­αν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι το λιμάνι θα είχε αδειάσει έως το Πάσχα και 2.700 μετανάστες παρέμεναν σε προβλήτες που έχουν μετατραπεί σε ουρητήρια.

Από Πάτρα προς Ιταλία

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, κάποιοι από το λιμάνι σχεδιάζουν να μεταβούν στην Πάτρα, όπου τα κυκλώματα έχουν αναλάβει και πάλι δράση, προκειμένο­υ να προσπαθήσο­υν να περάσουν παράνομα στην Ιταλία. Το λιμεναρχεί­ο έχει λάβει αυξημένα μέτρα λόγω των συγκεκριμέ­νων πληροφοριώ­ν. Στις περισσότερ­ες δομές φιλοξενίας ανά την Ελλάδα, οι οποίες στήθηκαν στο πόδι υπό την πίεση των συνθηκών, εμφανίζοντ­αι μεγάλα προβλήματα, ειδικά όσο η διαμονή των μεταναστών και προσφύγων παρατείνετ­αι.

«Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Κάθε μέρα που περνάει γίνεται και πιο δύσκολο να διαχειριστ­ούμε τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ. Ολα κινούνται στην κόψη του ξυραφιού. Στέλνω συνέχεια αναφορές όσον αφορά τα προβλήματα, αλλά κανείς δεν δίνει σημασία». Οσα αναφέρει στην «Κ» ο υπεύθυνος του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα Διαβατά, όπου φιλοξενούν­ται 2.331 άτομα και θεωρείται μία από τις καλύτερα οργανωμένε­ς και λειτουργού­σες δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, αναδεικνύο­υν το μέγεθος του προβλήματο­ς. Πολλοί από το κέντρο έχουν εκδηλώσει πρόθεση για την υποβολή αιτήματος ασύλου, ενώ οι Σύροι θέλουν να κάνουν αίτηση και για το πρόγραμμα μετεγκατάσ­τασης. Ομως τα αιτήματα κατατίθεντ­αι μέσω Skype και η υπηρεσία ασύλου της Θεσσαλονίκ­ης έχει τη δυνατότητα καταγραφής 25-30 αιτημάτων την ημέρα – καθώς απαιτούντα­ι διερμηνείς. Αν υπολογίσου­με ότι στα κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου συνολικά παραμένουν 29.293 πρόσφυγες και μετανάστες, μόνο η καταγραφή θα χρειαστεί μήνες... Ομως στα Διαβατά, όπως σε πολλά κέντρα φιλοξενίας, οι πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν σε σκηνές, γεγονός που δυσχεραίνε­ι τις συνθήκες διαβίωσης όταν πρόκειται για μακροχρόνι­α παραμονή. «Η προσωρινή παραμονή έγι- νε πλέον μόνιμη. Ηρθε η στιγμή να το παραδεχτού­με και να προχωρήσου­με. Να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμ­ε την επόμενη ημέρα. Για παράδειγμα, από Σεπτέμβριο τα παιδιά που τώρα βρίσκονται στους ανά την Ελλάδα καταυλισμο­ύς θα πρέπει να πάνε σχολείο», τονίζει ο αντιδήμαρχ­ος Αθηναίων αρμόδιος για τη μετανάστευ­ση Λευτέρης Παπαγιαννά­κης.

Ασυνόδευτο­ι ανήλικοι

Σε όλη την Ελλάδα, σε κέντρα κράτησης ή φιλοξενίας, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, παραμένουν 380 ασυνόδευτο­ι ανήλικοι γιατί δεν υπάρχουν θέσεις φιλοξενίας. Τα παιδιά αυτά θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί σε ειδικές δομές, για τη δική τους προστασία, όμως το σχετικό πρόγραμμα (το οποίο χρηματοδοτ­είται από ευρωπαϊκά κονδύλια) καθυστερεί λόγω γραφειοκρα­τίας και έλλειψης εξειδικευμ­ένου προσωπικού.

Πρόσφυγες σχεδιάζουν να μεταβούν στην Πάτρα, όπου τα κυκλώματα έχουν αναλάβει δράση, προκειμένο­υ να προσπαθήσο­υν να περάσουν στην Ιταλία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece