«Βάζετε σε κίνδυνο την τουριστική βιομηχανία»

Η διαχείριση του προσφυγικού, τα ζητήματα ασφαλείας και το μήνυμα που θα στείλει ο ΣΕΤΕ μέσω της συνέλευσης

Kathimerini Greek - - ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ - Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Η υπερφορολόγηση ναρκοθετεί το μέλλον του τουριστικού κλάδου. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου θα στείλει το σχετικό μήνυμα στην κυβέρνηση.

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός, καθώς η υπερφορολόγησή του ναρκοθετεί τη μελλοντική του ανάπτυξη και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας έναντι άλλων ξένων προορισμών.

Το θέμα της υπερφορολόγησης, αλλά και της ανάγκης ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου θα είναι ένα από τα ζητήματα που αναμένεται να θέσει επί τάπητος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μελών του που έχει προγραμματισθεί για τις 12 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, ο τουρισμός αντιμετωπίζει τη μεγάλη πίεση που δημιουργούν οι πρωτόγνωρες συνθήκες κάτω από τις οποίες βρίσκεται η ελληνική επιχειρηματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι η εφαρμογή των προαπαιτουμένων της συμφωνίας, το ασφαλιστικό, η εφαρμογή του νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Εξωγενείς παράγοντες

Σε όλα αυτά προστίθενται και άλλοι εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τον τουρισμό, όπως η διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, ο διεθνής προβληματισμός για την ασφάλεια σε προορισμούς λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων, η σχέση Ρωσίας - Τουρκίας και η εξέλιξή της, καθώς και η νέα διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων Σένγκεν με βιομετρικά χαρακτηριστικά για τους πολίτες αγορών όπως η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα κ.ά.

Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα του τομέα, ο κ. Ανδρεάδης τονίζει ότι η χώρα μας έχει δημιουργήσει μια σειρά φορολογικών αντικινήτρων τόσο για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων όσο και για την προσέλκυση σχετικών επενδύσεων. Σε αυτούς τους τομείς η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Κύπρος, η Κροατία, η Τουρκία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου το 2017 να επανέλθουν οι συντελεστές ΦΠΑ σε ανταγωνιστικά επίπεδα, διαφορετικά η πραγματικότητα θα είναι πολύ δύσκολη για τους νόμιμους επιχειρηματίες που αγωνίζονται σε πολύ δύσκολες συν- θήκες. Στο πλαίσιο αυτό, θυμίζει ότι ο ΦΠΑ διαμονής και εστίασης από το 2008 έως σήμερα έχει αλλάξει οκτώ φορές. Επιπλέον, αναφέρει ότι από την τελευταία αλλαγή πέρυσι, οπότε διπλασιάστηκε ο ΦΠΑ διαμονής και αυξήθηκε ο ΦΠΑ εστίασης, οι εισπράξεις για τα δημόσια ταμεία αυξήθηκαν μόλις κατά 12 εκατ. ευρώ, δηλαδή ούτε καν ένα τοις χιλίοις.

Σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό τοπίο στον χώρο του τουρισμού, ο κ. Ανδρεάδης υπογραμμίζει ότι το 40% των τουριστικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ο μόνος τρόπος για να αναστραφούν οι υφεσιακές τάσεις που προκαλούνται από την εφαρμογή της δανει- ακής συμφωνίας είναι η εισροή νέων κεφαλαίων, η ανάταση της επιχειρηματικότητας μέσω αναπτυξιακών εργαλείων και η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης κράτους και επιχειρηματία είναι ίσως η σημαντικότερη συνθήκη για την υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα. Και άμεση προϋπόθεση για αυτήν την εμπιστοσύνη είναι πρώτα απ’ όλα η ύπαρξη σταθερού επενδυτικού και φορολογικού πλαισίου.

«Κόκκινα» δάνεια

Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, μέρος του προβλήματος αλλά και της λύσης είναι και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στον τομέα του τουρισμού. Ο Σύνδεσμος προτείνει να δοθεί στις τράπεζες η δυνατότητα να αναδιαρθρώσουν με πολύ υψηλότερα ποσοστά τα δάνεια των βιώσιμων επιχειρήσεων, με πιθανή είσοδο νέων κεφαλαίων ή στρατηγικών επενδυτών, ώστε αυτές να εξυγιανθούν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Γι’ αυτό θεωρεί ότι απαιτείται τεχνογνωσία, αποφασιστικότητα και συνεργασία πολιτείας, τραπεζικού συστήματος και επιχειρηματικού κόσμου για την επεξεργασία και την υλοποίηση ρεαλιστικών πολιτικών που θα ενισχύσουν και δεν θα επιβαρύνουν την υγιή επιχειρηματικότητα, αφού μόνο αυτή μπορεί να φέρει ανάπτυξη, έσοδα στα δημόσια ταμεία, διατήρηση υφιστάμενων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Είναι τουλάχιστον παράδοξο, υποστηρίζει ο κ. Ανδρεάδης, μία χώρα που έχει ως βασικό της στόχο την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της να αρνείται την ίδια δυνατότητα στις επιχειρήσεις με όρους απολύτα συμβατούς σύμφωνα με τα διεθνή χρηματοοικονομικά πρότυπα.

Το 40% των τουριστικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας, τονίζει ο ΣΕΤΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.