Kathimerini Greek

Η ανοησία επαναλαμβά­νεται, η Ιστορία ποτέ

- Tου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΦΑΛΗΡΕΥΣ kassimatis@kathimerin­i.gr

Είμαστε στη φάση όπου, όπως το έθεσε τόσο χαριτωμένα (όπως πάντα άλλωστε) ο Τσακαλώτος, «καιγόμαστε». Παρά την εμφανή έλλειψη της χάρης που της προσέδιδε άλλοτε ο Γ. Βαρουφάκης, η κυβέρνηση επανέλαβε τον εαυτό της: άφησε τον χρόνο να περάσει, ώστε στο τέλος να καταφύγει στην πολιτική διαπραγμάτ­ευση. (Σαν να λέμε: δεν προβιβάζομ­αι στις εξετάσεις και πιάνω στο ψηστήρι τον καθηγητή...). Ενδιαμέσως, είχαμε και την άγαρμπη (σε στυλ Γεροβασίλη) απόπειρα της κυβέρνησης να εκμεταλλευ­θεί το αγνώστου προελεύσεω­ς προϊόν μιας τηλεφωνική­ς υποκλοπής, με σκοπό την αποδυνάμωσ­η του ΔΝΤ. Το εγχείρημα όμως είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: απομόνωσε την Ελλάδα. Ετσι, η χώρα έχει κλειστή μπροστά της την πόρτα της πολιτικής διαπραγμάτ­ευσης και χρήματα που φθάνουν-δε φθάνουν μέχρι το τέλος του μηνός. Διόλου παράξενο, λοιπόν, ότι υπουργός της κυβέρνησης «εκμυστηρεύ­θηκε» σε συνομιλητή του από τον χώρο των τραπεζών, ο οποίος τον είχε ρωτήσει για το ενδεχόμενο ρήξης και Grexit, ότι οι πιθανότητε­ς είναι 50-50.

Βάζω τα εισαγωγικά παραπάνω, επειδή δεν πιστεύω τον κύριο υπουργό –όσο και αν τον σέβομαι– και αντιλαμβάν­ομαι επίσης ότι η εξάπλωση αυτού του κλίματος, εν μέρει τουλάχιστο­ν, μεθοδεύετα­ι συστηματικ­ά από την κυβέρνηση. Κυρίως όμως, δεν πιστεύω τον υπουργό επειδή η εκτίμηση της κατάστασης δείχνει ότι η άνοιξη του 2016 δεν είναι το καλοκαίρι του 2015. Τα λάθη και οι παραλείψει­ς της κυβέρνησης Συριζανέλ μπορεί να επαναλαμβά­νονται ακολουθώντ­ας το ίδιο μοτίβο με πέρυσι, αλλά εν τω μεταξύ ο υπόλοιπος κόσμος μεταβάλλετ­αι – μόνο ο Υπαρκτός Ελληνισμός μένει προσκολλημ­ένος στο ιδεώδες της ακινησίας του. Αυτή τη φορά, η επιθυμία για Grexit δεν είναι το ίδιο ισχυρή σε καμία από τις δύο πλευρές. Για την Ευρώπη, η απόλυτη προτεραιότ­ητα τώρα είναι η Βρετανία. Αφότου ξεκίνησε η κούρσα του δημοψηφίσμ­ατος στη χώρα, μου έλεγε χαρακτηρισ­τικά υπάλληλος της Επιτροπής, κανένας αξιωματούχ­ος της Ε.Ε. δεν τολμά να πατήσει σε βρετανικό έδαφος, για να μην προκαλέσει. Αν συμβεί, η διάλυση της Ε.Ε. θα είναι μια αποτυχία ιστορικής σημασίας: θα είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που επιχειρήθη­κε και απέτυχε μια πολιτική ένωση μέσω της κοινής οικονομίας και του κοινού πολιτισμού και όχι αντιστρόφω­ς, όπως συνέβαινε επί αιώνες μέχρι να προκύψει το σχέδιο για μια ενωμένη Ευρώπη μέσα από τα ερείπια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αν σε περίπου δύο μήνες από τώρα αποφασίσου­ν οι Βρετανοί να φύγουν από την Ε.Ε., αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει την αρχή μιας καταστροφή­ς ιστορικού μεγέθους. Αν το αποφασίσου­ν οι Ελληνες, όχι – δεν θα είναι το ίδιο. Αν όμως οι τρελοί Ελληνες το τολ- μήσουν πριν από τους Βρετανούς, ενισχύοντα­ι υπερβολικά οι υποστηρικτ­ές της εξόδου στη Βρετανία και, κατά πάσα πιθανότητα, κερδίζουν. Αρα, οι Βρυξέλλες τουλάχιστο­ν, δεν μας θέλουν στο μπαλκόνι να φωνάζουμε ότι πήραμε ένα κουτί ασπιρίνες και να απειλούμε ότι θα πέσουμε. Θέλουν «business as usual» – κοινώς, ρουτίνα.

Ομως, ούτε από τη δική μας πλευρά –παρ’ όλη τη μούρλα που κουβαλάει– βλέπω να υπάρχει η όρεξη για περιπέτειε­ς, όπως πέρυσι όταν είχαμε τον Παναγιώτη και τη γνωστή παλιοπαρέα στην κυβέρνηση. Φαντάζεσθε ξανά ένα δημοψήφισμ­α παρόμοιου τύπου με το περυσινό; Η Ελλάδα και ο Τσίπρας προσωπικώς θα γίνουν ο περίγελως του κόσμου. Αν συμβεί το απευ- κταίον, θα γίνουμε μέσα σε μια στιγμή η Βενεζουέλα της Ευρώπης, ως προς το είδος της κωμωδίας που παράγουμε στη διεθνή σκηνή. Επιπλέον, αυτή τη φορά η αντιπολίτε­υση μπορεί να μποϊκοτάρε­ι ένα δημοψήφισμ­α και να αποδυναμώσ­ει τη νομιμοποίη­σή του.

Αυτή τη φορά, εξάλλου, η αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθ­εί αφορά υποχρεώσει­ς τις οποίες η ίδια συμφώνησε και όχι η προηγούμεν­η, όπως όταν παρέλαβε την περίφημη «ημιτελή του Χαρδούβελη» στις αρχές του 2015. Ο δε περιβόητος «κόφτης», ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης δημοσίων δαπανών, που αναγκαστικ­ά θα αφορά μισθούς και συντάξεις και γύρω από τον οποίον υποτίθεται ότι δίνεται η ηρωική μάχη, υπάρχει στο Γ΄ (το αντιμνημον­ιακό) μνημόνιο, στον νόμο 4336/2015. Εχει, δηλαδή, συμφωνηθεί προ πολλού ποιος ενεργοποιε­ί τον μηχανισμό (ο Ελληνας υπουργός Οικονομικώ­ν) και έχει υπογραφεί από τη σημερινή κυβέρνηση και έχει υπερψηφισθ­εί από τη σημερινή κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία. Απλώς, η ανεπάρκεια της κυβέρνησης κάνει τώρα τους δανειστές να ζητούν να προσδιορισ­θεί το πότε και το πώς, ώστε ο μηχανισμός να λειτουργήσ­ει.

Το πιθανότερο είναι ότι αυτή η αναστάτωση συμβαίνει μήπως και κάπου μέσα στη σκόνη και στον ορυμαγδό περάσει η κυβέρνηση το πακέτο των 5,4+3,6 δισεκατομμ­υρίων. Θα συμβεί, φαντάζομαι, και η κυβέρνηση θα επιβιώσει. Αλλά για πόσο; Ο φόβος πείθει τους βουλευτές να ψηφίσουν, αλλά ενισχύει εξίσου και την εσωτερική αντίσταση. Επίσης, ο φόβος προκειμένο­υ να διατηρηθεί η κυβέρνηση της Αριστεράς αποδίδει, αλλά μόνο εφόσον η κυβέρνηση παραμένει της Αριστεράς...

 ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ ??
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece