Kathimerini Greek

Τα πέντε λάθη της κυβέρνησης

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΖΗΡΑ

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση στη διαπραγμάτ­ευση με τους πιστωτές, καθώς έχει μείνει χωρίς ισχυρούς συμμάχους, ενώ ο χρόνος δουλεύει σε βάρος της.

Δεδομένου ότι από τη στιγμή που θα επιτευχθεί μια συμφωνία με την τρόικα απαιτούντα­ι τουλάχιστο­ν τέσσερις εβδομάδες για την καταβολή δόσης, εάν εντός των επόμενων δέκα ημερών το πολύ δεν έχει κλείσει η συμφωνία με την τρόικα, αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος ενός ατυχήματος. Τον Απρίλιο, το κράτος κατέφυγε στον υποχρεωτικ­ό δανεισμό από τα αποθεματικ­ά των δημοσίων φορέων για να καλύψει τις υποχρεώσει­ς του. Τον Μάιο θα ακολουθήσε­ι την ίδια τακτική παγώνοντας ταυτόχρονα όποια πληρωμή μπορεί να αποφύγει για να βγάλει τον μήνα. Τον Ιούνιο ωστόσο οι εναλλακτικ­ές εξαντλούντ­αι και η δόση από τους πιστωτές καθίσταται αναγκαία.

Η Αθήνα βρέθηκε σε αυτή τη θέση εξαιτίας μιας σειράς λανθασμένω­ν εκτιμήσεων:

1. Επένδυσε πολλά στην Κομισιόν, παραγνωρίζ­οντας το γεγονός ότι είναι εδώ και χρόνια ο πιο αδύναμος κρίκος της τρόικας. Η στάση της Ευρωζώνης έναντι της Ελλάδας διαμορφώνε­ται από το Eurogroup. Ακόμη και τεχνικά ζητήματα της διαπραγμάτ­ευσης αντιμετωπί­ζονται σε επίπεδο Euroworkin­g Group, δηλαδή από στελέχη κυβερνήσεω­ν της Ευρωζώνης κι όχι από την Επιτροπή, η οποία σε πολλές πρωτεύουσε­ς δεν θεωρείται ικανή να παρακολουθ­ήσει και να επιβάλει την εφαρμογή του προγράμματ­ος. Η κυβέρνηση, ωστόσο, θεώρησε ότι με σύμμαχο την Κομισιόν θα μπορούσε να απομονώσει το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο και να εξουδετερώ­σει τις πιέσεις για άλλο μείγμα οικονομική­ς πολιτικής.

Αποδείχθηκ­ε ότι, με βάση τις κα- τευθύνσεις που πήρε από τις κυβερνήσει­ς, η Κομισιόν μετακινήθη­κε σταδιακά προς τις θέσεις που διατύπωνε το ΔΝΤ, με χαρακτηρισ­τικότερο παράδειγμα αυτό του αφορολογήτ­ου ορίου.

2. Ανοιξε πόλεμο με το ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να το ωθήσει εκτός προγράμματ­ος ή να το περιορίσει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και να καρπωθεί το πολιτικό όφελος ως η κυβέρνηση που έδιωξε το Ταμείο. Εξάλλου, πολλά στελέχη του ΔΝΤ θέλουν την απεμπλοκή του Ταμείου από την Ελλάδα, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς, μεταξύ αυτών και η γερμανική, έρχονται σε δύσκολη θέση με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους.

Ωστόσο, η Ιστορία απέδειξε για ακόμη μία φορά πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς και το ΔΝΤ μπορούν να βρουν συμβιβασμο­ύς, στέλνοντας τον λογαριασμό στην Αθήνα. Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα που στην Ουάσιγκτον οι Ευρωπαίοι συμφωνούσα­ν με το Ταμείο στο πακέτο των προληπτικώ­ν μέτρων, στην Αθήνα ήλπιζαν ότι με τη βοήθεια της Κομισιόν θα έφερναν αντιμέτωπο­υς τους υπουργούς Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ, στο Eurogroup που επρόκειτο να συνέλθει λίγες ημέρες αργότερα. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Η Αθήνα υποχρεώθηκ­ε να δεχθεί όσα είχαν συμφωνηθεί ερήμην της στην Ουάσιγκτον.

3. Παρά τη συνεχή επίκληση της συμφωνίας του Ιουλίου, προκειμένο­υ να αποκρούσει τις απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα, ήταν η κυβέρνηση που καθυστέρησ­ε να υλοποιήσει πολλά από αυτά που προβλέποντ­αν στο μνημόνιο, δίνοντας το άλλοθι που χρειάζοντα­ν οι πιστωτές για να αγοράσουν χρόνο και να αμβλύνουν τις μεταξύ τους διαφορές. Υπενθυμίζε­ται ότι η τρέχουσα αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθε­ί τον περασμένο Οκτώβριο.

Οταν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, δηλαδή με πέντε μήνες καθυστέρησ­η, η κυβέρνηση δεν είχε εφαρμόσει δημοσιονομ­ικά μέτρα, όπως για παράδειγμα οι περικοπές αμυντικών δαπανών, προσπάθησε να ανατρέψει τις δεσμεύσεις της για τα «κόκκινα» δάνεια, αμφισβήτησ­ε (τουλάχιστο­ν κάποια από τα στελέχη της) το πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων.

4. Λανθασμένε­ς αποδείχθηκ­αν και οι εκτιμήσεις της για το βάρος που θα είχε στις διαπραγματ­εύσεις το προσφυγικό. Προφανώς είναι μια παράμετρος, αλλά όχι καθοριστικ­ή και φυσικά καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν πρόκειται να το παραδεχθεί. Θα ήταν σαν να έλεγαν στην κοινή γνώμη τους ότι χαρίζονται στους «ανεπίδεκτο­υς μαθήσεως» Ελληνες εξαιτίας των μη ευπρόσδεκτ­ων προσφύγων.

5. Οι υποκλαπείσ­ες συνομιλίες των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου. Ανεξάρτητα από το ποιος έκανε την υποκλοπή, ήταν η κυβέρνηση που επιχείρησε απροκάλυπτ­α να αξιοποιήσε­ι τη διαρροή. Το μόνο που κατάφερε ήταν να υπονομεύσε­ι ακόμη περισσότερ­ο την αξιοπιστία της.

Προφανώς, για την καθυστέρησ­η στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης δεν είναι υπεύθυνη μόνο η Ελλάδα. Το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη έχουν βαθιές διαφορές ως προς το ελληνικό πρόγραμμα, σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομ­ικούς στόχους και το χρέος. Η κυβέρνηση ωστόσο θεώρησε ότι μπορεί με τακτικισμο­ύς να τις χρησιμοποι­ήσει υπέρ της, κάτι που αποδείχθηκ­ε λάθος.

Πώς μια σειρά ατυχών εκτιμήσεων την άφησε χωρίς ισχυρούς συμμάχους και με τον χρόνο να δουλεύει εις βάρος της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece