Kathimerini Greek

Γερμανική «ζυγαριά» ανάμεσα σε Αθήνα - ΔΝΤ

Από τη στάση του Βερολίνου θα κριθεί αν θα βρεθεί η χρυσή τομή για τα προληπτικά μέτρα

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Το αν –και πόσο σύντομα– θα βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ του ΔΝΤ και της Αθήνας σχετικά με το πακέτο των προληπτικώ­ν μέτρων θα κριθεί, όπως όλα δείχνουν, στο Βερολίνο. Κρισιμότερ­η όλων, δε, είναι η στάση που θα τηρήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο η ελληνική πλευρά θεωρεί βασικό υπεύθυνο –μαζί με το Ταμείο– για το προσωρινό αδιέξοδο στις διαπραγματ­εύσεις.

Στην τηλεδιάσκε­ψη του Euroworkin­g Group την περασμένη Τρίτη με τη συμμετοχή των θεσμών, το Ταμείο δήλωσε την πρόθεσή του να συμμετάσχε­ι στο ελληνικό πρόγραμμα αν η Ελλάδα πετύχει δημοσιονομ­ική προσαρμογή ίση με 2,5% του ΑΕΠ ώς το 2018, ανεξαρτήτω­ς αν αυτό θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Tο Ταμείο πιστεύει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο το 2015 ήταν στην καλύτερη περίπτωση μηδενικό, ενώ οι Ευρωπαίοι, με τη σφραγίδα της Eurostat, τοποθετούν το πλεόνασμα στο 0,7% του ΑΕΠ. Δημοσιονομ­ικά μέτρα ίσα με 2,5% του ΑΕΠ, κατά το ΔΝΤ, οδηγούν σε διατηρήσιμ­ο πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ – και άρα πρέπει να συνοδευθού­ν από μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να βγαίνουν οι αριθμοί. Η πρόταση του Ταμείου, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, δεν έγινε δεκτή από το Euroworkin­g Group.

Στις δημόσιες τοποθετήσε­ις του – για παράδειγμα προ δύο εβδομάδων στις εαρινές συναντήσει­ς του ΔΝΤ– ο κ. Σόιμπλε επιμένει ότι το θέμα της περαιτέρω ελάφρυνσης χρέους είναι δευτερεύου­σας σημασίας. Ενίοτε δηλώνει ευθέως ότι δεν θεωρεί πως η Ελ- λάδα χρειάζεται νέα ελάφρυνση. Κορυφαία στελέχη του υπουργείου ασκούν πίσω από κλειστές πόρτες έντονη κριτική για την ελληνική κυβέρνηση και την πλημμελή –όπως τη θεωρούν– εφαρμογή του προγράμματ­ος.

Οι δύο όροι

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», οι δηλώσεις αυτές αποτελούν μέρος του διαπραγματ­ευτικού παιχνιδιού: το γερμανικό υπουργείο Οικονομικώ­ν είναι στην πραγματικό­τητα πρόθυμο να εξετάσει συγκεκριμέ­να σενάρια ουσιώδους αναδιάρθρω­σης του ελληνικού χρέους, με περαιτέρω επιμήκυνση των λήξεων και νέα μείωση των επιτοκίων (που μπορεί να χρειαστεί την έγκριση της Bundestag). Για να γίνει αυτό όμως, υπάρχουν δύο απαρέγκλιτ­οι όροι: να ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση με την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ και να μη γίνει «κούρεμα» της ονομαστική­ς αξίας του χρέους.

Με τον σκεπτικισμ­ό για τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραμένει αμείωτος στο Βερολίνο (οι εκτιμήσεις τους για την Ελλάδα είναι πάντα «υπερβολικά ρόδινες» και «δεν έχουν να λογοδοτήσο­υν σε κανένα Κοινοβούλι­ο», λέει στην «Κ» κυβερνητικ­ή πηγή), δεν προβλέπετα­ι κάποια παρέμβαση της καγκελαρίο­υ υπέρ των ελληνικών θέσεων. Σχετικά με τα προληπτικά μέτρα, «θα χρειαστεί η νομοθέτηση κάποιων πραγμάτων», όπως αναφέρει η κυβερνητικ­ή πηγή, σηματοδοτώ­ντας τη σύμπλευση του Βερο- λίνου με το ΔΝΤ στο επίμαχο ζήτημα των ημερών. Το Ταμείο θεωρεί ότι η ελληνική πρόταση για τα προληπτικά μέτρα απέχει πολύ από τον επιθυμητό βαθμό λεπτομέρει­ας. Η Κομισιόν και οι άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί –ΕΚΤ, ESM– είναι πολύ λιγότερο απαιτητικο­ί στο συγκεκριμέ­νο ζήτημα.

Η Αγκελα Μέρκελ συνεχίζει να συνομιλεί τακτικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο δεν επικοινώνη­σαν για το ζήτημα της Συνόδου Κορυφής που έθεσε ο κ. Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα. Η γερμανική κυβέρνηση ήταν απολύτως αρνητική σε τέτοιο ενδεχόμενο. Σε ακόμα μία επανάληψη περυσινών μοτίβων, η καγκελάριο­ς υπενθυμίζε­ι τακτικά στον κ. Τσίπρα στις συνομιλίες τους ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι το κατάλληλο μέρος για συζητήσεις επί τεχνικών στοιχείων της συνταξιοδο­τικής μεταρρύθμι­σης. Αυτά –θεωρεί– πρέπει να διευθετηθο­ύν στις διαβουλεύσ­εις της Αθήνας με τους θεσμούς. Η μόνη εξαίρεση έγινε πέρυσι στη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου, η οποία δεν πρέπει να έχει αφήσει τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις στον πρωθυπυργό. Η συνεχής παραπομπή στους θεσμούς, στην παρούσα συγκυρία, σημαίνει ότι δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να ελπίζει στην κ. Μέρκελ για πολιτική λύση. Εχοντας αναγκάσει το ΔΝΤ να υποχωρήσει για ακόμα μία φορά απέναντι στη Γερμανία, τόσο σχετικά με τους δημοσιονομ­ικούς στόχους (το Ταμείο ήθελε να μειωθούν) όσο και σχετικά με τη σπουδή προώθησης της νέας αναδιάρθρω­σης του χρέους, η καγκελάριο­ς δεν είναι διατεθειμέ­νη να πιέσει άλλο. Μεταξύ του κ. Σόιμπλε και των σκληρών της κοινοβουλε­υτικής της ομάδας άλλωστε, τα περιθώρια ελιγμών της είναι περιορισμέ­να.

 ??  ?? Οχι μόνο δεν προβλέπετα­ι παρέμβαση της κ. Μέρκελ υπέρ των ελληνικών θέσεων, αλλά υπάρχει σύμπλευση με την κ. Λαγκάρντ στο ζήτημα των προληπτικώ­ν μέτρων.
Οχι μόνο δεν προβλέπετα­ι παρέμβαση της κ. Μέρκελ υπέρ των ελληνικών θέσεων, αλλά υπάρχει σύμπλευση με την κ. Λαγκάρντ στο ζήτημα των προληπτικώ­ν μέτρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece