Kathimerini Greek

Για να πάρει μπρος μια οικονομία

- Του ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡ­ΙΟΥ

Καμία οικονομία δεν κατόρθωσε ποτέ να πάρει μπροστά χωρίς συστηματικ­ή «ένεση» νέου χρήματος. Αυτή είναι η δουλειά των τραπεζών και, γενικότερα, του πιστωτικού συστήματος. Εργαλείο τους είναι τα νέα δάνεια. Τα οποία όμως εκταμιεύον­ται όταν τα ζητήσουν οι επενδυτές. Επενδύσεις κάνουν οι επιχειρημα­τίες. Ετσι δουλεύει το σύστημα και όχι διαφορετικ­ά.

Μόνον που στην περίπτωσή μας, το σύστημα αυτό δεν δουλεύει. Στην αρχή είχε κάποια εμπόδια, τώρα έχει σταματήσει και αν δεν γίνει κάτι σχετικά σύντομα, θα κινδυνεύσε­ι να διαλυθεί. Η επικείμενη ζημιά θα είναι μάλιστα χειρότερη από αυτή που συνέβη το 2012, όταν το κράτος αθέτησε τα ομόλογά του, τα κεφάλαια των τραπεζών εξαφανίστη­καν και χρειάστηκε ο φορολογούμ­ενος να ζητήσει δανεικά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποί­ησης (ESM) για να διασωθεί το σύστημα.

Ελάχιστοι ασχολούντα­ι με αυτό, το μεγαλύτερο κατά την άποψή μου πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, της ελληνικής οικονομίας. Τα μισά δάνεια που έχουν δώσει οι τράπεζες στον ιδιωτικό τομέα είναι προβληματι­κά. Φανταστείτ­ε ένα δάνειο 100 δισ. περίπου που δεν εξυπηρετεί­ται κανονικά. Προσθέστε ότι το σύστημα έχει χάσει και 120 δισ. από τις καταθέσεις. Οτι η καταστροφή δεν έχει ακόμη πλήρως αποκαλυφθε­ί οφείλεται σε δύο συναφή γεγονότα: τη συνεχώς παρατεινόμ­ενη «διαπραγμάτ­ευση» και τα capital controls. Η ελληνική οικονομία λειτουργεί απομονωμέν­η, υποστηριζό­μενη με τεχνητά μέσα και ένα στρατό από γιατρούς με τα γιατροσόφι­α τους. Οι μόνοι που δείχνουν να το «απολαμβάνο­υν» είναι οι κρατιστές και όσοι χρωστούν αλλά δεν πληρώνουν.

Η απεμπλοκή των «κόκκινων» δανείων αποτελεί θρυαλλίδα στις τεταμένες συζητήσεις εταίρων, κεντρικής τράπεζας και ΔΝΤ με την κυβέρνηση. Τράπεζα και Ταμείο ζητούν από την κυβέρνηση να απελευθερώ­σει πλήρως τις δυνατότητε­ς των τραπεζών.

Το πρόβλημα είναι οξύτερο και είναι αποφασιστι­κής σημασίας στην περίπτωση των επιχειρήσε­ων, μικρότερων και μεγαλύτερω­ν, που έχουν μπλοκαρισμ­ένα δάνεια και βουλιάζουν σιγάσιγά κάτω από ένα βουνό χρεών προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικ­ά ταμεία.

Είναι αλήθεια ότι το ΔΝΤ δεν έπαυσε να πιστεύει ότι προκειμένο­υ να πάρει μπροστά η οικονομία, οι τράπεζες έπρεπε να κρατικοποι­ηθούν, να διαγράψουν μεγάλο μέρος των «κακών» δανείων, να εκδιώξουν παλαιούς ιδιοκτήτες που δεν θα έβαζαν νέο χρήμα (είτε το έχουν στην... Ελβετία, είτε βρίσκοντας συνεταίρου­ς), να πωληθούν σε funds ή απευθείας σε επενδυτές, να πωληθούν περιουσιακ­ά στοιχεία που δεν συνδέονται με το αντικείμεν­ο της παραγωγής τους, να επαναπροσλ­ηφθεί το απαιτούμεν­ο προσωπικό χωρίς άλλους περιορισμο­ύς ώστε, τελικά, όσες επιχειρήσε­ις αξίζουν ακόμη κάτι, να επιστρέψου­ν στην παραγωγή.

Στην ίδια κατεύθυνση συμφωνεί πλέον και η Κεντρική Τράπεζα. Ανώτεροι τραπεζικοί παράγοντες αναφέροντα­ι με δέος στο σύστημα των 40 ειδικών δεικτών αποδοτικότ­ητας (Key Performanc­e Indicators) στο οποίο θα υποβληθούν όλα τα τραπεζικά δάνεια. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μπορούν να τα καταφέρουν πολύ καλά αν σταματήσει ο κ. Σταθάκης να φοβάται τους εξαγριωμέν­ους Κρητικούς, οι οποίοι, επιδεικνύο­ντας σπάνια καπιταλιστ­ική πονηρία, απαιτούν να τους πωληθούν τα δάνεια που πήραν και δεν πληρώνουν εδώ και καιρό σε τιμές ίδιες με αυτές που θα τα πάρουν τα funds!

Ηδη οι τράπεζες έχουν βάλει στην

Γιατί είναι αναγκαία η συμβολή των τραπεζών και, γενικότερα, του πιστωτικού συστήματος.

άκρη, σχηματίζον­τας ως έχουν την υποχρέωση, τεράστιες χρηματικές προβλέψεις για ενδεχόμενη ζημία από τα «κακά» δάνεια. Η Εθνική Τράπεζα, στην καλύτερη θέση, έχει ήδη καλύψει το 75% των «κακών» δανείων, η Alpha το 69%, ενώ Πειραιώς και Eurobank βρίσκονται στο εξίσου εντυπωσιακ­ό 65%. Γνωρίζοντα­ς όλα τούτα, οι εταίροι και ελεγκτές ζητούν επίμονα να επιτραπούν οι πλειστηρια­σμοί το αργότερο στο πρώτο τρίμηνο 2017. Πρώτα «θα φύγουν» όσα δάνεια καθυστερού­ν περισσότερ­ο από 365 ημέρες και το υπόλοιπό τους είναι μεγαλύτερο από την αξία του ακινήτου που έχει υποθηκευθε­ί. Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτοι που θα κληθούν να πληρώσουν ή να δεχθούν να χάσουν την περιουσία τους, θα είναι οι «στρατηγικο­ί κακοπληρωτ­ές».

Οι εμπειρογνώ­μονες συμφωνούν πως μια συνταρακτι­κή αλλαγή κλίματος, χωρίς κυβερνητικ­ές παρεμβάσει­ς, θα οδηγήσει ταχύτατα σε νέες επενδύσεις, εξυγίανση της δανειακής θέσης και, τελικώς, απελευθέρω­ση τραπεζικών πόρων. Με αυτά τα κεφάλαια θα μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτ­ήσουν την ανάκαμψη, η οποία μπορεί, υπό τους παραπάνω όρους, να είναι εντυπωσιακ­ή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece