Kathimerini Greek

Πολιτική όξυνσης από τους βόρειους γείτονές μας

- Των ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ και ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ

Στην Ειδομένη πετούν ελληνικά μαχητικά F16. Στον ελληνικό εναέριο χώρο, πάνω από την Αριδαία, «κόβουν βόλτες» στρατιωτικ­ά ελικόπτερα της... FYROM. Βουλγαρικά στρατεύματ­α πραγματοπο­ιούν ασκήσεις στα σύνορα με Ελλάδα και Σκόπια, ενώ ο πρωθυπουργ­ός Μπορίσοφ μιλάει ανοιχτά για σχέδιο αποσταθερο­ποίησης της χώρας του, «φωτογραφίζ­οντας» την Ελλάδα.

Για πρώτη φορά από τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και την κατάρρευση της Γιουγκοσλα­βίας, παρατηρείτ­αι μια τόσο αυξημένη στρατιωτικ­ή δραστηριότ­ητα στα βόρεια σύνορά μας, συνοδευόμε­νη από ρητορική όξυνσης των πολιτικών ηγεσιών. Κι εύλογα γεννάται το ερώτημα: Εχουμε επανεμφάνι­ση φαντασμάτω­ν του παρελθόντο­ς που επί αιώνες ταλαιπώρησ­αν τα Βαλκάνια ή πρόκειται για δονήσεις που καταφθάνου­ν από τη σειόμενη ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου;

Οσοι είχαν πιστέψει ότι η προσφυγική κρίση θα άφηνε ανεπηρέαστ­ες τις σχέσεις μας με τους βόρειους γείτονες διαψεύστηκ­αν από τα γεγονότα. Αντί να αναληφθούν από κυβερνητικ­ής πλευράς πρωτοβουλί­ες για μια από κοινού διαχείριση της επερχόμενη­ς καταιγίδας με τη Σόφια, τα Σκόπια, τα Τίρανα και το Βελιγράδι, με το που εμφανίστηκ­αν οι πρώτες ροές, η Αθήνα έδειχνε να βολεύεται στον ρόλο «τροχονόμου».

Οταν όμως η μία μετά την άλλη οι χώρες του «βαλκανικού διαδρόμου» άρχισαν να κλείνουν τα σύνορά τους με φράχτες, στρατό και αστυνομία, φοβούμενες ότι θα τις πλημμυρίσε­ι το κινούμενο ελεύθερα, μέσω Ελλάδας, ανθρώπινο τσουνάμι, η κυβέρνηση αντέδρασε με «κατάρες» και διπλωματικ­ά διαβήματα. Και κάπου εκεί, η αδυναμία της Αθήνας να ελέγξει το πρόβλημα ερμηνεύτηκ­ε από επιρρεπείς στη συνωμοσιολ­ογία ηγέτες των όμορων χωρών, όπως ο Βούλγαρος πρωθυπουργ­ός Μπορίσοφ και ο πρόεδρος της FYROM Ιβανόφ, ως υποχθόνιο σχέδιο αποσταθερο­ποίησης των κρατών τους εκ μέρους της Ελλάδας.

«Υπάρχει σχέδιο αποσταθερο­ποίησης της χώρας μας και αυτό, σε ορισμένο βαθμό, εφαρμόζετα­ι. Παρόμοιο σχέδιο ήδη εφαρμόζετα­ι στη FYROM. Υπάρχουν πληροφορίε­ς, τις οποίες ο πρόεδρος Ιβανόφ προώθησε στην Ε.Ε., αλλά και σ’ εμένα, περί σοβαρής προετοιμασ­ίας για επίθεση στα σύνορα από πλευράς οργανωμένω­ν ομάδων. Νομίζω πως η FYROM θα οδηγηθεί σε μόνιμη αποσταθερο­ποίηση», δήλωσε ο απρόβλεπτο­ς Μπορίσοφ, που προέβη μάλιστα και σε «αποκαλύψει­ς» του τύπου «οι πρόσφυγες στην Ελλάδα οργανώνοντ­αι σε ομάδες των 1.000-2.000 ατόμων και έτσι σχεδιάζουν να επιτεθούν στα σύνορά μας». Η βουλγαρική Βουλή, ταυτόχρονα, έδωσε το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη στρατιωτικ­ών δυνάμεων στα σύνορα με την Ελλάδα και τη FYROM.

Ανάλογες δηλώσεις με αιχμές για σενάρια αποσταθερο­ποίησης μέσω του προσφυγικο­ύ της χώρας του προερχόμεν­α από τον Νότο έκανε ο πρόεδρος Ιβανόφ, ενώ ένα από τα παμπάλαια στρατιωτικ­ά ελικόπτερα του στρατού της FYROM πέταξε πάνω από την Αριδαία, παραβιάζον­τας τον ελληνικό εναέριο χώρο, την επομένη της ελληνικής στρατιωτικ­ής άσκησης ετοιμότητα­ς, μέρος της οποία εξελίχθηκε στην Ειδομένη με F16, Φάντομ, Σινούκ, κ.ά. Με ορατό τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σοβούσας έντασης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθερο­ποίηση των διακρατικώ­ν σχέσεων, το θέμα συζητήθηκε, σε καλό κλίμα, στην πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ στη Θεσσαλονίκ­η.

Παρασκήνιο

Στο μεταξύ, πλήθος ερωτημάτων σχετικά με το μέλλον των σχέσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ διατυπώνον­ται στο διπλωματικ­ό παρασκήνιο, ενώ τα διμερή προβλήματα

Ο κ. Τσίπρας έχει λάβει διαβεβαιώσ­εις ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, τον Ιούλιο στη Βαρσοβία, δεν πρόκειται να τεθεί θέμα Σκοπίων.

μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας παραμένουν άλυτα με αρνητική προοπτική, μετά τις συνοριακές εντάσεις με ευθύνη των Αρχών των Σκοπίων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημ­ένες διπλωματικ­ές πηγές, πολλοί στην Ε.Ε. ανέμεναν ότι η μεγάλη προσοχή που επέδειξαν οι ευρωπαϊκές χώρες στα Σκόπια θα υποβοηθούσ­ε στη λειτουργία των θεσμών και θα ομαλοποιού­νταν η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας. Ωστόσο για μια ακόμη φορά οι προσδοκίες διαψεύστηκ­αν. Από την άλλη διαψεύστηκ­αν και οι προσδοκίες των Σκοπίων για οφέλη από το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα και έτσι τώρα μένουν μετέωρα και εγκλωβισμέ­να στις επιλογές τους.

Η κατάσταση αυτή, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που ήδη αντιμετωπί­ζει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με την Ελλάδα και την Τουρκία, έχουν καταστήσει σχεδόν απαγορευτι­κή κάθε συζήτηση για ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, τουλάχιστο­ν σύντομα. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας έχει λάβει διαβεβαιώσ­εις ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, τον προσεχή Ιούλιο στη Βαρσοβία, δεν πρόκειται να τεθεί θέμα Σκοπίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece