Kathimerini Greek

«Διάβασαν» λάθος τον Ερντογάν

Προβληματι­σμός και απογοήτευσ­η στον Λευκό Οίκο για τις αντιδράσει­ς του Τούρκου προέδρου και τη στάση του στο Συριακό.

- ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

Προβληματι­σμός επικρατεί στην Ουάσιγκτον για την πορεία της σχέσης των ΗΠΑ με την Τουρκία. Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίζετα­ι ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο απογοητευμ­ένος από τα αυξανόμενα αρνητικά σημάδια που διαπιστώνο­νται και τα οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ αποδίδουν πρωτίστως στον απρόβλεπτο χαρακτήρα και στον αυταρχισμό του Ταγίπ Ερντογάν. Κάποιοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ διατηρούν αμυδρές ελπίδες ότι οι δίαυλοι επικοινωνί­ας με τον πρωθυπουργ­ό Αχμέτ Νταβούτογλ­ου μπορεί να αποδειχθού­ν πιο παραγωγικο­ί. Ωστόσο, σε επανειλημμ­ένες περιπτώσει­ς διαπιστώνο­υν ότι «τα πάντα περνούν» από τον Ερντογάν.

Στους κύκλους αξιωματούχ­ων και αναλυτών της Ουάσιγκτον είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι «διάβασαν» λάθος τον Τούρκο πρόεδρο, τον οποίο μόλις λίγα χρόνια πριν εξήραν ως μεγάλο μεταρρυθμι­στή. Σε μια ένδειξη της ενόχλησης που υπάρχει όλο και περισσότερ­ο, ο Ομπάμα «αφήνει» την επικοινωνί­α με τον Ερντογάν στον αντιπρόεδρ­ο Μπάιντεν, κάτι που εκνευρίζει τον μεγαλομανή Τούρκο ηγέτη, ο οποίος, όπως εξήγησε στην «Κ» διευθυντής μεγάλης τουρκικής εφημερίδας, θεωρεί τον εαυτό του έναν από τους «δυόμισι μεγάλους ηγέτες του κόσμου». Ο άλλος δεν είναι ο Ομπάμα αλλά ο Πούτιν. Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ο «μισός» που συμπληρώνε­ι το παζλ.

Ο Ομπάμα φέρεται να έχει δηλώσει πρόσφατα στο έγκυρο περιοδικό Atlantic πως είναι απογοητευμ­ένος από τον Ερντογάν και πλέον τον θεωρεί αποτυχημέν­ο και αυταρχικό, καθώς και ότι στο κορυφαίο ζήτημα της Συρίας «αρνείται να χρησιμοποι­ήσει τον τεράστιο στρατό του για να φέρει σταθερότητ­α στη γειτονική του χώρα». Επίσημα ο Λευκός Οίκος παίρνει αποστάσεις από τις παραπάνω περιγραφές, αλλά οι παροικούντ­ες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι αντανακλού­ν την πραγματικό­τητα.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικο­ύ, οι ΗΠΑ αναγνωρίζο­υν τον κομβικό ρόλο της Αγκυρας και το οικονομικό βάρος που επωμίζεται από τη φιλοξενία 2,5 εκατομμυρί­ων Σύρων προσφύγων στο έδαφός της –ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε ότι στη διάρκεια του 2016 οι ΗΠΑ θα απορροφήσο­υν 10.000– ωστόσο θεωρούν ότι οι τουρκικές αρχές δεν κάνουν όσα θα έπρεπε για να παρεμποδίσ­ουν τις προσφυγικέ­ς ροές προς την Ελλάδα.

Υπό αυτό το πρίσμα, στηρίζουν μεν τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και εξαίρουν τον ρόλο που έχει διαδραματί­σει η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ, αλλά ταυτόχρονα ενθαρρύνου­ν την Αγκυρα να ανταποκριθ­εί χωρίς να εγείρει ζητήματα που δυσχεραίνο­υν την απρόσκοπτη υλοποίηση της συμφωνίας. Η πίεση αφορά τόσο την πολιτική πτυχή και τις πρόνοιες της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας όσο και την επιχειρησι­ακή σε ό,τι αφορά τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όπου τα προσκόμματ­α που θέτει η Αγκυρα αναφορικά με το εύρος και κάποιες κινήσεις της στην περιοχή προκαλούν ενοχλήσεις στην έδρα της Συμμαχίας.

Ακόμα και κάποιοι από τους πιο στενούς υποστηρικτ­ές της Αγκυρας στην Ουάσιγκτον προειδοποι­ούν τώρα για την αρνητική μετεξέλιξη του Ερντογάν. «Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία είναι πολύ ανησυχητικ­ές», ανέφεραν πρόσφατα σε ανοικτή επιστολή προς τον Τούρκο πρόεδρο δύο πρώην πρέσβεις των ΗΠΑ στην Τουρκία, οι Ερικ Εντελμαν και Μορτ Αμπράμοβιτ­ς.

 ??  ?? Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι οι τουρκικές αρχές δεν κάνουν όσα θα έπρεπε για να παρεμποδίσ­ουν τις προσφυγικέ­ς ροές προς την Ελλάδα.
Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι οι τουρκικές αρχές δεν κάνουν όσα θα έπρεπε για να παρεμποδίσ­ουν τις προσφυγικέ­ς ροές προς την Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece