Ανοίγει η συζήτηση για ανασχηματισμό

Σε ποια υπουργεία θεωρούνται πιθανότερες οι αλλαγές προσώπων

Kathimerini Greek - - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι ο ίδιος δεν πρόκειται ως υπουργός να φέρει στη Βουλή μειωμένο αφορολόγητο, άνοιξε πρόσφατα εκ νέου τη συζήτηση για ενδεχόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό. Ούτως ή άλλως, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αποτελούσαν παραδοσιακό εργαλείο του εκάστοτε πρωθυπουργού, προκειμένου να δοθεί εικόνα νέας δυναμικής στην κυβέρνηση, να σταλεί προς τους πολίτες μήνυμα ανανέωσης και επανεκκίνησης και, κυρίως, να αναταχθεί εσωτερικά, σε κυβέρνηση και κόμμα, ένα κλίμα κόπωσης και ρουτίνας, που είναι λογικό και αναμενόμενο να επέρχεται συν τω χρόνω.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας είχε προσδιορίσει ο ίδιος, αμέσως μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου και τον σχηματισμό της κυβέρνησης, τον περασμένο Μάρτιο ως χρόνο πρώτης αξιολόγησης του έργου ενός εκάστου των υπουργών του και, με βάση την αξιολόγηση αυτή, έναν πιθανό ανασχηματισμό.

Βεβαίως, η παράταση της εκκρεμότητας, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση, καθυστέρησε την όλη διαδικασία. Πέραν του ότι η προσοχή ήταν επικεντρωμένη στα της διαπραγμάτευσης, το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε η κυβερνητική ηγεσία θα ήταν να διαμορφωθεί πριν από την ψήφιση

Ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς, ποιοι οι υποψήφιοι για μετακινήσεις, τι θα γίνει με τα παραγωγικά και τα οικονομικά υπουργεία.

των δύσκολων νομοσχεδίων κλίμα αναστάτωσης, με δυσαρέσκειες από την πλευρά όχι μόνο όσων θα απομακρύνονταν από την κυβέρνηση αλλά και εκείνων που θα θεωρούσαν εαυτούς «υπουργο ποιήσιμους», χωρίς οι προσδοκίες τους να ευοδωθούν από τις τελικές επιλογές.

Η αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος, λοιπόν, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη εφόσον η διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί και κλείσει η αξιολόγηση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ανοίγει το ενδεχόμενο άλλων πολιτικών εξελίξεων. Στις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα μετρήσουν, πέραν της βαθμολογίας που ο κάθε υπουργός συγκεντρώνει με τις επιδόσεις του, και άλλοι παράγοντες, όπως το άνοιγμα προς εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, προκειμένου να δοθεί μήνυμα διεύρυνσης. Επιπλέον, σίγουρα θα συναξιολογηθούν σημαντικά τα παράπονα που φθάνουν στο Μαξίμου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για υπουργούς που αρνούνται να τους δουν και να εξετάσουν τα αιτήματά τους, λειτουργώντας ως βασιλικότεροι του βασιλέως.

Οσον αφορά τα ονόματα, η διάταξη που θα επιλεγεί για το οικονομικό επιτελείο θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τις υπόλοιπες αλλαγές. Είναι σαφές ότι το Μαξίμου επιθυμεί την παραμονή του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου στη θέση του, δεδομένου, μάλιστα, ότι στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται, μαζί με τον κ. Γιάννη Μου- ζάλα, ως ιδιαίτερα δημοφιλής. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι με την ολοκλήρωση αξιολόγησης θα έχει κλείσει ένας σημαντικός κύκλος υποχρεώσεων που απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο, οπότε ο ίδιος θα μπορούσε να αποσυρθεί από την κυβέρνηση. Διαφορετικές είναι οι περιπτώσεις του κ. Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος εμφανίζεται να έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια, καθώς έχει υποστηρίξει ότι το μείγμα των μέτρων που επιλέγεται για να κλείσει η αξιολόγηση δεν είναι βιώσιμο, αλλά και του κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, που εκτιμάται ότι δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Προβληματισμός

Στην κατηγορία των υπουργών που έχουν προβληματίσει, εντάσσεται και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, εξαιτίας των δημόσιων παρεμβάσεών του. Παράλληλα, υποψήφια για μετακίνηση σε κάποιο παραγωγικό υπουργείο θεωρείται η κυβερνητική εκ- πρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη. Η μετακίνησή της ίσως επηρεάσει τον κ. Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος θεωρείται ότι παραμένει κοντά στον κ. Τσίπρα και ότι από το πρωθυπουργικό επιτελείο θα τον ήθελαν σε κάποιο ρόλο στο Μαξίμου.

Οι ανακατατάξεις εκεί σχετίζονται, βεβαίως, με την τύχη των υπουργών Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και Νίκου Παππά. Ο πρώτος έχει αποσυρθεί από δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις τους τελευταίους μήνες, και θεωρείται ότι προκάλεσαν δυσαρέσκεια στην κυβερνητική ηγεσία οι παλαιότερες δημόσιες αναφορές του υπέρ μιας συνεργασίας κυβερνητικής με την Ενωση Κεντρώων. Ο κ. Νίκος Παππάς, που από πολλούς θεωρείται ότι έχει παραμείνει πολύ καιρό στο «προστατευμένο» περιβάλλον του Μαξίμου και θα έπρεπε να δοκιμασθεί σε κάποιο παραγωγικό υπουργείο, ίσως κερδίσει την παραμονή του, πέραν της ιδιαίτερης σχέσης που έχει με τον πρωθυπουργό, και λόγω της διαδικασίας διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες που η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Ενώ ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης έχει αποσυρθεί από δημόσιες εμφανίσεις, ο κ. Φώτης Κουβέλης επανέρχεται στο προσκήνιο.

Υποψήφια για μετακίνηση η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, ενώ έχει προβληματίσει με τη στάση του ο αναπλ. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Η τύχη των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη, θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τις υπόλοιπες αλλαγές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.