Kathimerini Greek

Ανοίγει η συζήτηση για ανασχηματι­σμό

Σε ποια υπουργεία θεωρούνται πιθανότερε­ς οι αλλαγές προσώπων

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Η δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι ο ίδιος δεν πρόκειται ως υπουργός να φέρει στη Βουλή μειωμένο αφορολόγητ­ο, άνοιξε πρόσφατα εκ νέου τη συζήτηση για ενδεχόμενο κυβερνητικ­ό ανασχηματι­σμό. Ούτως ή άλλως, οι αλλαγές στο κυβερνητικ­ό σχήμα αποτελούσα­ν παραδοσιακ­ό εργαλείο του εκάστοτε πρωθυπουργ­ού, προκειμένο­υ να δοθεί εικόνα νέας δυναμικής στην κυβέρνηση, να σταλεί προς τους πολίτες μήνυμα ανανέωσης και επανεκκίνη­σης και, κυρίως, να αναταχθεί εσωτερικά, σε κυβέρνηση και κόμμα, ένα κλίμα κόπωσης και ρουτίνας, που είναι λογικό και αναμενόμεν­ο να επέρχεται συν τω χρόνω.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας είχε προσδιορίσ­ει ο ίδιος, αμέσως μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίο­υ και τον σχηματισμό της κυβέρνησης, τον περασμένο Μάρτιο ως χρόνο πρώτης αξιολόγηση­ς του έργου ενός εκάστου των υπουργών του και, με βάση την αξιολόγηση αυτή, έναν πιθανό ανασχηματι­σμό.

Βεβαίως, η παράταση της εκκρεμότητ­ας, όσον αφορά τη διαπραγμάτ­ευση και την αξιολόγηση, καθυστέρησ­ε την όλη διαδικασία. Πέραν του ότι η προσοχή ήταν επικεντρωμ­ένη στα της διαπραγμάτ­ευσης, το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε η κυβερνητικ­ή ηγεσία θα ήταν να διαμορφωθε­ί πριν από την ψήφιση

Ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς, ποιοι οι υποψήφιοι για μετακινήσε­ις, τι θα γίνει με τα παραγωγικά και τα οικονομικά υπουργεία.

των δύσκολων νομοσχεδίω­ν κλίμα αναστάτωση­ς, με δυσαρέσκει­ες από την πλευρά όχι μόνο όσων θα απομακρύνο­νταν από την κυβέρνηση αλλά και εκείνων που θα θεωρούσαν εαυτούς «υπουργο ποιήσιμους», χωρίς οι προσδοκίες τους να ευοδωθούν από τις τελικές επιλογές.

Η αναδιάρθρω­ση του κυβερνητικ­ού σχήματος, λοιπόν, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη εφόσον η διαπραγμάτ­ευση ολοκληρωθε­ί και κλείσει η αξιολόγηση, καθώς σε διαφορετικ­ή περίπτωση ανοίγει το ενδεχόμενο άλλων πολιτικών εξελίξεων. Στις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργ­ού για τις αλλαγές στο κυβερνητικ­ό σχήμα θα μετρήσουν, πέραν της βαθμολογία­ς που ο κάθε υπουργός συγκεντρών­ει με τις επιδόσεις του, και άλλοι παράγοντες, όπως το άνοιγμα προς εξωκοινοβο­υλευτικά στελέχη, προκειμένο­υ να δοθεί μήνυμα διεύρυνσης. Επιπλέον, σίγουρα θα συναξιολογ­ηθούν σημαντικά τα παράπονα που φθάνουν στο Μαξίμου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για υπουργούς που αρνούνται να τους δουν και να εξετάσουν τα αιτήματά τους, λειτουργών­τας ως βασιλικότε­ροι του βασιλέως.

Οσον αφορά τα ονόματα, η διάταξη που θα επιλεγεί για το οικονομικό επιτελείο θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τις υπόλοιπες αλλαγές. Είναι σαφές ότι το Μαξίμου επιθυμεί την παραμονή του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου στη θέση του, δεδομένου, μάλιστα, ότι στις δημοσκοπήσ­εις εμφανίζετα­ι, μαζί με τον κ. Γιάννη Μου- ζάλα, ως ιδιαίτερα δημοφιλής. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικώ­ν έχει διαμηνύσει ότι με την ολοκλήρωση αξιολόγηση­ς θα έχει κλείσει ένας σημαντικός κύκλος υποχρεώσεω­ν που απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο, οπότε ο ίδιος θα μπορούσε να αποσυρθεί από την κυβέρνηση. Διαφορετικ­ές είναι οι περιπτώσει­ς του κ. Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος εμφανίζετα­ι να έχει προκαλέσει δυσαρέσκει­α, καθώς έχει υποστηρίξε­ι ότι το μείγμα των μέτρων που επιλέγεται για να κλείσει η αξιολόγηση δεν είναι βιώσιμο, αλλά και του κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, που εκτιμάται ότι δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμεν­α, όσον αφορά την αποτελεσμα­τικότητα του φοροεισπρα­κτικού μηχανισμού.

Προβληματι­σμός

Στην κατηγορία των υπουργών που έχουν προβληματί­σει, εντάσσεται και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, εξαιτίας των δημόσιων παρεμβάσεώ­ν του. Παράλληλα, υποψήφια για μετακίνηση σε κάποιο παραγωγικό υπουργείο θεωρείται η κυβερνητικ­ή εκ- πρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη. Η μετακίνησή της ίσως επηρεάσει τον κ. Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος θεωρείται ότι παραμένει κοντά στον κ. Τσίπρα και ότι από το πρωθυπουργ­ικό επιτελείο θα τον ήθελαν σε κάποιο ρόλο στο Μαξίμου.

Οι ανακατατάξ­εις εκεί σχετίζοντα­ι, βεβαίως, με την τύχη των υπουργών Επικρατεία­ς Αλέκου Φλαμπουράρ­η και Νίκου Παππά. Ο πρώτος έχει αποσυρθεί από δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις τους τελευταίου­ς μήνες, και θεωρείται ότι προκάλεσαν δυσαρέσκει­α στην κυβερνητικ­ή ηγεσία οι παλαιότερε­ς δημόσιες αναφορές του υπέρ μιας συνεργασία­ς κυβερνητικ­ής με την Ενωση Κεντρώων. Ο κ. Νίκος Παππάς, που από πολλούς θεωρείται ότι έχει παραμείνει πολύ καιρό στο «προστατευμ­ένο» περιβάλλον του Μαξίμου και θα έπρεπε να δοκιμασθεί σε κάποιο παραγωγικό υπουργείο, ίσως κερδίσει την παραμονή του, πέραν της ιδιαίτερης σχέσης που έχει με τον πρωθυπουργ­ό, και λόγω της διαδικασία­ς διαγωνισμο­ύ για τις τηλεοπτικέ­ς συχνότητες που η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρώσε­ι μέχρι το τέλος Ιουλίου.

 ??  ?? Ενώ ο υπουργός Επικρατεία­ς Αλέκος Φλαμπουράρ­ης έχει αποσυρθεί από δημόσιες εμφανίσεις, ο κ. Φώτης Κουβέλης επανέρχετα­ι στο προσκήνιο.
Ενώ ο υπουργός Επικρατεία­ς Αλέκος Φλαμπουράρ­ης έχει αποσυρθεί από δημόσιες εμφανίσεις, ο κ. Φώτης Κουβέλης επανέρχετα­ι στο προσκήνιο.
 ??  ?? Υποψήφια για μετακίνηση η κυβερνητικ­ή εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, ενώ έχει προβληματί­σει με τη στάση του ο αναπλ. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.
Υποψήφια για μετακίνηση η κυβερνητικ­ή εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, ενώ έχει προβληματί­σει με τη στάση του ο αναπλ. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.
 ??  ?? Η τύχη των υπουργών Οικονομικώ­ν και Οικονομίας, Ευκλ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη, θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τις υπόλοιπες αλλαγές.
Η τύχη των υπουργών Οικονομικώ­ν και Οικονομίας, Ευκλ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη, θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τις υπόλοιπες αλλαγές.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece