Η διεύρυνση φέρνει γκρίνιες

Kathimerini Greek - - ΠΟΛΙΤΙΚΗ -

Οι ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές ισορροπίες, καθώς και η σταθερή επιθυμία να μεταδοθεί κλίμα ανοίγματος προς όμορους πολιτικούς χώρους, θα επηρεάσουν καθοριστικά τις τελικές επιλογές, όσον αφορά τη διαμόρφωση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος. Ο κυβερνητικός εταίρος κ. Πάνος Καμμένος υπαναχώρησε πρόσφατα από την απαίτησή του για απομάκρυνση του κ. Γιάννη Μουζάλα από την κυβέρνηση και από πολλούς θεωρείται ότι αυτό έγινε κατόπιν δέσμευσης του κ. Τσίπρα για ευρύτερη εκπροσώπηση των ΑΝΕΛ στη νέα κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, περί τα τέλη Ιουνίου, αναμένεται να επισημοποιηθεί η συνεργασία με τον πολιτικό φορέα του κ. Φώτη Κουβέλη, την Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς, συνεργασία που δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί και στην κυβέρνηση με κάποιο τρόπο. Δεν πέρασε απαρατήρητη από πολλούς η συμμετοχή της κ. Μαριλίζας Ξενογιαν νακοπούλου από την εκδήλωση της κίνησης του κ. Κουβέλη πρόσφατα, στην οποία συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Πάντως, μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι εκδηλώνονται δυσαρέσκεια και γκρίνιες για την κατάληψη κυβερνητικών θέσεων από τα περισσότερα πασοκογενή στελέχη που μετακινήθηκαν προς την Κουμουνδούρου. Οι Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νίκος Κοτζιάς, Μάρκος Μπόλαρης, Χρήστος Σπίρτζης, Θεοδώρα Τζάκρη, συγκεντρώνουν τα πυρά όσων μιλούν για υπερεκπροσώπηση και προνομιακή μεταχείριση των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, την οποία, μάλιστα, θεωρούν δυσανάλογη σε σχέση με όσα προσέφεραν. Την κριτική αυτή, που αμφισβητεί τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα στο θέμα της διεύρυνσης, εμφανίζονται να συμμερίζονται και οι «53». Οι τελευταίοι εγείρουν ισχυρές ενστάσεις στο ενδεχόμενο απομάκρυνσης από την κυβέρνηση του κ. Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος διαφοροποιήθηκε στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά, διαφοροποίηση, ωστόσο, που οι «53» συμμερίζονται.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιοι για συμμετοχή σε ένα νέο υπουργικό σχήμα θεωρούνται τα στελέχη εκείνα που ανέλαβαν στη δύσκολη προηγούμενη συγκυρία την επικοινωνιακή υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου, όπως οι Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Συρμαλένιος, Κώστας Ζαχαριάδης, Νίκος Μανιός. Βεβαίως, στις τελικές αποφάσεις θα παίξει ρόλο και το δεδομένο ότι δεν θα πρέπει να αποδυναμωθεί η παρουσία και εκπροσώπηση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Πότε θα ανακοινωθεί επισήμως η συνεργασία με τον Φώτη Κουβέλη, οι «53», οι πασοκογενείς και η δυσαρέσκεια που έχουν προκαλέσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.