Τέσσερις στόχοι Μητσοτάκη εντός και εκτός κόμματος

Εκλογική ετοιμότητα, υλοποιήσιμο πρόγραμμα, ανανέωση στελεχών, πολιτικά ανοίγματα

Kathimerini Greek - - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Του ΓΙΩΡΓΟΥ Π. ΤΕΡΖΗ

Εκλογική ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενος αιφνιδιασμός από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, κινητοποίηση με στόχο να καταστεί κυρίαρχο το «γαλάζιο» αίτημα για αποχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και έμφαση στο νέο πρόγραμμα του κόμματος, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι υπάρχει άλλο μείγμα πολιτικής και ξεκάθαροι όροι τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τους πιστωτές. Σε αυτό το τρίπτυχο κινείται η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με το βλέμμα στην επιλογή της κυβέρνησης να αναβιώσει «ημέρες του 2015», οδηγώντας τη διαπραγμάτευση σε οριακές και πάλι καταστάσεις.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξήλθε ενισχυμένος από το 10ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, τόσο σε όρους εσωτερικών συσχετισμών όσο, κυρίως, σε ό,τι αφορά το μήνυμα που εστάλη προς την κοινωνία, που –παράλληλα με τους πάγιους εσωκομματικούς διαγκωνισμούς για τις θέσεις της νέας Πολιτικής Επιτροπής– ήταν το κυρίως ζητούμενο της συνεδριακής διαδικασίας.

Ο, ανήμερα το Πάσχα, 111 ημερών πρόεδρος της Ν.Δ. επεδίωξε να ορίσει τη «γαλάζια» παράταξη ως τον μόνο φορέα που μπορεί να αμφισβητήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα προς όσους («δεν με νοιάζει τι ψήφισαν ή σε ποια πλευρά του εμφυλίου ήταν ο παππούς τους») πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας και στην επιστροφή της σε συνθήκες κανονικότητας. Για τους παρατηρητικούς, το πρώτο «άνοιγμα» όντως έγινε, την περασμένη εβδομάδα, στο Συνεδριακό Κέντρο των Σπάτων, όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο. Από τους 2.196, όπως τους καταμέτρησε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που συμμετείχαν στις θεματικές συζητήσεις του συνεδρίου, αρκετοί ήταν αυτοί που δεν είχαν και δεν έχουν κομματική ταυτότητα.

Στοίχημα για την ηγεσία της Ν.Δ. είναι να εντείνει την πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση, αλλά και οι φοιτητικές εκλογές της 18ης Μαΐου.

Εντάξεις

Η συνέχεια, ωστόσο, αναμένεται πιο δύσκολη, καθώς πλέον αφορά το σύνολο της κοινωνίας, αλλά, ταυτόχρονα, θα είναι και ειδησεογραφικά πιο ενδιαφέρουσα, καθώς, όπως όλα δείχνουν, είναι ζήτημα χρόνου να ωριμάσουν οι συνθήκες ένταξης προ- βεβλημένων στελεχών άλλων χώρων στις τάξεις της Ν.Δ. Ηδη στελέχη που θήτευσαν στη Δράση και εν συνεχεία στο Ποτάμι βρίσκονται, εκ των πραγμάτων, σε επαφή με τη Ν.Δ. (καθώς ο κ. Μητσοτάκης διατηρούσε προνομιακές επαφές με τον συγκεκριμένο χώρο), ενώ οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο συμμετοχής βουλευτών του κόμματος στις «γαλάζιες» λίστες παραμένουν έντονες, πλην όμως ουδεμία ανακοίνωση θα υπάρξει πριν δρομολογηθούν εκλογικές εξελίξεις.

Την επαύριο του συνεδρίου, το στοίχημα για τον κ. Μητσοτάκη αλλά και για τον νέο γραμματέα του κόμματος, Λευτέρη Αυγενάκη, είναι να εντείνουν την πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση αλλά και να επιμείνουν στην ανανέωση του στελεχικού δυναμικού του κόμματος. Πρώτο στοίχημα αποτελούν οι φοιτητικές εκλογές της 18ης Μαΐου, όπου, μετά και τις εντάσεις στην ΟΝΝΕΔ, με τη διαγραφή του προέδρου της Οργάνωσης, ο βαθμός δυσκολίας έχει ανέβει.

Παράλληλα με τη μάχη σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ο «γαλάζιος» σχεδιασμός περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων στην Περιφέρεια αλλά και επισκέψεις-περιοδείες του κ. Μητσοτάκη, με στόχο, όπως είπε ο ίδιος προς τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, «να διαμορφώσουμε παντού σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους, σε όλα τα δίκτυα επικοινωνίας, ένα σαρωτικό κίνημα για να φύγει αυτή η κυβέρνηση... Θα πάμε σε όλους, θα ξεσηκώσουμε την κοινωνία, θα ενώσουμε όλες τις φωνές που ζητούν την πα- ραίτηση του κ. Τσίπρα. Να μπει ένα τέλος στον κατήφορο».

Η πρόταση

Το δύσκολο, ωστόσο, για τον κ. Μητσοτάκη είναι να μην αρκεστεί μόνον στο να εισπράξει την ισχυρή δυσαρέσκεια για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να πείσει ότι η Ν.Δ. διαθέτει εναλλακτική πρόταση και αξίζει να υπερψηφιστεί. Αυτό θα επιχειρηθεί μέσα από τη διαμόρφωση και τη σταδιακή παρουσίαση του νέου προγραμματικού πλαισίου, που αποτελεί και το προσωπικό στοίχημα του κ. Κωστή Χατζηδάκη. Εκεί όπου θα συνυπάρχουν συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες προτάσεις για την προαγωγή της επιχειρηματικότητας, μαζί με θέσεις στήριξης της μεσαίας τάξης και άμεσης ενίσχυσης των ασθενεστέρων (όπως, ενδεικτικά, η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλη τη χώρα, ή η πρόβλεψη κάλυψης μέρους του κόστους μετακίνησης του προσωπικού με μέσα μαζικής μεταφοράς από τις επιχειρήσεις).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.