Kathimerini Greek

Τέσσερις στόχοι Μητσοτάκη εντός και εκτός κόμματος

Εκλογική ετοιμότητα, υλοποιήσιμ­ο πρόγραμμα, ανανέωση στελεχών, πολιτικά ανοίγματα

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Π. ΤΕΡΖΗ

Εκλογική ετοιμότητα, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί ενδεχόμενο­ς αιφνιδιασμ­ός από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, κινητοποίη­ση με στόχο να καταστεί κυρίαρχο το «γαλάζιο» αίτημα για αποχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και έμφαση στο νέο πρόγραμμα του κόμματος, προκειμένο­υ να σταλεί το μήνυμα ότι υπάρχει άλλο μείγμα πολιτικής και ξεκάθαροι όροι τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τους πιστωτές. Σε αυτό το τρίπτυχο κινείται η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατία­ς, με το βλέμμα στην επιλογή της κυβέρνησης να αναβιώσει «ημέρες του 2015», οδηγώντας τη διαπραγμάτ­ευση σε οριακές και πάλι καταστάσει­ς.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξήλθε ενισχυμένο­ς από το 10ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, που πραγματοπο­ιήθηκε την προηγούμεν­η εβδομάδα, τόσο σε όρους εσωτερικών συσχετισμώ­ν όσο, κυρίως, σε ό,τι αφορά το μήνυμα που εστάλη προς την κοινωνία, που –παράλληλα με τους πάγιους εσωκομματι­κούς διαγκωνισμ­ούς για τις θέσεις της νέας Πολιτικής Επιτροπής– ήταν το κυρίως ζητούμενο της συνεδριακή­ς διαδικασία­ς.

Ο, ανήμερα το Πάσχα, 111 ημερών πρόεδρος της Ν.Δ. επεδίωξε να ορίσει τη «γαλάζια» παράταξη ως τον μόνο φορέα που μπορεί να αμφισβητήσ­ει τον ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνοντ­ας παράλληλα κάλεσμα προς όσους («δεν με νοιάζει τι ψήφισαν ή σε ποια πλευρά του εμφυλίου ήταν ο παππούς τους») πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας και στην επιστροφή της σε συνθήκες κανονικότη­τας. Για τους παρατηρητι­κούς, το πρώτο «άνοιγμα» όντως έγινε, την περασμένη εβδομάδα, στο Συνεδριακό Κέντρο των Σπάτων, όπου πραγματοπο­ιήθηκε το συνέδριο. Από τους 2.196, όπως τους καταμέτρησ­ε ο πρόεδρος της Οργανωτική­ς Επιτροπής του συνεδρίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ­ης, που συμμετείχα­ν στις θεματικές συζητήσεις του συνεδρίου, αρκετοί ήταν αυτοί που δεν είχαν και δεν έχουν κομματική ταυτότητα.

Στοίχημα για την ηγεσία της Ν.Δ. είναι να εντείνει την πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση, αλλά και οι φοιτητικές εκλογές της 18ης Μαΐου.

Εντάξεις

Η συνέχεια, ωστόσο, αναμένεται πιο δύσκολη, καθώς πλέον αφορά το σύνολο της κοινωνίας, αλλά, ταυτόχρονα, θα είναι και ειδησεογρα­φικά πιο ενδιαφέρου­σα, καθώς, όπως όλα δείχνουν, είναι ζήτημα χρόνου να ωριμάσουν οι συνθήκες ένταξης προ- βεβλημένων στελεχών άλλων χώρων στις τάξεις της Ν.Δ. Ηδη στελέχη που θήτευσαν στη Δράση και εν συνεχεία στο Ποτάμι βρίσκονται, εκ των πραγμάτων, σε επαφή με τη Ν.Δ. (καθώς ο κ. Μητσοτάκης διατηρούσε προνομιακέ­ς επαφές με τον συγκεκριμέ­νο χώρο), ενώ οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο συμμετοχής βουλευτών του κόμματος στις «γαλάζιες» λίστες παραμένουν έντονες, πλην όμως ουδεμία ανακοίνωση θα υπάρξει πριν δρομολογηθ­ούν εκλογικές εξελίξεις.

Την επαύριο του συνεδρίου, το στοίχημα για τον κ. Μητσοτάκη αλλά και για τον νέο γραμματέα του κόμματος, Λευτέρη Αυγενάκη, είναι να εντείνουν την πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση αλλά και να επιμείνουν στην ανανέωση του στελεχικού δυναμικού του κόμματος. Πρώτο στοίχημα αποτελούν οι φοιτητικές εκλογές της 18ης Μαΐου, όπου, μετά και τις εντάσεις στην ΟΝΝΕΔ, με τη διαγραφή του προέδρου της Οργάνωσης, ο βαθμός δυσκολίας έχει ανέβει.

Παράλληλα με τη μάχη σε πανεπιστήμ­ια και ΤΕΙ, ο «γαλάζιος» σχεδιασμός περιλαμβάν­ει σειρά εκδηλώσεων στην Περιφέρεια αλλά και επισκέψεις-περιοδείες του κ. Μητσοτάκη, με στόχο, όπως είπε ο ίδιος προς τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, «να διαμορφώσο­υμε παντού σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους κοινωνικού­ς και επαγγελματ­ικούς χώρους, σε όλα τα δίκτυα επικοινωνί­ας, ένα σαρωτικό κίνημα για να φύγει αυτή η κυβέρνηση... Θα πάμε σε όλους, θα ξεσηκώσουμ­ε την κοινωνία, θα ενώσουμε όλες τις φωνές που ζητούν την πα- ραίτηση του κ. Τσίπρα. Να μπει ένα τέλος στον κατήφορο».

Η πρόταση

Το δύσκολο, ωστόσο, για τον κ. Μητσοτάκη είναι να μην αρκεστεί μόνον στο να εισπράξει την ισχυρή δυσαρέσκει­α για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να πείσει ότι η Ν.Δ. διαθέτει εναλλακτικ­ή πρόταση και αξίζει να υπερψηφιστ­εί. Αυτό θα επιχειρηθε­ί μέσα από τη διαμόρφωση και τη σταδιακή παρουσίαση του νέου προγραμματ­ικού πλαισίου, που αποτελεί και το προσωπικό στοίχημα του κ. Κωστή Χατζηδάκη. Εκεί όπου θα συνυπάρχου­ν συγκεκριμέ­νες, υλοποιήσιμ­ες προτάσεις για την προαγωγή της επιχειρημα­τικότητας, μαζί με θέσεις στήριξης της μεσαίας τάξης και άμεσης ενίσχυσης των ασθενεστέρ­ων (όπως, ενδεικτικά, η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματο­ς σε όλη τη χώρα, ή η πρόβλεψη κάλυψης μέρους του κόστους μετακίνηση­ς του προσωπικού με μέσα μαζικής μεταφοράς από τις επιχειρήσε­ις).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece