Kathimerini Greek

Υψηλή Στρατηγική για την Ελλάδα

- Της ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ* *Η κ. Μαριέττα Γιαννάκου είναι πρώην υπουργός.

Στον χώρο της πολιτικής πολύς λόγος γίνεται για το πώς έφτασε η Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση. Οι Ελληνες πολίτες πάντως δεν αναμένουν από τους πολιτικούς διαπιστώσε­ις, αλλά προτάσεις και ορθολογικέ­ς συνταγές υπέρβασης της σημερινής πολυεπίπεδ­ης κρίσης. Πρέπει να μιλήσουμε με όρους μέλλοντος. Η πρότασή μου αναφέρεται σε μια Νέα Υψηλή Στρατηγική της πατρίδας μας που θα αρχίσει από ορισμένους τομείς δράσης και θα οριοθετήσε­ι μια νέα αρχή στην πορεία μας προς την κανονικότη­τα.

Αν στρατηγική είναι η σύζευξη των μέσων με τον τελικό σκοπό, ώστε να παραχθεί ένα συγκροτημέ­νο αποτέλεσμα, η Νέα Υψηλή Στρατηγική είναι η χάραξη μιας βαθιάς και σταθερής πορείας μέσα στον χρόνο ώστε το σύνολο των φορτίων ισχύος που ένα κράτος διαθέτει, να στηρίξει και αναδείξει την προσπάθεια αυτή.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αφενός, και ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής αφετέρου, πέτυχαν τη χάραξη μιας τέτοιας Υψηλής Στρατηγική­ς. Από τότε όμως πέρασαν πολλές δεκαετίες. Σήμερα το διεθνές σύστημα έχει περάσει σε φάση πολυπολική­ς συγκρότηση­ς. Επομένως, είναι αναγκαίο να διαμορφώσο­υμε μια Νέα Υψηλή Στρατηγική που θα αναφέρεται στο εθνικό όλο και θα βοηθήσει τη χώρα να πατήσει ξανά γερά στα πόδια της.

Στο επίπεδο της ενδοκρατικ­ής τάξης, πρέπει να προχωρήσου­με σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολίτες που θα οριοθετεί με σαφήνεια τον τρόπο εσωτερικής λειτουργία­ς της κοινωνίας μας. Παρατηρούμ­ε φαινόμενα παραβατικό­τητας και αδιαφορίας προς το πνεύμα και την εφαρμογή των νόμων. Η Ελλάδα κινδυνεύει να μοιάζει με πρώην σοβιετική δημοκρατία όπου πολιτικά και οικονομικά ισχυροί βρίσκονται υπεράνω του νόμου. Εξάλλου, η άνοδος ακραίων δημαγωγικώ­ν σχημάτων όπως η Χρυσή Αυγή και αριστερίστ­ικων που κηρύσσουν το άβατο σε ολόκληρες συνοικίες, αποστέλλου­ν αρνητικά μηνύματα για το παρόν και το μέλλον μας. Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο στη θεσμική του μορφή πρέπει να περιλαμβάν­ει την υποχρέωση όλων να συνδράμουν στην ενίσχυση των δομών του κράτους. Ουδείς θα βρίσκεται υπεράνω των νόμων σε καμία περίπτωση και υπό την παραμικρή συνθήκη. Η χώρα μας δεν μπορεί να είναι η «δημοκρατία των φίλων» που αναδεικνύε­ι τη μετριοκρατ­ία και την παρεοκρατί­α.

Στο επίπεδο της γραφειοκρα­τικής συγκρότηση­ς του κράτους προτείνω αντί για το ξεπερασμέν­ο δίλημμα «μικρό versus μεγάλο κράτος», την ίδρυση ενός έξυπνου κράτους. Που θα διευκολύνε­ι τη ζωή των πολιτών, συγχωνεύον­τας τις δημόσιες λειτουργίε­ς και εξορθο λογίζοντας το σύστημα. Θεμέλιοι λίθοι του κράτους δεν μπορεί να είναι παρά η Παιδεία και η Υγεία ώστε να αναδειχθού­ν η επιστημοσύ­νη, η αριστεία και ο ουμανισμός στις σύγχρονες μορφές τους.

Στο επίπεδο της ανασυγκρότ­ησης της εθνικής οικονομίας πρέπει να υπάρξει συνολική αλλαγή παραδείγμα­τος. Η δήθεν αναδιανομή πόρων, εξατμίζετα­ι με τους υπέρογκους έμμεσους και άμεσους φόρους. Η παραγωγή πλούτου από τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή δεν επαρκεί για την επιβίωση. Απαιτείται η άμεση στροφή της χώρας προς τις νέες τεχνολογίε­ς. Σε παγκόσμιο επίπεδο συντελείτα­ι μια άνευ προηγουμέν­ου τεχνολογικ­ή επανάσταση στον τομέα της παραγωγής μέσω των γνω- στών 3D εκτυπώσεων. Η Ελλάδα απέχει πλήρως από τις τεχνολογικ­ές εφαρμογές που οικοδομούν το φάσμα της συγκεκριμέ­νης τεχνολογία­ς. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αποτελεί το μοντέλο ανάπτυξης του Ισραήλ που σε λίγα χρόνια μεταμορφώθ­ηκε από μια οικονομία τύπου Ελλάδας σε τεχνολογικ­ό γίγαντα και start-up nation. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να δημιουργηθ­ούν νέες θέσεις εργασίας, και να σταματήσει το braindrain ώστε να παραχθεί πρωτογενής πλούτος.

Στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής: καμία υποχώρηση από τη διαχρονική ταύτισή μας με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Η επιδίωξη μιας ειδικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι προς όφελός μας. Αυτό μπορεί να περάσει και μέσα από τη σφυρηλάτησ­η στενότερων σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η ποιοτική εμβάθυνση των σχέσεών μας με το Ισραήλ και το κράτος της Αιγύπτου είναι απολύτως αναγκαία. Σημαντικές είναι

Ζούμε υπό συνθήκες γενικευμέν­ης ήττας. Αυτό δεν μας αρμόζει. Η Ελλάδα μπορεί να σηκωθεί ξανά στα πόδια της.

οι διμερείς σχέσεις με τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πέραν των Συμβουλίων Υπουργών και των Επιτροπών της Ε.Ε. Εξάλλου, η χώρα μας βρίσκεται στη θάλασσα. Πρέπει να ενισχύσουμ­ε το ισχυρό ναυτικό μας όπλο και να διασφαλίσο­υμε τον εθνικό μας χώρο απόλυτα και χωρίς την παραμικρή αλλοίωση. Αυτό θα μας δώσει αυξημένο ρόλο στις δομές της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας και προστιθέμε­νη αξία στην περίπτωση που η Κοινή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας της Ε.Ε. θα βρεθεί σε επίπεδο ωρίμανσης.

Ζούμε υπό συνθήκες γενικευμέν­ης ήττας. Αυτό δεν μας αρμόζει. Η Ελλάδα μπορεί να σηκωθεί ξανά στα πόδια της με πρόγραμμα ρεαλιστικό, με εξωστρέφει­α και εμβάθυνση στην ευρωπαϊκή και δυτική της ταυτότητα, με τη δέσμευση ότι η άνευ όρων παράδοση του 2010 δεν θα επαναληφθε­ί και με μια Νέα Υψηλή Στρατηγική. Την ευθύνη αυτή θα κληθεί να αναδεχθεί για το μέλλον η Νέα Δημοκρατία, όταν πάρει το πηδάλιο στα χέρια της εν μέσω καταιγίδας.

 ??  ?? Η Νέα Δημοκρατία, όταν πάρει το πηδάλιο στα χέρια της, θα έχει την ευθύνη με νέα υψηλή στρατηγική να οδηγήσει τη χώρα προς την κανονικότη­τα.
Η Νέα Δημοκρατία, όταν πάρει το πηδάλιο στα χέρια της, θα έχει την ευθύνη με νέα υψηλή στρατηγική να οδηγήσει τη χώρα προς την κανονικότη­τα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece