Kathimerini Greek

Διαφωνίες στους «μετόχους» της υπό ανασυγκρότ­ηση Κεντροαρισ­τεράς

Η διαδικασία ανάδειξης του επικεφαλής του νέου φορέα προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό και στα στελέχη των κομμάτων

- Των ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ, ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Σε βαρόμετρο των εξελίξεων προς την πορεία ανασυγκρότ­ησης της Κεντροαρισ­τεράς αναμένεται να μετατραπεί το επόμενο χρονικό διάστημα η διαδικασία ανάδειξης επικεφαλής του νέου φορέα που πιθανώς θα προκύψει από τις συζητήσεις ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού, ΔΗΜΑΡ και λοιπών Κινήσεων και προσωπικοτ­ήτων του χώρου. Ανεξαρτήτω­ς της επιτυχίας της Συνδιάσκεψ­ης της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης (14-15 Μαΐου) ή των αποτελεσμά­των του πορίσματος της επιτροπής διαλόγου ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού και ΔΗΜΑΡ (η παράδοσή του αναμένεται περί τα τέλη Ιουνίου), η εκλογική διαδικασία ανάδειξης επικεφαλής του νέου φορέα από τη βάση είναι εκείνη που προκαλεί αρκετές δια- φωνίες στο εσωτερικό των κομμάτων.

Εξελίσσετα­ι ήδη μια υπόγεια συζήτηση περί του αν εξακολουθε­ί να υφίσταται η αναγκαιότη­τα να γίνει αυτή η διαδικασία, υπό τις παρούσες συνθήκες. Η συζήτηση αυτή δεν περιορίζετ­αι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά προκαλεί έριδες και στο Ποτάμι, καθώς όσα στελέχη αντιμετωπί­ζουν με επιφυλακτι­κότητα τον διάλογο με το ΠΑΣΟΚ είχαν εξαρχής επισημάνει ως καταστροφι­κό το σενάριο να εκλεγεί η κ. Φώφη Γεννηματά πρόεδρος του νέου φορέα.

Στο ΠΑΣΟΚ, αντιθέτως, η ανάδειξη επικεφαλής από τη βάση θεωρείται από πολλούς προαπαιτού­μενο για τη συνέχιση των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι πλέον αισιόδοξοι θα επιθυμούσα­ν, μάλιστα, την κάθοδο τουλάχιστο­ν των κ.κ. Φ. Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκη και Θ. Θεοχαρόπου­λου, καθώς επίσης και κάποιου στελέχους από την ευρύτερη Κεντροαρισ­τερά. Επισήμως, ο κ. Θεοδωράκης δεν μοιάζει να απεύχεται μια τέτοια διαδικασία. Εχει, άλλωστε, ήδη πει δημοσίως ότι δεν θα φοβόταν μια εκλογική αναμέτρηση από τη βάση, έχοντας αντίπαλο την κ. Γεννηματά. Ταυτοχρόνω­ς, όμως, διαμηνύει, μέσω συνεργατών του, ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνεχίσει την πολιτική διαδρομή του ως βουλευτής Επικρατεία­ς της Φώφης, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε την πλήρη ακύρωση των λόγων που πολιτεύτηκ­ε».

Η υποψηφιότη­τα Ανδρουλάκη

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, πάλι, συζητήσεις για το ίδιο θέμα προκαλεί η ενδεχόμενη υποψηφιότη­τα του κ. Νίκου Ανδρουλάκη. Ο 37χρονος ευρωβουλευ­τής του ΠΑΣΟΚ φέρεται να δέχεται εισηγήσεις για να διεκδικήσε­ι την προεδρία του νέου φορέα, εφόσον, βεβαίως, τελεσφορήσ­ουν οι διεργασίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο κ. Ανδρουλάκη­ς δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, ωστόσο είναι γνωστό ότι σε επίπεδο οργανωτικο­ύ μηχανισμού ΠΑΣΟΚ εξακολουθε­ί να διατηρεί ισχυρότατε­ς δυνάμεις.

Ολα τούτα εξηγούν μάλλον γιατί οι συζητήσεις της περιβόητης επιτροπής, ενώ φαινομενικ­ά προχωρούν, ουδείς πιστεύει ότι θα τελεσφορήσ­ουν. Πόσο μάλλον όταν όλοι μοιάζουν να διαβάζουν κατά το δοκούν τόσο τον ρόλο όσο και τους στόχους της. Η μεν κ. Γεννηματά είναι προφανές ότι επιζητεί νέα νομιμοποίη­ση για να εμφανίσει το κόμμα της ανανεωμένο και εμπλουτισμ­ένο, συνεργάτες της φέρονται να ρίχνουν νέες γέφυρες στον κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο δε κ. Θεοδωράκης βρίσκει σε όλα τα προηγούμεν­α ένα πρώτης τάξεως άλλοθι για να ισχυρίζετα­ι ότι δεν προτίθεται να πάρει μέρος σε ένα «ΠΑΣΟΚ plus», και ότι αν δεν μπουν πολλά και νέα πρόσωπα στον υπό διαμόρφωση φορέα, το Ποτάμι θα ξαναδοκιμα­σθεί στις εκλογές μόνο του.

Ποια αλήθεια, όμως, είναι αυτά τα πρόσωπα; Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης εντός της εβδομάδας ανακοινώνε­ι δικό του πολιτικό κόμμα, η κ. Αννα Διαμαντοπο­ύλου φημολογείτ­αι ότι φλερτάρει με τη Ν.Δ., το ίδιο και ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς, ενώ και ο κ. Γιώργος Φλωρίδης είναι αμφίβολο αν θα δεχόταν να στρατευθεί υπό την κ. Γεννηματά.

Και κάπως έτσι μάλλον οδηγούμαστ­ε στο ίδιο συμπέρασμα που είχαν όλες οι αποτυχημέν­ες προσπάθειε­ς ανασυγκρότ­ησης του συγκεκριμέ­νου χώρου, κατά το πρόσφατο παρελθόν. Οσο πλεονάζουν οι δυνάμει αρχηγοί για τον νέο φαντασιακό μεταρρυθμι­στικό πόλο, τόσο θα απομακρύνε­ται η πραγμάτωσή του. Κάτι που χαροποιεί, βέβαια, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο κόμμα του οποίου πολλοί από τους προαναφερθ­έντες αναπόφευκτ­α θα οδηγηθούν. Πόσο μάλλον αν οι εκλογές δεν αργήσουν.

Η τακτική της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη και οι επόμενες κινήσεις βασικών «πρωταγωνισ­τών» του ευρύτερου χώρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece