Οι 25 προτάσεις και το πλήρες πρόγραμμα

Kathimerini Greek - - ΠΟΛΙΤΙΚΗ -

Το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες στην προσπάθεια του κόμματος για πολιτική επικράτηση στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν.

Δεν είναι τυχαία η βαρύτητα που έδωσε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης στην προβολή των 25 πρώτων προγραμματικών αξόνων που ανακοινώθηκαν, ούτε βέβαια και η αναφορά του, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ότι ένα από τα βασικά καθήκοντα των στελεχών είναι «να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει άλλος δρόμος, διαμορφώνουμε τη ρεαλιστική εναλλακτική πρότασή μας, πηγαίνουμε πολύ πέρα από τις δεσμεύσεις του μνημονίου και γράφουμε το δικό μας σχέδιο ανασυγκρότησης της πατρίδας».

Ηδη αμέσως μετά τις γιορτές, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης –ο οποίος έχει αφοσιωθεί στην προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού, υλοποιήσιμου και αποτελεσματικού προγραμματικού πλαισίου– ξεκινά κύκλο διαβούλευσης, προγραμματίζοντας συναντήσεις με, κατά τομέα, αρμόδιους φορείς. Η προσπάθεια θα ενισχυθεί και μέσω ηλεκτρονικής διαβούλευσης με τα μέλη του κόμματος –ο νεωτερισμός που έχει εισαχθεί στον τρόπο λειτουργίας της Ν.Δ.– που αναμένεται να οργανώσει η Γραμματεία Προγράμματος του κόμματος. Στο καλεντάρι του Ιουνίου περιλαμβάνεται και μία τουλάχιστον ημερίδα, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών από την Ε.Ε., σχετικά με τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές που μπο- ρούν να μεταφερθούν στην Ελλάδα.

Οπως αναγνωρίζει σε συνομιλητές του ο κ. Χατζηδάκης, ο προγραμματισμός που υπάρχει μπορεί να ανατραπεί βάσει των επιλογών που, ενδεχομένως, κάνει ο πρωθυπουργός σχετικά με τον χρόνο των εκλογών. Ηδη, πάντως, έχει δοθεί εντολή στις ομάδες εργασίας ώστε μια πρώτη εκδοχή του κυβερνητικού προγράμματος να είναι έτοιμη έως τα τέλη Μαΐου και μια δεύτερη, πιο αναλυτική εκδοχή, στα τέλη Ιουνίου, δείγμα του ότι η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. δεν αποκλείει εξελίξεις, και μάλιστα σύντομα. Το «γαλάζιο» πρόγραμμα, πάντως, δεν θα ανακοινωθεί πριν προκηρυχθούν εκλογές, αλλά τμήματά του δεν αποκλείεται να δημοσιοποιούνται ανάλογα και με την επικαιρότητα. Επί παραδείγματι, το σκέλος που αφορά το με- ταναστευτικό προγραμματίζεται να παρουσιαστεί μετά το Πάσχα.

Μοιάζει παράδοξο για την τακτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια από τη Ν.Δ., όταν ο προγραμματικός λόγος του κόμματος απορροφήθηκε από το μνημόνιο, ή για την ευκολία του «υπόσχομαι τα πάντα στους πάντες» που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει το 2015, αλλά στη Συγγρού μοιάζει να ακολουθούν πλέον διαφορετική τακτική. Οι 25 προτάσεις που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, μεταξύ των 450 που κατατέθηκαν από τους εμπειρογνώμονες, εντάσσονται στην κατηγορία που δεν χρειάζονται λεφτά όμως «φέρνουν λεφτά» και, παράλληλα, διαπνέονται από την αντίληψη να μην γκρεμίζουν το σύστημα, αλλά να οικοδομούν πάνω σε αυτό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.