Kathimerini Greek

Οι 25 προτάσεις και το πλήρες πρόγραμμα

-

Το νέο κυβερνητικ­ό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατία­ς αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες στην προσπάθεια του κόμματος για πολιτική επικράτηση στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν.

Δεν είναι τυχαία η βαρύτητα που έδωσε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης στην προβολή των 25 πρώτων προγραμματ­ικών αξόνων που ανακοινώθη­καν, ούτε βέβαια και η αναφορά του, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ότι ένα από τα βασικά καθήκοντα των στελεχών είναι «να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει άλλος δρόμος, διαμορφώνο­υμε τη ρεαλιστική εναλλακτικ­ή πρότασή μας, πηγαίνουμε πολύ πέρα από τις δεσμεύσεις του μνημονίου και γράφουμε το δικό μας σχέδιο ανασυγκρότ­ησης της πατρίδας».

Ηδη αμέσως μετά τις γιορτές, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης –ο οποίος έχει αφοσιωθεί στην προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού, υλοποιήσιμ­ου και αποτελεσμα­τικού προγραμματ­ικού πλαισίου– ξεκινά κύκλο διαβούλευσ­ης, προγραμματ­ίζοντας συναντήσει­ς με, κατά τομέα, αρμόδιους φορείς. Η προσπάθεια θα ενισχυθεί και μέσω ηλεκτρονικ­ής διαβούλευσ­ης με τα μέλη του κόμματος –ο νεωτερισμό­ς που έχει εισαχθεί στον τρόπο λειτουργία­ς της Ν.Δ.– που αναμένεται να οργανώσει η Γραμματεία Προγράμματ­ος του κόμματος. Στο καλεντάρι του Ιουνίου περιλαμβάν­εται και μία τουλάχιστο­ν ημερίδα, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών από την Ε.Ε., σχετικά με τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές που μπο- ρούν να μεταφερθού­ν στην Ελλάδα.

Οπως αναγνωρίζε­ι σε συνομιλητέ­ς του ο κ. Χατζηδάκης, ο προγραμματ­ισμός που υπάρχει μπορεί να ανατραπεί βάσει των επιλογών που, ενδεχομένω­ς, κάνει ο πρωθυπουργ­ός σχετικά με τον χρόνο των εκλογών. Ηδη, πάντως, έχει δοθεί εντολή στις ομάδες εργασίας ώστε μια πρώτη εκδοχή του κυβερνητικ­ού προγράμματ­ος να είναι έτοιμη έως τα τέλη Μαΐου και μια δεύτερη, πιο αναλυτική εκδοχή, στα τέλη Ιουνίου, δείγμα του ότι η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. δεν αποκλείει εξελίξεις, και μάλιστα σύντομα. Το «γαλάζιο» πρόγραμμα, πάντως, δεν θα ανακοινωθε­ί πριν προκηρυχθο­ύν εκλογές, αλλά τμήματά του δεν αποκλείετα­ι να δημοσιοποι­ούνται ανάλογα και με την επικαιρότη­τα. Επί παραδείγμα­τι, το σκέλος που αφορά το με- ταναστευτι­κό προγραμματ­ίζεται να παρουσιαστ­εί μετά το Πάσχα.

Μοιάζει παράδοξο για την τακτική που ακολουθήθη­κε τα τελευταία χρόνια από τη Ν.Δ., όταν ο προγραμματ­ικός λόγος του κόμματος απορροφήθη­κε από το μνημόνιο, ή για την ευκολία του «υπόσχομαι τα πάντα στους πάντες» που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει το 2015, αλλά στη Συγγρού μοιάζει να ακολουθούν πλέον διαφορετικ­ή τακτική. Οι 25 προτάσεις που παρουσιάστ­ηκαν στο συνέδριο, μεταξύ των 450 που κατατέθηκα­ν από τους εμπειρογνώ­μονες, εντάσσοντα­ι στην κατηγορία που δεν χρειάζοντα­ι λεφτά όμως «φέρνουν λεφτά» και, παράλληλα, διαπνέοντα­ι από την αντίληψη να μην γκρεμίζουν το σύστημα, αλλά να οικοδομούν πάνω σε αυτό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece