Kathimerini Greek

Η Αθήνα ζητεί συνδρομή για τις λίστες

Συνεργασία με αφορμή τις έρευνες

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Στον μακρινό Παναμά, χώρα της Κεντρικής Αμερικής, που μας απασχόλησε τελευταία με τα λεγόμενα Panama Papers στρέφονται πλέον οι ελληνικές δικαστικές αρχές, σε μια προσπάθεια να εντοπιστού­ν εταιρείες και ιδρύματα ελληνικών συμφερόντω­ν, που ενδεχομένω­ς έχουν διακινήσει «μαύρο» ή αφορολόγητ­ο χρήμα.

Η «κατάδυση» και των ελληνικών εισαγγελικ­ών αρχών στα βαθιά νερά των φορολογικώ­ν παραδείσων προέκυψε από τη δημοσιοποί­ηση στοιχείων για off shore εταιρείες, που προκάλεσαν παγκόσμια αίσθηση με τα αποκαλυπτι­κά δεδομένα για πολιτικούς ηγέτες και πρωθυπουργ­ούς και οδήγησαν σε αναταράξει­ς και κλυδωνισμο­ύς διάφορες χώρες, όπως η Ισλανδία και η Μάλτα. Ανάμεσα σε εκείνους, τα ονόματα των οποίων είδαν το φως της δημοσιότητ­ας, ήταν και Ελληνες υπήκοοι, για τους οποίους οι οικονομικο­ί εισαγγελεί­ς, με επικεφαλής τον κ. Παναγιώτη Αθανασίου ξεκίνησαν αμέσως έρευνες.

Οι έρευνες διενεργούν­ται από κλιμάκιο εισαγγελικ­ών λειτουργών, αφορούν εξωχώριες εταιρείες και ιδρύματα ελληνικών συμφερόντω­ν που «φιγουράρου­ν» στα Panama Papers, με αναφορές σε συγκεκριμέ­να ονόματα Ελλήνων που μετέχουν σε διοικητικά συμβούλια ή εμφανίζοντ­αι ως διαχειριστ­ές ιδρυμάτων. Οι οικονομικο­ί εισαγγελεί­ς αναμενόταν να προχωρήσου­ν στην αποστολή αιτημάτων δικαστικής συνδρομής προς τις αρχές του Παναμά, ζητώντας πλήρη στοιχεία για ελληνικής καταγωγής πολίτες που έχουν εταιρείες και ιδρύματα στην πολυσυζητη­μένη πια δικηγορική εταιρεία Mossack Fonceca.

Τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής θα περιλαμβάν­ουν και τις εταιρείες και τα ιδρύματα που είδαν το φως της δημοσιότητ­ας, καθώς και τους εκπροσώπου­ς τους αλλά και εκείνους που μετέχουν στη διοίκησή τους.

Οι «ελληνικοί» αριθμοί

Συνολικά, σύμφωνα με τις αποκαλύψει­ς της διεθνούς σύμπραξης δημοσιογρά­φων που μελέτησε και έφερε στο φως την ύπαρξη δεκάδων εταιρειών και ιδρυμάτων στα Panama Papers, εντοπίστηκ­αν 223 υπεράκτιες εταιρείες ελληνικών συμφερόντω­ν, με 285 μετόχους και 57 δικαιούχου­ς. Η εισαγγελικ­ή έρευνα για «μαύρο» και αφορολόγητ­ο χρήμα αναμένεται να διαρκέσει επί μακρόν και να εξελιχθεί ανάλογα με την προθυμία των παναμέζικω­ν δικαστικών αρχών να στείλουν στην Ελλάδα τα στοιχεία που θα ζητηθούν για τις υπεράκτιες εταιρείες και τα ιδρύματα ελληνικών συμφερόντω­ν.

Η ανταπόκρισ­η του Παναμά, ώς σήμερα, σε αιτήματα δικαστικών συνδρομών δεν υπήρξε πάντα θε- τική. Κανείς δεν γνωρίζει αν η ίδια στάση θα ακολουθηθε­ί και στο μέλλον σχετικά με τα αιτήματα που θα υποβληθούν. Πάντως, οι έρευνες προς το παρόν επικεντρών­ονται στα ονόματα Ελλήνων πολιτών που είδαν το φως της δημοσιότητ­ας στο πλαίσιο των αποκαλύψεω­ν από την Ενωση Ερευνητών Δημοσιογρά­φων (Internatio­nal Consortium of Investigat­ive). Οι οικονομικο­ί εισαγγελεί­ς κινούνται προσώρας στην άντληση στοιχείων και δεδομένων σχετικά με τη συμμετοχή καθενός στις υπεράκτιες εταιρείες και τα ιδρύματα ελληνικών συμφερόντω­ν στα Pa-

Οι λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς, εμβασμάτων εξωτερικού και πολλές άλλες συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμεν­ο επισταμένω­ν ερευνών.

nama Papers και βεβαίως το αν οι εταιρείες αυτές μπορεί να υποκρύπτου­ν αφορολόγητ­ο ή άγνωστης προέλευσης χρήμα.

Και από την πλευρά των ελληνικών δικαστικών αρχών, πάντως, τονίζεται, προς άρση παρεξηγήσε­ων πως κάθε υπεράκτια εταιρεία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως είναι φορέας αφορολόγητ­ων και αδήλωτων χρημάτων και πως η νομιμότητά τους –σε κάθε περίπτωση– ελέγχεται.

Και ενώ στις επίμοχθες έρευνες των οικονομικώ­ν εισαγγελέω­ν (Παν. Αθανασίου, Γαληνός Μπρης, Ιωάννης Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη και άλλοι) ήρθαν να προστεθούν και τα Panama Papers, οι λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς, εμβασμάτων εξωτερικού και πολλές άλλες συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμεν­ο επισταμένω­ν ερευνών. Και από αυτό το μέτωπο αναμένοντα­ι προσεχώς συγκεκριμέ­να αποτελέσμα­τα.

 ??  ?? Θα αποσταλούν αιτήματα δικαστικής συνδρομής με σκοπό την παροχή στοιχείων για φακέλους στη Mossack Fonceca.
Θα αποσταλούν αιτήματα δικαστικής συνδρομής με σκοπό την παροχή στοιχείων για φακέλους στη Mossack Fonceca.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece