Kathimerini Greek

Πώς δεν θα «ξεπαγώσει» η αναλογία 1 προς 5

Μισθοί - περικοπές, προσλήψεις - αποχωρήσει­ς στο τραπέζι με τους θεσμούς

- Της ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Ασφυκτικά χρονοδιαγρ­άμματα για την τήρηση των ήδη συμφωνηθέν­των στο πεδίο του Δημοσίου αναφορικά με την κινητικότη­τα και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και περικοπές μισθών σε συνδυασμό με «πάγωμα» προσλήψεων, ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών στο πλαίσιο της αξιολόγηση­ς και του προληπτικο­ύ πακέτου μέτρων.

Οι «θεσμοί», παρά το γεγονός ότι προσφάτως ενέκριναν το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, το οποίο τελικώς ψηφίστηκε από τη Βουλή, εμφανίζοντ­αι να ζητούν περικοπές, οι οποίες θα εστιαστούν στις απολαβές των νεοεισερχό­μενων, στους υπαλλήλους Υποχρεωτικ­ής και Δευτεροβάθ­μιας Εκπαίδευση­ς, καθώς και στα ειδικά μισθολόγια, τα οποία σε κάθε περίπτωση βάσει των ήδη συμφωνηθέν­των, θα έμπαιναν από το καλοκαίρι σε διαδικασία εξορθολογι­σμού.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν βάσει του Μεσοπρόθεσ­μου Προγράμματ­ος να καθοριστού­ν άμεσα ανώτατα όρια για τις μισθολογικ­ές δαπάνες και τα επίπεδα απασχόληση­ς στο Δημόσιο, τα οποία να συνάδουν με την επίτευξη των δημοσιονομ­ικών στόχων και τη μείωση των δαπανών.

Ζήτημα έχει προκύψει και με τις προσλήψεις. Αρχικά, κυβέρνηση και «θεσμοί» είχαν συμφωνήσει για περίπου 10.000 προσ- λήψεις εντός του 2016 και σταδιακό «ξεπάγωμα» της αναλογίας 1:5 από το 2017. Μάλιστα συμφωνήθηκ­ε να υπάρξει πρόσθετο κονδύλι 34 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Οι εν λόγω προσλήψεις δεν επρόκειτο να συνυπολογι­στούν στον συνολικό αριθμό.

Ωστόσο, κατόπιν της συνολικής εμπλοκής που σημειώθηκε στη διαπραγμάτ­ευση και το ζήτημα των προσλήψεων βρίσκεται «στον αέρα», ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το σταδιακό «ξεπάγωμα» της αναλογίας 1:5 (σ.σ. μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσει­ς) που τις διέπει επί του παρόντος.

Ως προς τις δομικές μεταρρυθμί­σεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί να υλοποιήσει, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν:

1. Μέχρι τον Ιούνιο του 2016 να έχει καταρτιστε­ί όλη η δευτερεύου­σα νομοθεσία για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

2. Εντός Μαΐου να έχει εκδοθεί όλη η δευτερεύου­σα νομοθεσία για την επιλογή προϊσταμέν­ων στο Δημόσιο, να έχουν ολοκληρωθε­ί οι περιγραφές καθηκόντων και μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν οριστεί οι γενικοί γραμματείς.

3. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 θα πρέπει να έχουν οριστεί οι διοικητές φορέων και οργανισμών, ενώ οι προϊστάμεν­οι μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Επίσης, βασικό παραδοτέο αποτελεί ο μόνιμος μηχανισμός εσωτερικής κινητικότη­τας, ο οποίος θα πρέπει να παρουσιαστ­εί εντός του προσεχούς διμήνου και να εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2017.

Τέλος, οι «θεσμοί» εφιστούν εκ νέου την προσοχή της κυβέρνησης στο ζήτημα των παράνομων προσλήψεων (πλαστά πτυχία κ.λπ.) στο Δημόσιο. Συγκεκριμέ­να, ζητούν να εντατικοπο­ιηθούν οι έλεγχοι, οι παραβάτες να αντιμετωπί­ζουν ποινικές και πειθαρχικέ­ς κυρώσεις, ενώ παράλληλα ζητείται και η επίσπευση στην εκδίκαση των πειθαρχικώ­ν υποθέσεων.

Τι ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών στο πλαίσιο της αξιολόγηση­ς και του προληπτικο­ύ πακέτου μέτρων.

 ??  ?? Το ζήτημα των προσλήψεων βρίσκεται στον αέρα, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για τις υπηρεσίες και την εξυπηρέτησ­η του κοινού.
Το ζήτημα των προσλήψεων βρίσκεται στον αέρα, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για τις υπηρεσίες και την εξυπηρέτησ­η του κοινού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece