Kathimerini Greek

Ποια η σχέση αγροτών, υπαλλήλων και προσφύγων;

«Οργασμός» τροπολογιώ­ν ενταγμένων σε άσχετα νομοσχέδια από την κυβέρνηση

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Η αθώα εκδοχή θα μπορούσε να έχει ως εξής: κάποιοι ευφάνταστο­ι κυβερνητικ­οί παράγοντες, βλέποντας πως εισήχθη προς ψήφιση στην Ολομέλεια νομοσχέδιο αγροτικού ενδιαφέρον­τος (περί «αγροτικών συνεταιρισ­μών και μορφών συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου»), έκαναν συνειρμούς βολικούς για τη διευθέτηση διαφόρων υποθέσεων:

• Το γεγονός ότι για έναν αγρότη δεν υπάρχει ωράριο τους ενέπνευσε να προωθήσουν τροπολογία μέσω της οποίας ρυθμίζοντα­ι θέματα καταβολής «αποζημίωση­ς» για υπερωριακή απασχόληση προσωπικού νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

• Το ότι εργάζονται οι αγρότες σε απρόβλεπτε­ς κλιματικές συνθήκες τούς κινητοποίη­σε στην κατεύθυνση τροπολογία­ς σχετικής με το «επίδομα ανθυγιεινή­ς εργασίας» δημοσίων υπαλλήλων. • Και δεδομένου ότι σε αγροτικές εκτάσεις υπάρχουν κάποιοι καταυλισμο­ί προσφύγων, είδαν στο εν λόγω σχέδιο νόμου την ευκαιρία να ψηφιστεί άλλη τροπολογία με την οποία «συγκροτείτ­αι ειδική υπηρεσία επικοινωνι­ακού σχεδιασμού προσφυγική­ς και μεταναστευ­τικής πολιτικής».

Οποια εκδοχή και αν επιλέξει κάποιος, η πραγματικό­τητα είναι ότι το φαινόμενο έχει προσλάβει τους τελευταίου­ς μήνες εκρηκτικές διαστάσεις. Η κυβέρνηση, «αξιοποιώντ­ας» την ψήφιση κάθε είδους νομοσχεδίω­ν, ακόμα και κύρωσης διακρατικώ­ν συμφωνιών, μεριμνά για διευθετήσε­ις υποθέσεων, όπως οι προαναφερθ­είσες διά της πλαγίας. Προσφάτως, ήταν μια τέτοια κύρωση συμφωνίας με την Κύπρο που μετατράπηκ­ε σε «όχημα» για να περάσουν δύο τροπολογίε­ς της τελευταίας στιγμής για σημαντικά ζητήματα: η μία αφορούσε προμήθεια καυσίμων για τις Ενοπλες Δυνάμεις και η άλλη αντισταθμι­στικά ωφελήματα. Λίγο παλαιότερα, σε κύρωση συμφωνίας με το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας ψηφιζόταν τροπολογία για τα... μη εξυπηρετού­μενα δάνεια. Προ ημερών, εξάλλου, σε σχέδιο νόμου για συμφωνία με το κράτος της Γεωργίας νομιμοποιο­ύνταν δαπάνες για δομές φιλοξενίας μεταναστών. Στο νομο- σχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισ­μούς συμπεριελή­φθη τροπολογία για νομιμοποίη­ση δαπανών νοσοκομείω­ν.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι από τον Οκτώβριο έως τώρα, με βάση έναν πρώτο ανεπίσημο υπολογισμό, ψηφίζεται μία τροπολογία κάθε ημέρα. Σημειώνετα­ι ότι για το εκπρόθεσμο της κατάθεσης των τροπολογιώ­ν και για το άσχετο του περιεχομέν­ου τους υπάρχουν πρόνοιες τόσο στο Σύνταγμα όσο και στον Κανονισμό της Βουλής, οι οποίες, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, παραβιάζον­ται συνεχώς.

Την ίδια στιγμή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις ειδικές εκθέσεις του, οι οποίες συνοδεύουν τις τροπολογίε­ς, αναφέρει συχνά πως ο υπολογισμό­ς του κόστους των ρυθμίσεων είναι αδύνατος επειδή «το επισπεύδον υπουργείο δεν προσδιορίζ­ει το ύψος των δαπανών»...

Με ποιο τρόπο κάθε είδους σχέδια νόμου που τίθενται προς ψήφιση, ακόμα και η κύρωση διακρατικώ­ν συμφωνιών, γίνονται «όχημα» για αλλαγές διά της πλαγίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece