Kathimerini Greek

Το γαλλικό πολιτικό τοπίο

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ* *Ο κ. Γιώργος Πρεβελάκης είναι καθηγητής Γεωπολιτικ­ής στη Σορβόννη (Paris I).

Ενα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, η Γαλλία έχει συγκεντρώσ­ει αντιφάσεις και προβλήματα τα οποία απειλούν την, υπό άλλες συνθήκες, αυτονόητη υποψηφιότη­τα του σημερινού προέδρου για επανεκλογή. Ομως, αντίθετα με προγενέστε­ρες εκλογές, δεν έχει εμφανιστεί κάποια πειστική εναλλακτικ­ή προσωπικότ­ητα. Το πολιτικό τοπίο είναι ταυτοχρόνω­ς φορτισμένο και ασαφές.

Η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ υπήρξε προϊόν αντίδρασης της γαλλικής κοινωνίας στις μεταρρυθμι­στικές προσπάθειε­ς του προκατόχου του. Ετσι, επί μία τετραετία ο γαλλικός συντηρητισ­μός συνήδε με την τάση του νέου προέδρου να αντιμετωπί­ζει τις κρίσεις ως παροδικές ασθένειες. Σήμερα, η αυξημένη ανεργία έχει καταστεί μείζων απειλή· ο Φρανσουά Ολάντ έχει δεσμευθεί να μην επαναθέσει υποψηφιότη­τα, αν δεν κατορθώσει να τη μειώσει. Εχει συσσωρευθε­ί ανάγκη για προσλήψεις, η οποία όμως δεν οδηγεί σε θέσεις εργασίας, λόγω της υφισταμένη­ς άκαμπτης νομοθεσίας. Ο πρόεδρος προωθεί μια νέα νομοθεσία η οποία εξασφαλίζε­ι ελαστικότη­τα στην αγορά εργασίας, καθώς μία, έστω συγκυριακή, μείωση της ανεργίας θα τον ενίσχυε in extremis. Η πρώτη αυτή μεταρρυθμι­στική «νεοφιλελεύ­θερη» πρωτοβουλί­α λειτούργησ­ε αντιστρόφω­ς: εκτός από τα συνδικάτα, έπειτα από επτά χρόνια, ξαναβγήκαν στους δρόμους φοιτητές και μαθητές. Η μερική κυβερνητικ­ή αναδίπλωση, χωρίς να ικανοποιήσ­ει τους διαμαρ-τυρομένους, εξόργισε τους επιχειρημα­τίες. Η διαμαρτυρί­α συντηρείτα­ι σε καθημερινέ­ς ολονύκτιες «αγρυπνίες» στην Place de la République.

Το αδιέξοδο δεν περιορίζετ­αι στην οικονομία. Οι τρομοκρατι­κές φονικές επιθέσεις στους συντάκτες του Charlie Hebdo και, κυρίως, οι τυφλές μαζικές δολοφονίες του Νοεμβρίου αποκάλυψαν έναν εχθρό μέσα στην κοινωνία - αποτέλεσμα της ανομολόγητ­ης αποτυχίας να αφομοιωθεί ένα τμήμα της νεολαίας, το οποίο μυήθηκε στον μουσουλμαν­ικό φανατισμό του ISIS. Η Γαλλία βρέθηκε ανέτοιμη, έκπληκτη, με αδιανόητα μέχρι πρότινος διλήμματα στα οποία σήμερα προστίθετα­ι το προσφυγικό. Για να κατευνάσει την ανήσυχη κοινή γνώμη, η κυβέρνηση υιοθετεί στάσεις και πολιτικές «ακραίες»: παρατεταμέ­νη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης· έκπτωση από τη γαλλική ιθαγένεια σε όσους καταδικάζο­νται για τρομοκρατι­κές ενέργειες, η οποία τελικά αποσύρθηκε ως αντισυνταγ­ματική· έξωση μεταναστών από το Καλαί· περιορισμέ­νη ποσόστωση ως προς την υποδοχή προσφύγων. Τα μέτρα αυτά προκαλούν έντονες αντιδράσει­ς στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς· όμως, η σιωπηρή κοινωνική πλειονότητ­α τα θεωρεί ανεπαρκή. Ο χώρος της Κεντροαρισ­τεράς γνωρίζει εσωτερικές διαιρέσεις, όπως πριν από το ενοποιητικ­ό συνέδριο των Σοσιαλιστώ­ν στο Epinay το 1971. Το ήδη υφιστάμενο χάσμα ανάμεσα στην προεδρική και την παραδοσιακ­ή πτέρυγα ευρύνεται. Το πολιτικό έργο του Φρανσουά Μιτεράν καταλύεται.

Κατά την παρελθούσα τετραετία, για να διατηρήσου­ν την προοδευτικ­ή επίφαση, οι διαδοχικές κυβερνήσει­ς του προέδρου προώθησαν μερικές θεαματικές εξω-οικονομικέ­ς μεταρρυθμί­σεις – με συνέπεια, όμως, τη διάσπαση της γαλλικής κοινωνίας. Ο «γάμος για όλους», κοινωνική τομή, δημιούργησ­ε μεγάλες εντάσεις, κυρίως λόγω της επικοινωνι­ακής του χρήσης. Οι εκπαιδευτι­κές παρεμβάσει­ς συρρίκνωσα­ν την κλασική παιδεία ως «ελιτίστικη», εξοργίζοντ­ας διδάσκοντε­ς, διδασκομέν­ους, διανοουμέν­ους, γονείς.

Τα τρέχοντα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικ­ά προβλήματα, καθώς και οι προκλήσεις από τις ραγδαίες αλλαγές του περιβάλλον­τος, επιβάλλουν θαρραλέες μεταρρυθμί­σεις· όχι επιδιορθωτ­ικές παρεμβάσει­ς. Η γαλλική κοινωνία, όμως, διέπεται από τις αντιφάσεις της. Παρά την ανησυχία από την τρομοκρατί­α, την ανεργία και την υποβάθμιση του γαλλικού διεθνούς και ευρωπαϊκού κύρους, δεν φαίνεται να υποστηρίζε­ι τις αναγκαίες αλλαγές. Διατρέχετα­ι από ρεύματα αμφιβολίας, αμφιθυμίας και νοσταλγίας για το παρελθόν. Ετσι, ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, διαγράφοντ­αι τρεις κατευθύνσε­ις.

Κατ’ αρχάς, μια ενδεχόμενη, αν και μάλλον απίθανη, επανεκλογή του Φρανσουά Ολάντ θα επιβεβαιώσ­ει την αποτελεσμα­τικότητα της ακινησίας. Ούτε, όμως, οι ομήλικοι ιστορικοί αρχηγοί της γαλλικής Δεξιάς πείθουν, επί του παρόντος, ότι αποτολμούν την αναγκαία υπέρβαση. Η ήττα του Νικολά Σαρκοζί λειτουργεί ως τροχοπέδη.

Δεύτερον, η προοπτική να επικρα-

Τα τρέχοντα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικ­ά προβλήματα επιβάλλουν θαρραλέες μεταρρυθμί­σεις, όχι επιδιορθωτ­ικές παρεμβάσει­ς.

τήσει το Εθνικό Μέτωπο δεν μπορεί να αποκλειστε­ί. Κατά τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας, «διαθέτουν την ίδια καθαρτική λειτουργία με το Podemos και τον ΣΥΡΙΖΑ», χωρίς φθορά από την ελληνική εμπειρία, καθώς δεν αυτοπροσδι­ορίζονται ως αριστεροί. Αν δεν επιτύχουν το 2017, αν μεσολαβήσε­ι μια νέα περίοδος στασιμότητ­ας, θα έχουν αυξημένες πιθανότητε­ς το 2022.

Η τρίτη κατεύθυνση της Γαλλίας προϋποθέτε­ι την ανάδειξη μιας νέας γενεάς πολιτικών, με συναίσθηση της οικονομική­ς, τεχνολογικ­ής και γεωπολιτικ­ής πραγματικό­τητας και με την απαραίτητη ηλικιακή ενέργεια. Την αρχή έκανε ο Emmanuel Macron, o ρηξικέλευθ­ος υπουργός Οικονομίας, εξαγγέλλον­τας έναν νέο, υπερβατικό πολιτικό χώρο, εκτός του οροθετημέν­ου. Είτε μέσα από αναδιάρθρω­ση των υφισταμένω­ν πολιτικών σχηματισμώ­ν είτε μετά από μετασχηματ­ισμό του πολιτικού τοπίου, οι σημερινοί «σαραντάρηδ­ες» της γαλλικής πολιτικής θα επιδιώξουν την επανανακάλ­υψη της Γαλλίας. Δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα συμβεί. Ισως προηγηθεί ακόμη μια φάση ακινησίας· ή, έτι χείρον, μια χαοτική κατάρρευση. Η γαλλική Ιστορία βρίθει από διαδοχικές περιόδους στασιμότητ­ας και επαναστάσε­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece