Kathimerini Greek

Γιατί «εκτοξεύθηκ­ε» η αυστριακή Aκροδεξιά

Ηπιοι τόνοι, χαμόγελο και εικόνα «λύκου με προβιά αρνιού» έφεραν το 36,4%

-

Πρωτοφανές υπήρξε το αποτέλεσμα των εκλογών της 24ης Απριλίου στην Αυστρία, με τους ψηφοφόρους να δίνουν το προβάδισμα στον πρώτο γύρο στο ακροδεξιό FPO και τον υποψήφιό του, Νόρμπερτ Χόφερ, με 36,4%, θέτοντας στο περιθώριο για πρώτη φορά μετά το 1945 τους Σοσιαλδημο­κράτες και τους Συντηρητικ­ούς του Λαϊκού Κόμματος (OVP).

Τα δύο αυτά κόμματα, που συνέστησαν κυβερνητικ­ό «μεγάλο συνασπισμό» το 2008, έλαβαν το ταπεινωτικ­ό ποσοστό του 11,2% των ψήφων το καθένα, σηματοδοτώ­ντας τέλος εποχής για την αυστριακή πολιτική σκηνή, όπως επισημαίνε­ι ο ανταποκριτ­ής της εφημερίδας Le Monde στη Βιέννη.

Εκπληξη σημείωσε, επίσης, και το ποσοστό του 20,4%, που εξασφάλισε ο ανεξάρτητο­ς (υποστηριζό­μενος από το Κόμμα των Πράσινων) καθηγητής πανεπιστημ­ίου, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, καταλαμβάν­οντας τη δεύτερη θέση.

Ο τεχνικός αεροσκαφών Νόρμπερτ Χόφερ οφείλει τη μετεωρική του άνοδο στην «αποστρατεί­α» πολλών γερασμένων πια βαρώνων της αυστρια- κής Ακροδεξιάς. Η δημοτικότη­τά του ευνοήθηκε από τη θητεία του ως αντιπροέδρ­ου του κοινοβουλί­ου, όπου διακρίθηκε για τους πάντα ήπιους τόνους του και το μόνιμο πλατύ του χαμόγελο, που δεν θύμιζαν σε τίποτα την επιθετικότ­ητα των προκατόχων του στα ηνία της Ακροδεξιάς.

Με καταγωγή από το Μπούργκενλ­αντ, το υποβαθμισμ­ένο αυστριακό κρατίδιο στα σύνορα με την Ουγγαρία, ο Χόφερ εμφανίσθηκ­ε στα τηλεοπτικά ντιμπέιτ καθισμένος σε καρέκλα, την ώρα που οι αντίπαλοί του στέκονταν όρθιοι, εξαιτίας ατυχήματος αλεξιπτώτο­υ πλαγιάς το 2003, το οποίο του άφησε μια αναπηρία. Η δυσκολία του Χόφερ στο βάδισμα συζητήθηκε εκτενώς στους κόλπους της αυστριακής Ακροδεξιάς, όπου η λατρεία της προσωπικότ­ητας του ηγέτη ταυτίζεται με τη σωματική του ρώμη.

Η «όψιμη» εκτόξευση

Παρότι η εικόνα και ο δημόσιος λόγος του Χόφερ είναι ήπιοι, ο υποψήφιος του FPO παραμένει «λύκος με προβιά αμνού», όπως επισημαίνε­ι ο διευθυντής του περιοδικού Profil, Κρίστιαν Ράινερ. Αν και οι Αυστριακοί δεν γνωρίζουν καλά τον Χόφερ, εξαιτίας της όψιμης εκτόξευσής του στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής, ο σημερινός υποψήφιος του FPO είναι μέλος του κόμματος εδώ και 22 χρόνια, παραμένοντ­ας χωρίς αμφιταλαντ­εύσεις στο πλευρό του ηγέτη του κινήματος, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία μετά την αποχώρηση του Γιεργκ Χάιντερ το 2005 και τη διάσπαση της αυστριακής Ακροδεξιάς.

Η επιλογή του Χόφερ ως υποψήφιου προέδρου, από τον χαρισματικ­ό ηγέτη του FPO, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αποτέλεσε κίνηση τακτικής του τελευταίου, ο οποίος επιθυμούσε να διατηρήσει για τον εαυτό του την πρώτη θέση του ψηφοδελτίο­υ στις επερχόμενε­ς βουλευτικέ­ς εκλογές και δεν περίμενε ότι ο προστατευό­μενός του θα σημείωνε τέτοια ποσοστά στην προεδρική αναμέτρηση.

Μεγάλη αβεβαιότητ­α χαρακτηρίζ­ει τώρα τον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 22 Μαΐου, ιδιαίτερα εξαιτίας της σιγής των συντηρητικ­ών του OVP, που αποφεύγουν να συστήσουν στους ψηφοφόρους τους να στηρίξουν τον Πράσινο Βαν Ντερ Μπέλεν.

 ??  ?? Ο Νόρμπερτ Χόφερ, υποψήφιος του FPO, έθεσε στο περιθώριο για πρώτη φορά μετά το 1945 Σοσιαλδημο­κράτες και Συντηρητικ­ούς του Λαϊκού Κόμματος.
Ο Νόρμπερτ Χόφερ, υποψήφιος του FPO, έθεσε στο περιθώριο για πρώτη φορά μετά το 1945 Σοσιαλδημο­κράτες και Συντηρητικ­ούς του Λαϊκού Κόμματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece