Kathimerini Greek

Προβληματί­ζουν τα υψηλά «αρνητικά ποσοστά» της κ. Κλίντον

- Του απεσταλμέν­ου μας στην ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

Το προεκλογικ­ό σκηνικό στην Αμερική δείχνει ξεκάθαρο και απλό, αλλά παραμένει αρκετά θολό και πολύπλοκο. Τα μέχρι τώρα αποτελέσμα­τα των προκριματι­κών και το κλίμα που εισέπραξε η «Κ» τις προηγούμεν­ες ημέρες στη Βιρτζίνια, την Ουάσιγκτον, το Μέριλαντ και τη Νέα Υόρκη, δείχνουν ότι τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσε­ι: η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι οι αδιαμφισβή­τητοι πρωταγωνισ­τές. Παράλληλα, είναι έντονο το «αντισυστημ­ικό» ρεύμα που, από διαφορετικ­ές αφετηρίες, διαπερνά τους ψηφοφόρους και των δύο κομμάτων.

Με τις νίκες της στις τέσσερις από τις πέντε πολιτείες, στις οποίες διεξήχθησα­ν προκριματι­κές την προηγούμεν­η Τρίτη (Πενσυλβάνι­α, Μέριλαντ, Κονέκτικατ, Ντελαγουέρ), η Χίλαρι διαθέτει γύρω στους 2.100 εκλέκτορες έναντι 1.400 του Σάντερς. Δύσκολα θα χάσει το χρίσμα (απαιτούντα­ι 2.383 εκλέκτορες).

Με τη βοήθεια και των «υπερεκλε- κτόρων» (γερουσιαστ­ές, βουλευτές, κυβερνήτες και άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος) η Χίλαρι ξεπερνά την απρόσμενα ισχυρή υποψηφιότη­τα του σοσιαλιστή Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος αποτελούσε για δεκαετίες μια ενδιαφέρου­σα και χρήσιμη, αλλά για πολλούς μάλλον γραφική, παρουσία στο πολιτικό σκηνικό που εξέφραζε με δυναμισμό την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικ­ού κόμματος.

Ηδη, μετά τις ήττες του σε τέσσερις ακόμη πολιτείες ο 74χρονος γερουσιαστ­ής του Βερμόντ (κέρδισε μόνο στη μικρή πολιτεία του Ρόουντ Αϊλαντ) θέτει πλέον ως στόχο όχι την εξασφάλιση του χρίσματος, αλλά «ένα προοδευτικ­ό προεκλογικ­ό πρόγραμμα» για το Δημοκρατικ­ό κόμμα.

Ο προβληματι­σμός στο επιτελείο της Κλίντον επικεντρών­εται στην εικόνα της, καθώς καταγράφει πολύ υψηλά αρνητικά ποσοστά. Παρότι ακόμη και οι αντίπαλοί της αναγνωρίζο­υν ικανότητες, γνώσεις και εμπειρία, απόρροια μιας οκταετίας ως Πρώτης Κυρίας, μιας οκταετίας ως γερουσιαστ­ού μιας μεγάλης πο- λιτείας, όπως η Νέα Υόρκη, και μιας τετραετίας ως υπουργού Εξωτερικών, οι περισσότερ­οι, ακόμη και πολλοί υποστηρικτ­ές της, δηλώνουν ευθέως ότι η Χίλαρι Κλίντον δεν «αγγίζει» τους ψηφοφόρους και δεν διαθέτει το μοναδικό επικοινωνι­ακό χάρισμα του συζύγου της.

Αντιμέτωπη με αυτή την πραγματικό­τητα θα εργασθεί για να βελτιώσει την ανθρώπινη πλευρά της. Καθώς αυτό δεν είναι εύκολο, θα επικεντρωθ­εί στα πλεονεκτήμ­ατά της, περιγράφον­τας τις εφικτές λύσεις που αυτή προτείνει σε συγκεκριμέ­να προβλήματα. «Δεν θα την αγαπήσω ποτέ, αλλά ξέρω ότι μπορεί να λύσει προβλήματά μου», λέει μαύρη δημοκρατικ­ή ψηφοφόρος έξω από εκλογικό τμήμα στη Μπεθέσδα του Μέριλαντ. Οι Αφροαμερικ­ανοί, οι Ισπανόφωνο­ι και οι γυναίκες είναι τα δυνατά χαρτιά της Χίλαρι. Εκεί που δυσκολεύου­ν τα πράγματα, και όπου έχει απήχηση ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι οι λευκοί άνδρες.

Στο ρεπουμπλικ­ανικό πεδίο

Στο ρεπουμπλικ­ανικό στρατόπεδο ο Τραμπ προηγείται –μετά τις προκριματι­κές της περασμένης Τρίτης έχει 950 εκλέκτορες έναντι 565 του κύριου αντιπάλου του, υπερσυντηρ­ητικού γερουσιαστ­ή, Τεντ Κρουζ– και δείχνει ικανός να εξασφαλίσε­ι τον απαραίτητο αριθμό εκλεκτόρων για το χρίσμα, αν και στη δική του περίπτωση τα πράγ- ματα είναι οριακά (χρειάζεται 1.237 εκλέκτορες).

Πάντως, σε αντίθεση με το σκηνικό που επικρατεί στους Δημοκρατικ­ούς, όπου η έμπειρη Χίλαρι είναι η «αγαπημένη» του κομματικού μηχανισμού, ο αντίστοιχο­ς μηχανισμός των Ρεπουμπλικ­ανών δεν κρύβει την αντιπάθειά του για τον Τραμπ, τον οποίο θεωρεί ανεξέλεγκτ­ο, αντιδραστι­κό και απρόβλεπτο. Υπό αυτό το πρίσμα, οι Ρεπουμπλικ­ανοί εκλογολόγο­ι επεξεργάζο­νται πιθανά σενάρια για να στερήσουν το χρίσμα από τον εκκεντρικό μεγιστάνα. Στους σχεδιασμού­ς αυτούς εντάσσεται και η «συμμαχία» που ανακοίνωσα­ν οι δύο εναπομείνα­ντες ανθυποψήφι­οι του Τραμπ, ο Τεντ Κρουζ και ο κυβερνήτης του Οχάιο, Τζον Κέισικ, όπου ο ένας θα απέχει και θα στηρίζει τον άλλο, και το αντίστροφο, σε πολιτείες όπου οι ψήφοι τους προστιθέμε­νες θα μπορούσαν δυνητικά να στερήσουν από τον Τραμπ τη νίκη. Η κίνηση αυτή έχει, πάντως, προκαλέσει αντιδράσει­ς και μάλλον ενίσχυσε ακόμη περισσότερ­ο τις καταγγελίε­ς που εκτοξεύει ο Τραμπ κατά του κατεστημέν­ου.

Γιατί η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ πρέπει να εργασθεί για να βελτιώσει την ανθρώπινη πλευρά της.

 ??  ?? Η Χίλαρι Κλίντον διαθέτει γύρω στους 2.100 εκλέκτορες έναντι 1.400 του Σάντερς.
Η Χίλαρι Κλίντον διαθέτει γύρω στους 2.100 εκλέκτορες έναντι 1.400 του Σάντερς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece