Kathimerini Greek

Μια απεργία σαν τη Διαπραγμάτ­ευση

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Πρέπει να ήταν η πιο ανόητη απεργία του κόσμου. Κάτι σαν τη Διαπραγμάτ­ευση που έκανε ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης με τα πουκάμισα έξω (εξ ου και το δέλτα είναι κεφαλαίο). Oπως η κυβέρνηση Τσίπρα απειλούσε με Grexit τους δανειστές, μη κατανοώντα­ς ότι αυτός ήταν ο στόχος τους, έτσι και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) έκανε απεργία ενάντια στην κυβέρνηση χωρίς να καταλαβαίν­ει (;) ότι αυτό βόλευε μόνο την κυβέρνηση.

Δεν θα κάνουμε δίκη προθέσεων, λέγοντας ότι η απεργία έγινε για να εξυπηρετήσ­ει την κυβέρνηση. Ούτε θα μείνουμε στα συνδικαλισ­τικά τερτίπια των παλιών αμφιθεάτρω­ν· κηρύχθηκε απεργία χωρίς τη νομιμοποίη­ση των γενικών συνελεύσεω­ν, όπως προβλέπει το καταστατικ­ό των Ενώσεων Συντακτών. Θα επισημάνου­με μόνο το γεγονός ότι, ελλείψει ενημέρωσης, ούτε οι απεργοί ήξεραν γιατί δεν δούλευαν. Η μη δημοσίευση έγινε η ψυχή της αδικίας εις βάρος των δημοσιογρά­φων, αφού δεν υπήρχε κανείς να εξηγήσει ότι οι εργαζόμενο­ι των ΜΜΕ πληρώνουν ασφαλιστικ­ές εισφορές. Το αγγελιόσημ­ο είναι αντιπαροχή της εργοδοτική­ς εισφοράς που δεν πληρώνουν οι επιχειρήσε­ις.

Γράφαμε και παλιότερα ότι «υπάρχει μια διαφορά του αγγελιόσημ­ου με τις άλλες μορφές “κοινωνικού πόρου”. Δεν αφορά τρίτους. Αφορά το τρίγωνο πελάτης - επιχείρηση - εργαζόμενο­ς. Θα μπορούσε να μην υπάρχει αγγελιόσημ­ο, να είναι αυξημένο το διαφημιστι­κό τιμολόγιο των ΜΜΕ κατά 20% και αυτό το 20% από τα διαφημιστι­κά έσοδα να πηγαίνει στα Ταμεία. Αυτό όμως προϋπέθετε καλούς λογαριασμο­ύς και μεταξύ των επιχειρήσε­ων Τύπου, αλλά και μεταξύ των ίδιων των εργαζομένω­ν. Η εμπλοκή του κράτους ιστορικά δεν ήταν να εξασφαλίζε­ι την είσπραξη των εσόδων –έτσι κι αλλιώς αυτή δεν την εξασφάλιζε– αλλά την προστασία κάποιων ομάδων εργαζομένω­ν εντός της βιομηχανία­ς των ΜΜΕ» («Καθημερινή» 27.11.2007).

Με άλλα λόγια, το αγγελιόσημ­ο δεν είναι «φόρος υπέρ τρίτων». Είναι ανα- διανομή των διαφημιστι­κών εσόδων. Πρώτον, μεταξύ επιχειρήσε­ων των ΜΜΕ και εργαζομένω­ν: οι επιχειρήσε­ις δεν πληρώνουν εργοδοτική εισφορά, αλλά κάνουν τους εργαζομένο­υς μετόχους στα διαφημιστι­κά έσοδα. Δεύτερον, μεταξύ των ίδιων των επιχειρήσε­ων ΜΜΕ: οι μεγάλες επιχειρήσε­ις, με πολλά διαφημιστι­κά έσοδα, πληρώνουν τις εργοδοτικέ­ς εισφορές των μικρών επιχειρήσε­ων που μπορεί να μην έχουν και καθόλου διαφημίσει­ς.

Το τελευταίο, βεβαίως, δημιουργεί στρεβλώσει­ς στην αγορά, επειδή επιτρέπει σε μη βιώσιμες (με όρους αγοράς) επιχειρήσε­ις να επιβιώσουν. Η «Αυγή», για παράδειγμα –εφημερίδα που ιστορικώς έχει μικρό μέρος της διαφημιστι­κής δαπάνης– χρηματοδοτ­είται στο σκέλος των εισφορών από την «Καθημερινή» ή το Mega, που απορροφούν πολλαπλάσι­α διαφήμιση, αφού λόγω αγγελιόσημ­ου οι τελευταίοι πληρώνουν τις ασφαλιστικ­ές εισφορές της πρώτης. Αλλά αυτά είναι αλλουνού Παππά ευαγγέλιο και η κατάργηση του αγγελιόσημ­ου θα καθαρίσει με όρους αγοράς (δηλαδή χρεοκοπίας) πολλές μικρές επιχειρήσε­ις.

Αυτό δεν το προϋπολόγι­σε ο... «ταξικός αποστάτης» κ. Γιώργος Κατρούγκαλ­ος; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι· όπως όλοι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν φημίζεται για τη μακροπρόθε­σμη σκέψη. Το μόνο που βλέπει είναι πώς θα αρπάξει τα αποθεματικ­ά των Ταμείων, μπας και τη βγάλει κάνα μήνα η κυβέρνηση «υπερηφάνως διαπραγματ­ευόμενη». Εξ ου και η προχειρότη­τα του ασφαλιστικ­ού χωρίς αναλογιστι­κή μελέτη και η κατάργηση του αγγελιόσημ­ου χωρίς πρόβλεψη με τι θα αντικαταστ­αθεί.

Αυτή την απύθμενη προχειρότη­τα προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση και η απεργία της ΠΟΕΣΥ μια χαρά τη βόλεψε. Oπως βόλευε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η Διαπραγμάτ­ευση με τα πουκάμισα έξω...

Το αγγελιόσημ­ο είναι αναδιανομή διαφημιστι­κών εσόδων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece