Kathimerini Greek

Το ρεσάλτο του μύθου

- Του ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ

Ηαπελπισία των ανθρώπων που πιστεύουν σε μια δυναμική, εξωστρεφή Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης είναι μεγάλη. Οι πιο παλιοί θλίβονται βαθιά γιατί βλέπουν τον τόπο να «μικραίνει» και τα αυτονόητα δεκαετιών να υποχωρούν. Ειδικά η γενιά που έχτισε μετά τον πόλεμο την Ελλάδα απελπίζετα­ι με όσα βιώνει σήμερα. Οι πιο μικροί φεύγουν ή προσπαθούν να φύγουν στο εξωτερικό. Ακόμη και όσοι «το παλεύουν» εδώ και πάνε καλά νιώθουν να τους πνίγει η περιρρέουσ­α ατμόσφαιρα και να τους τραβάει προς τα κάτω ο ολοένα και χαμηλότερο­ς κοινός παρονομαστ­ής.

Είναι επώδυνη πράγματι η περίοδος που περνάμε. Εχει θεσμικό, αξιακό, οικονομικό και –για πολλούς– προσωπικό κόστος. Είναι όμως, και επιμένουμε καιρό σε αυτό, μια σημαντική «Ιστορική Διόρθωση», από την οποία έπρεπε να περάσουμε.

Η Ελλάδα μετά τον Εμφύλιο κυβερνήθηκ­ε από κεντρώες και δεξιές κυβερνήσει­ς, αλλά η Αριστερά απέκτησε ένα ηθικό πλεονέκτημ­α και μια ιδεολογική ηγεμονία. Οι διώξεις, τα ξερονήσια, η ιδεολογική καταπίεση έσπρωξαν το δυναμικό κομμάτι δύο γενιών στους κόλπους της. Είχε μύθο, αύρα, δυναμισμό η Αριστερά.

Το ελληνικό κατεστημέν­ο και οι ξένοι προστάτες του δεν μπόρεσαν ποτέ να ξεπεράσουν τις ανασφάλειέ­ς τους και να βάλουν ένα πραγματικό τέλος στα εμφυλιακά πάθη δημιουργών­τας μια κανονική ευρωπαϊκή δημοκρατία. Κράτησαν ένα κομμάτι της κοινωνίας έξω από το «σύστημα» και συνέχισαν να λειτουργού­ν παλαιοκομμ­ατικά.

Μετά την αποστασία, που διέ- κοψε τη φυσική ροή των πραγμάτων, και τη δικτατορία ήλθε η ώρα του «μπαμ». Ηταν ένα δικαιολογη­μένο τσουνάμι οργής, συμπιεσμέν­ης ενέργειας, που άρχισε να εκδηλώνετα­ι. Η Αριστερά ήταν η πρωθιέρεια στον ναό του λαϊκισμού και της αχαλίνωτης ριζοσπαστι­κοποίησης που ακολούθησε. Είχε όμως ρόλο ανεύθυνου ιδεολογικο­ύ και πολιτικού «άρχοντα». Διατηρούσε την ηγεμονία, ετεροπροσδ­ιόριζε ακόμη και τη (λαϊκή) Δεξιά, αλλά δεν είχε ποτέ αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνη­σης του τόπου. Ηλθε όμως η μεγάλη οικονομική κρίση που γκρέμισε το παλαιοκομμ­ατικό σύστημα και έδειξε τη γύμνια των θεσμών. Η Αριστερά, σε μια νέα της εκδοχή, έκανε ένα εξαιρετικά επιτυχημέν­ο ρεσάλτο.

Η χώρα έπρεπε να περάσει από αυτό το στάδιο, έστω και με κόστος. Είναι ο μόνος τρόπος να συνειδητοπ­οιήσει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού ότι η Αριστερά ήταν καλή ως μύθος, όχι ως εναλλακτικ­ή λύση για τον τόπο. Το πολύ χαμηλού επιπέδου πάρε-δώσε έχει αποδομήσει το περιώνυμο ηθικό πλεονέκτημ­α, έστω και αν στη ζυγαριά μπαίνουν οι συσσωρευμέ­νες επί δεκαετίες αμαρτίες των παλιών. Η ανεπάρκεια διακυβέρνη­σης κάνει τις κυβερνήσει­ς τύπου B και C του παρελθόντο­ς να μοιάζουν ικανές. Η όλη εικόνα αυτής της κυβέρνησης δεν έχει κανένα στοιχείο οραματισμο­ύ ή πραγματική­ς λαχτάρας για πρόοδο και ευημερία. Είναι πιο παλαιοκομμ­ατική από την παλαιοκομμ-ατικότερη που είχαμε ποτέ.

Και το κυριότερο, έχει αποδείξει ότι ούτε άλλος δρόμος διαπραγμάτ­ευσης υπάρχει ούτε και άλλο οικονομικό μοντέλο για μια χώρα σαν την Ελλάδα.

Πρέπει να το περάσουμε αυτό που ζούμε για να γυρίσει το εκκρεμές στη μέση. Πήγε πολύ δεξιά για δεκαετίες, πολύ αριστερά τα τελευταία 40 χρόνια και τώρα πρέπει να ισορροπήσε­ι. Το κόστος μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο, θα πάμε πολλά χρόνια πίσω, αλλά ήταν αναπόφευκτ­ο να περάσουμε τη φάση της «Ιστορικής Διόρθωσης».

Είναι επώδυνη η περίοδος που διανύουμε. Είναι όμως μια σημαντική «Ιστορική Διόρθωση», από την οποία έπρεπε να περάσουμε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece