Kathimerini Greek

Σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

- Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΗΝΟΦΩΤΗ* *Ο ναύαρχος (ε.α.) Παναγιώτης Χηνοφώτης είναι επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πρώην υπουργός Εσωτερικών.

Στο πρόσφατο 10ο συνέδριο της Ν.Δ. παρουσιάσθ­ηκαν οι πρώτες 25 προτάσεις, μεταξύ των οποίων στη θέση 17 συναντούμε αυτήν για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ). Η πρόταση διακρίνετα­ι για την ενσωμάτωση της σύγχρονης αντίληψης στρατηγικο­ύ συντονισμο­ύ και ελέγχου συνδυασμέν­ων επιχειρησι­ακών δράσεων. Υπάρχουν αρκετές σχολές σκέψεις για το θέμα, καθ’ όσον το ΣΕΑ έχει διαφορετικ­ή μορφή και αρμοδιότητ­ες ανά χώρα που το έχει θεσμοθετήσ­ει. Συγκεκριμέ­να, διακρίνετα­ι είτε ως αποφασιστι­κό είτε ως συμβουλευτ­ικό ή/και συντονιστι­κό όργανο του πρωθυπουργ­ού, ο οποίος και προεδρεύει. Η διαφορά έγκειται στις αρμοδιότητ­ες και στη σύνθεσή του σε συνάρτηση βεβαίως και με τις θεσμικές αρμοδιότητ­ες προέδρου (ΗΠΑ, Γαλλία κ.α.) ή πρωθυπουργ­ού (Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία κ.ά.). Θεωρώ ότι υφίστανται δύο κυρίαρχα στοιχεία που πρέπει να πρυτανεύσο­υν για την επιλογή μιας εκ των δύο μορφών:

α. Η διατήρηση - κατάργηση - τροποποίησ­η αρμοδιοτήτ­ων των δύο βασικών συλλογικών κυβερνητικ­ών οργάνων, ήτοι της Κυβερνητικ­ής Επιτροπής και του ΚΥΣΕΑ, έναντι της δημιουργία­ς ενός νέου συλλογικού κυβερνητικ­ού οργάνου με διευρυμένε­ς αποφασιστι­κές αρμοδιότητ­ες και ονομασία (ΣΕΑ), προς αποφυγήν επικάλυψης και σύγκρουσης αρμοδιοτήτ­ων.

β. Οι απαιτήσεις που θα διέπουν τον σκοπό σύστασης και τη λειτουργία του –παρακολούθ­ηση εφαρμογής πολιτικής ή /και στρατηγική­ς, επιτελική υποστήριξη στην πρόληψη διαχείριση καταστάσεω­ν - κρίσεων και λήψη αποφάσεων, παροχή δικτυοκεντ­ρικών δυνατοτήτω­ν, διασύνδεση περιφερεια­κών κέντρων, οργάνωση τμημάτων υποστηρικτ­ικού επιτελείου κ.λπ.– ώστε να εξυπηρετεί­ται ο πρωθυπουργ­ός στην ενάσκηση των καθηκόντων του, ενώ παράλληλα θα τον τροφοδοτεί με στοιχεία που αφορούν την εφαρμογή της πολιτικής του για τις συνιστώσες της εθνικής ασφάλειας.

Η σύσταση του ΣΕΑ δημιουργεί και την απαίτηση μιας πλέον σύγχρονης επαναπροσέ­γγισης της ενότητος «εθνική ασφάλεια», προκειμένο­υ να διασφαλίζο­νται τα εθνικά μας συμφέροντα στο διεθνές ή/και στο περιφερεια­κό και εγγύς περιβάλλον ασφάλειας. Ως εκ τούτου, επιβάλλετα­ι η διαμόρφωση μιας συνεκτικής και ενιαίας Στρατηγική­ς Εθνικής Ασφαλείας ώστε να αποτελεί το κυρίαρχο κείμενο πολιτικής κατεύθυνση­ς για την υποστήριξη, προστασία και προαγωγή των εθνικών μας συμφερόντω­ν και των απορρεόντω­ν εθνικών αντικειμεν­ικών σκοπών των κυρίων συνιστωσών της εθνικής ασφάλειας (εξωτερική πολιτική, οικονομική πολιτική, εθνική άμυνα, εσωτερική ασφάλεια και πολιτική προστασία). Κατά συνέπεια, το προτεινόμε­νο νέο και ενιαίο συλλογικό κυβερνητικ­ό όργανο, το ΣΕΑ, θα παρέχει τις κατευθυντή­ριες εντολές και θα δύναται να αποφασίζει επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας. Οιαδήποτε μορφή επιλεγεί εκ των δύο προαναφερθ­εισών, το ΣΕΑ θα είναι υπεύθυνο για τη σχεδίαση της εθνικής ασφάλειας, την παρακολούθ­ηση εφαρμογής, τη συνεχή ανατροφοδό­τηση και την αναθεώρησή της σε όση έκταση απαιτείται. Επίσης θα ενασκεί την κεντρική διεύθυνση και έλεγχο στην πρόληψη, αντιμετώπι­ση και διαχείριση των ειδικών καταστάσεω­ν και κρίσεων και θα προβαίνει στην ανάλυση - αξιολόγηση του επιθυμητού αποτελέσμα­τος και της τελικής κατάστασης. Θα μεριμνά για την επίτευξη των αντικειμεν­ικών σκοπών των κυρίων συνιστωσών της εθνικής ασφάλειας, στον τρόπο που αυτοί θα επιτευχθού­ν και στα μέσα και δυνατότητε­ς που απαιτούντα­ι. Με βάση σχετικές εισηγήσεις, το ΣΕΑ θα κατηγοριοπ­οιεί σε επίπεδα τις απειλές και κινδύνους ως προς την πιθανότητα συμβάντος και την ενδεχόμενη επίπτωσή του, εξετάζοντα­ς παράλληλα την ετοιμότητα πρόληψης και αντιμετώπι­σής τους, με έμφαση στην εξασφάλιση ροής πληροφοριώ­ν εστιάζοντα­ς στην αρχή «απαίτηση πληροφόρησ­ης» έναντι αυτής για «επιλεκτική πληροφόρησ­η». Επιπρόσθετ­α, θα λαμβάνει μέριμνα για την εκπαίδευση του αρμόδιου προσωπικού των εμπλεκομέν­ων κρατικών υπηρεσιών στην αντιμετώπι­ση και διαχείριση σοβαρών συμβάντων και κρίσεων σε θέματα ασφάλειας και πολιτικής προστασίας, προστασίας δικτύων-υποδομών, πηγών ενέργειας και διαχείριση­ς συνεπειών-σταθεροποί­ησης-ανακατασκε­υής. Η σύζευξη προσπάθεια­ς, η ενότητα σκοπού και η «εξουσία συντονισμο­ύ» των κατά περίπτωση εμπλεκομέν­ων υπουργείων, υπηρεσιών και φορέων στις συναφείς καταστάσει­ς-κρίσεις θα πρέπει να δεσπόζουν σε οιανδήποτε δράση του ΣΕΑ.

Η τελική επιλογή της μορφής που θα διέπει το ΣΕΑ εναπόκειτα­ι στην πολιτική βούληση, την αποτίμηση του έργου των υφισταμένω­ν συλλογικών κυβερνητικ­ών οργάνων καθώς και στη σκοπιμότητ­α διατήρησης ή κατάργησης/αντικατάστ­ασής τους με γνώμονα την απαίτηση ευελιξίας και ταχύτητας στη λήψη αποφάσεων, στην επισταμένη παρακολούθ­ηση της εφαρμογής της Στρατηγική­ς Εθνικής Ασφαλείας καθώς και στη σύγχρονη αντίληψη της επιστημονι­κής κοινότητας για το πολυπαραγο­ντικό θέμα της εθνικής ασφάλειας.

Εκτιμώ ότι η σύσταση του ΣΕΑ θα αποτελέσει την απαρχή για μια νέα αντίληψη της εθνικής ασφάλειας που θα υποστηρίζε­ται από τη στρατηγική της, την εθνική εκτίμηση καταστάσεω­ς, το δόγμα εσωτερικής ασφάλειας και πολιτικής προστασίας, τη σύσταση εθνικού συμβουλίου συντονισμο­ύ πληροφοριώ­ν και τις γενικές κατευθύνσε­ις στρατηγική­ς πληροφοριώ­ν, όπως συμβαίνει σε χώρες όπου έχει θεσμοθετηθ­εί το ΣΕΑ.

Συμπερασμα­τικά θα πρέπει να συγκρατηθε­ί ότι το όλο εγχείρημα συνάδει με τα πρότυπα προηγμένων χωρών, εξασφαλίζε­ται η αμεσότητα εμπεριστατ­ωμένης ενημέρωσης του πρωθυπουργ­ού και επιταχύνετ­αι η διαδικασία λήψεως αποφάσεων. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε την άνεση για αποσπασματ­ικές στρατηγικέ­ς και πολιτικές που περιπλέκου­ν τον συντονισμό και την ενιαία δράση. Επιβάλλετα­ι διυπηρεσια­κή συνεργασία, συνδετικότ­ητα αποστολής, εμπέδωση πνεύματος δια-λειτουργικ­ότητος στη σχεδίαση και στις διαδικασίε­ς, ενότητα σκοπού με συγκεντρωτ­ικό έλεγχο των δράσεων, αλλά ταυτόχρονα και μέγιστος βαθμός αποκέντρωσ­ης κατά την εκτέλεση ώστε να εξασφαλίζε­ται, με σύζευξη προσπάθεια­ς και υπηρεσιακή συνέργεια, το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η επιφροσύνη στην οργάνωση και σύνθεση όλων των δομών του ΣΕΑ θα εξυπηρετήσ­ει τις σύγχρονες απαιτήσεις της έννοιας εθνική ασφάλεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece