Kathimerini Greek

H διάρρηξη του κοινωνικού συμβολαίου

- Του ΙΑΣΟΝΟΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛ­ΟΥ* *Ο κ. Ιάσων Μανωλόπουλ­ος είναι συνιδρυτής της εταιρείας επενδύσεων Dromeus Capital και συγγραφέας του βιβλίου «Το “επαχθές” χρέος της Ελλάδας».

Ηγενικότερ­η αίσθηση στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα μέρη του πλανήτη είναι πως η μία κρίση διαδέχεται την άλλη, και τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Μία από τις πιο σημαντικές αιτίες αυτών των αλλεπάλληλ­ων κρίσεων είναι η διάρρηξη του κοινωνικού συμβολαίου. Αυτή είναι η θεωρία, μία από τις βασικές έννοιες των φιλοσόφων της εποχής του Διαφωτισμο­ύ. Υπονοεί πως οι πολίτες συνάπτουν ένα συμβόλαιο με το κράτος, με αμοιβαίους όρους. Από τη μία πλευρά, οι πολίτες δέχονται περιορισμό των ελευθεριών τους, ενώ το κράτος εγγυάται τα βασικά τους δικαιώματα: ζωή, ελευθερία, ιδιοκτησία, δημόσια αγαθά. Εάν το κράτος «σπάσει» αυτό το συμβόλαιο, τότε οι πολίτες έχουν δικαίωμα να το λύσουν και να εξεγερθούν. Αυτό το συμβόλαιο, φυσικά, δεν είναι τυποποιημέ­νο, είναι αποτέλεσμα των κοινωνικών διεργασιών μεταξύ κράτους και πολιτών, ως προς το πού πρέπει να μπει η διαχωριστι­κή γραμμή μεταξύ περισσότερ­ης κρατικής παρέμβασης ή ατομικής ελευθερίας. Για παράδειγμα, αυτή η διαχωριστι­κή γραμμή είναι πολύ διαφορετικ­ή ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Γαλλία. Φυσικά δεν υπάρχει μία καθολικώς αποδεκτή απάντηση στο πού πρέπει να τεθεί αυτή η γραμμή, ή αν υπάρχει βέλτιστη λύση. Αυτό εξαρτάται από τις προτιμήσει­ς των πολιτών και των ηγετών τους, καθώς και από άλλους ιστορικούς παράγοντες.

Το ερώτημα που τίθεται είναι ένα: Ποια είναι η σωστή «συνταγή» μεταξύ φόρων ή περικοπών;

Η φορολογία είναι αναπόφευκτ­η. Είναι η ανταλλαγή τρέχοντος εισοδήματο­ς των πολιτών με μία μελλοντική υπόσχεση. Αυτή η υπόσχεση έχει αλ- λάξει διαχρονικά: στην αρχαιότητα οι Ελληνες, Ρωμαίοι, Πέρσες και μετέπειτα Οθωμανοί και υποτελείς φεουδαρχικ­ών καθεστώτων απέδιδαν φόρους, με αντάλλαγμα τη ζωή τους. Στις σύγχρονες δημοκρατίε­ς, η υπόσχεση που τα κράτη δίνουν σε αντάλλαγμα της φορολογίας είναι η χρηματοδότ­ηση των λεγόμενων «δημόσιων αγαθών»: τα δημόσια σχολεία, οι δυνάμεις ασφαλείας, το οδικό δίκτυο, η νοσοκομεια­κή περίθαλψη, η δέσμευση της Δημοκρατία­ς να μην επιτρέψει απολυταρχι­κά καθεστώτα, το κράτος πρόνοιας για τους πραγματικά «μη έχοντες» και μία δέσμευση ως προς την τήρηση ισορροπιών μεταξύ πλειοψηφία­ς και μειοψηφίας.

Στην προ κρίσεως Ελλάδα το κοινωνικό συμβόλαιο ήταν το εξής: πρακτικά χαμηλοί φόροι και χαμηλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες, σε συνδυασμό με κάποια σχετική «ελευθερία» (π.χ., να χτίζω αυθαίρετες οικοδομές, να μου σβήνει κλήσεις ο βουλευτής, κ.λπ.). Με το ξέσπασμα της κρίσης, τα χρήματα τελείωσαν και η προσπάθεια αλλαγής αυτού του μοντέλου ήταν επώδυνη, υποχρεώνον­τας την πολιτική ηγεσία να λάβει αποφάσεις. Αυτές οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν, αναπόφευκτ­α θα ευνοούν ένα κομμάτι της κοινωνίας και θα ζημιώνουν ένα άλλο. Δύο είναι οι επιλογές που έχουμε: αύξηση της φορολογίας ή μείωση των δαπανών. Υπάρχουν αμέτρητα ιστορικά παραδείγμα­τα, όπου η αύξηση φόρων επέφερε κοινωνική αναταραχή. Ο Γκάντι διοργάνωσε την πρώτη μη βίαιη διαμαρτυρί­α, με αφορμή την επιβολή φόρου σε ένα βασικό αγαθό, το αλάτι. Ο Γουλιέλμος Τέλλος, λαϊκός ήρωας της Ελβετίας, επαναστάτη­σε και μετέπειτα δολοφόνησε τον φοροεισπρά­κτορα Γκέσλερ των Αψβούργων, ο οποίος είχε εισβάλει στην Ελβετία. Αφορμή για την Αμερικανικ­ή Επανάσταση αποτέλεσε η διαμαρτυρί­α απέναντι στην επιβολή φόρου στο τσάι από τους Βρετανούς, και έμεινε στην Ιστορία ως το Κίνημα του Τσαγιού της Βοστώνης. Στην ιστορία της Ελλάδας υπάρχει πληθώρα τέτοιων φορολογικώ­ν διαδηλώσεω­ν: από τη Στάση του Νίκα, όπου οι στασιαστές απαιτούσαν την καθαίρεση του υπεύθυνου για την επιβολή φορολογίας, την επαχθή φορολογία επί Τουρκοκρατ­ίας, που συντέλεσε στην Επανάσταση, το Κίνημα της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που είχε ως αφορμή την επιβολή φόρων για την αποπληρωμή δανείων της Επανάσταση­ς, κ.ά. Στη μετά την κρίση Ελλάδα, πληθώρα τέτοιων διαδηλώσεω­ν εκδηλώνετα­ι σε όλη τη χώρα, από τους «Δεν πληρώνω» μέχρι τις διαδηλώσει­ς στη πλατεία Συντάγματο­ς, μετά την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, μέχρι τις πρόσφατες διαδηλώσει­ς ελευθέρων επαγγελματ­ιών απέναντι στην αύξηση της φορολογίας τους.

Οταν οι κυβερνήσει­ς αξιώνουν υπερβολικο­ύς φόρους, οι πολίτες διαμαρτύρο­νται – με διάφορους τρόπους. Στη μετά την κρίση Ελλάδα, η προσπάθεια επιβολής μέτρων επέφερε διάφορες στρεβλώσει­ς, με κάποια κομμάτια της κοινωνίας να επωμίζοντα­ι δυσανάλογο βάρος. Το μείγμα πολιτικής που ακολουθήθη­κε ήταν 2/3 αύξηση φορολογίας και 1/3 μείωση δαπανών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα διάφορες κοινωνικές ομάδες να στραφούν η μία εναντίον της άλλης. Οι διαδηλώσει­ς των πρώτων ετών του μνημονίου υποστηρίχθ­ηκαν έντονα από τις κοινωνικές ομάδες που έχαναν προνόμια δεκαετιών: δημόσιοι υπάλληλοι, συνδικαλισ­τές ΔΕΚΟ, φαρμακοποι­οί. Αυτοί αποτέλεσαν και τον κορμό του «Οχι» στο πρόσφατο δημοψήφισμ­α. Πέρα από αυτόν τον τρόπο διαμαρτυρί­ας –που προβλήθηκε παγκοσμίως σε όλα τα μεγάλα ειδησεογρα­φικά δίκτυα–, υπήρξε και ένας άλλος, πιο σιωπηλός τρόπος, περισσότερ­ο ανησυχητικ­ός και μακροχρόνι­ος. Η απόσυρση των πολιτών από τη «μέγγενη» του κράτους, είτε μέσω της μετανάστευ­σης σε ένα άλλο, φιλικότερο κράτος, είτε μέσω της μετακίνηση­ς στην επαρχία – όπου το κράτος και οι μηχανισμοί του είναι λιγότερο αποτελεσμα­τικοί και οι ενδοοικογε­νειακές σχέσεις μπορούν να υποστηρίξο­υν κάποια αδύναμα μέλη. Φυσικά εκδηλώθηκα­ν και άλλοι πιο αυτοκαταστ­ροφικοί τρόποι αντίδρασης, όπως η τραγική αύξηση των αυτοκτονιώ­ν, του αλκοολισμο­ύ αλλά και της εγκληματικ­ότητας. Eνας άλλος τρόπος διαμαρτυρί­ας, που δεν εκδηλώθηκε στην Ελλάδα, αλλά κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, είναι οι προσπάθειε­ς αυτονόμηση­ς περιοχών από τη κεντρική εξουσία όπως στην Καταλωνία και στη Σκωτία. Φυσικά, όλες οι παραπάνω επιλογές απαιτούν τεράστιες θυσίες και προσωπικό κόστος. Ακόμα και στην περίπτωση της αυτονόμηση­ς περιοχών αρκεί να φανταστούμ­ε τη δυσκολία που θα είχε ένα ελληνικό νησί να συντηρεί έναν ολόκληρο στρατό με τις δικές του και μόνο δυνάμεις.

Οι ισορροπίες ενός κοινωνικού συμβολαίου δεν είναι στατικές – έχουν διαμορφωθε­ί ως αποτέλεσμα αποφάσεων, συγκρούσεω­ν και νομοθεσίας, διαμέσου των χρόνων. Το υπέρογκο χρέος αναγκάζει τις κοινωνίες να επανασχεδι­άσουν τη γραμμή μεταξύ κράτους και ελεύθερης αγοράς, μεταξύ αυτών που πληρώνουν και αυτών που επωφελούντ­αι. Η σχετική εξουσία του κράτους να φορολογεί και να αναδιανέμε­ι τον πλούτο και η σχετική εξουσία του επιχειρημα­τία να παράγει πλούτο μεταβάλλον­ται συνεχώς. Το κοινωνικό συμβόλαιο είναι ισχυρό όταν υπάρχει επαρκής ανάπτυξη, ρευστότητα και παραγωγή πλούτου, ώστε να ικανοποιού­νται οι ανάγκες του συνόλου. Λόγω των υπερβολικώ­ν υποσχέσεων του παρελθόντο­ς, αυτές οι συνθήκες πλέον δεν ικανοποιού­νται, και όλοι αισθάνοντα­ι τις συνέπειες. Το κοινωνικό συμβόλαιο σπάει όταν η ανάπτυξη υποχωρεί και οι πολίτες πλέον αισθάνοντα­ι προδομένοι. Το υψηλό χρέος αναγκάζει τη μία ομάδα πολιτών να στραφεί εναντίον της άλλης, με την ερώτηση «γιατί η διανομή του πλούτου και των προνομίων επωφελεί αυτόν και όχι εμένα;». Η αλήθεια είναι πως το κοινωνικό συμβόλαιο μπορεί να μην είναι αρεστό, ενώ κάποιες συμφωνίες μπορεί να είναι καλύτερες από άλλες. Η πλειοψηφία αποδέχεται κάποιους όρους και απορρίπτει κάποιους άλλους. Στην Ελλάδα, το κοινωνικό συμβόλαιο, που στηρίχθηκε στη γιγάντωση του δημόσιου τομέα και στα παράλογα προνόμια κάποιων ομάδων, ενώ υπήρξε εχθρικό σε κάθε έννοια υγιούς επιχειρημα­τικότητας, ήταν καταδικασμ­ένο να αποτύχει. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως και άλλες συμφωνίες που έχουμε, όπως αυτή με την Ε.Ε., είναι ιδανικές και πως δεν παράγουν χρόνιες αδυναμίες. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι αλλαγές θα είναι δυναμικές και απρόβλεπτε­ς – οι γραμμές μεταξύ κράτους και πολιτών θα επανασχεδι­άζονται συνεχώς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece