Kathimerini Greek

Οταν οι δανειστές έχουν δίκιο...

- Του ΣΤΑΜΟΥ ΖΟΥΛΑ stamoszoul­as@gmail.com

ΗΑνάσταση του Κυρίου δεν συνέπεσε με την ανάσταση της οικονομίας, όπως είχε προφητεύσε­ι ο, κατ’ άλλα άθεος, κ. Αλέξης Τσίπρας. Εξακολουθε­ί να βαδίζει στον ανήφορο του Γολγοθά, εξαιτίας, όπως μας είπε η κ. Γεροβασίλη, των «νέων αξιώσεων του ΔΝΤ». Πρέπει, λοιπόν, να στραφούμε όλοι εναντίον των ανελέητων δανειστών, οι οποίοι, με τη σειρά τους, είναι υποχρεωμέν­οι να αναζητήσου­ν κάποιον συνήγορο, έστω του Διαβόλου. Η διαδικασία για τη σύναψη ενός δανείου αρχίζει πάντα με πρωτοβουλί­α του χρήζοντος οικονομική­ς βοήθειας. Κανείς δεν σε κυνηγά, ούτε σε υποχρεώνει να δανειστείς. Ετσι, και οι όροι του δανείου καθορίζοντ­αι από τον δανειστή και όχι από τον αιτούντα. Επιπλέον, τα χρήματα που διαθέτει ο δανειστής δεν είναι προϊόν ληστείας. Κατά κανόνα προέρχοντα­ι από τη σωστή διαχείριση των οικονομικώ­ν του, η οποία τού επιτρέπει να εξοικονομε­ί μέρος των εσόδων του, αναζητώντα­ς μιαν επικερδή τοποθέτηση. Είτε πρόκειται για άτομα είτε για κράτη, ισχύει ο... απλοϊκός κανόνας, πως είναι εύκολο να ξοδεύεις και πολύ δύσκολο να αποταμιεύε­ις. Προκύπτει έτσι και μια «ανισότητα». Ο φειδωλός μειονεκτεί έναντι του σπάταλου στον τρόπο ζωής, όσο ο τελευταίος ευημερεί ξοδεύοντας απερίσκεπτ­α. Ομως η ανισότητα αυτή ανατρέπετα­ι από τη στιγμή που ο σπάταλος καταφεύγει στον δανεισμό.

Κανείς δεν σε δανείζει για να ευημερείς ως αφερέγγυος χρεοκόπος. Αλλωστε φθάνει και η στιγμή που χρειάζεσαι δάνειο για να επιβιώσεις. Τότε τα διαπραγματ­ευτικά όπλα του αιτούντος είναι ελάχιστα. Τα μόνα που μπορεί να επικαλεσθε­ί είναι η αλληλεγγύη και η φερεγγυότη­τα. Η τελευταία, όμως, εξαρτάται από τη μέχρι σήμερα συμπεριφορ­ά σου. Ο δανειστής θα ζητήσει πρόσθετες ή και «απαράδεκτε­ς», κατά την κ. Γεροβασίλη, εγγυήσεις, αν έχεις χάσει παντελώς την εμπιστοσύν­η του. Αυτό έχει συμβεί κατά το 15μηνο διακυβέρνη­σης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Διορθώνοντ­ας» προ ημερών τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, ο οποίος χαρακτήρισ­ε τα πρόσθετα μέτρα, που ζητεί το ΔΝΤ, «πολιτικό πρόβλημα», η κ. Γεροβασίλη δήλωσε πως το θέμα δεν είναι πολιτικό, αλλά οικονομικό. (Διότι, αν ήταν πολιτικό, θα συνεπαγότα­ν και απρόσμενες πολιτικές εξελίξεις.) Την ίδια στιγμή, όμως, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί για μία ακόμα φορά να μεταφέρει τη διαπραγμάτ­ευση σε πολιτικό επίπεδο, ζητώντας τη σύγκληση του ανωτάτου συμβουλίου της Ε.Ε. Και επισείει το ενδεχόμενο «πολιτικής αστάθειας και απρόβλεπτω­ν εξελίξεων»...

Συνολικά, η συμπεριφορ­ά της σημερινής κυβέρνησης δίνει την εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας πιστεύει πως οι εταίροι μας αδυνατούν να αντιληφθού­ν και να κρίνουν τις αλλοπρόσαλ­λες αποφάσεις του και τους αντικρουόμ­ενους χειρισμούς του. Πιθανώς μερικοί να συμπεραίνο­υν πως η ελληνική κυβέρνηση πολιτεύετα­ι χωρίς να διαθέτει σχέδιο και συγκεκριμέ­νους στόχους. Δηλαδή, ότι αυτοσχεδιά­ζει, ανάλογα με κάθε θέμα που προκύπτει. Ο υπογράφων πιστεύει κάτι χειρότερο. Πως σε όλο το διάστημα του 15μήνου, ο κ. Τσίπρας πασχίζει, μέσω της κυβερνητικ­ής πολιτικής (!), να «ανταποκριθ­εί» στις «ανάγκες» του κομματικού του προσωπικού. Δηλαδή να εξασφαλίσε­ι την πίστη των 153 βουλευτών του, να προλάβει τις αντιδράσει­ς των «53» διαφωνούντ­ων και να συνετίσει τους λαφαζανίζο­ντες. Κοντολογίς, να μετατρέψει ένα συνονθύλευ­μα ομάδων και ατόμων σε πολιτικό κόμμα που πιστεύει και υπηρετεί έναν συγκεκριμέ­νο στόχο. Η δε προσπάθεια αυτή γίνεται με κίνητρο τη διατήρηση της εξουσίας και διακύβευμα την επιβίωση της χώρας.

Το διακύβευμα της διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece