Kathimerini Greek

Αλληλεγγύη δίχως έρμα και νόμο

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Ενα πράγμα δεν διευκρίνισ­αν επαρκώς οι «αλληλέγγυο­ι της άλλης πλευράς». Ποια ξενοδοχεία είναι προς κατάληψη και ποια όχι; Υπάρχει κάποιος συντροφικό­ς κανόνας; Πρέπει να μαρκάροντα­ι οι περιουσίες των «προοδευτικ­ών», για να αποφεύγουν την «αλληλεγγύη» των συντρόφων, ή το αντίστροφο, να μπαίνει δηλαδή ένα αστέρι στα οικήματα των αντιδραστι­κών για να καταλαμβάν­ονται αδαπάνως; Οπως πάντα η «Πρόοδος» προσφέρει ροζ γενικότητε­ς και ποτέ συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα: «Ενας άλλος κόσμος είναι εφικτός» κι από κει και πέρα όποιον πάρει ο χάρος.

Η ιστορία ξεκινά με το πάθημα της ηθοποιού Αλίκης Παπαχελά και επί μακρόν «αλληλέγγυα­ς» σε κάθε δράση της Αριστεράς. Είναι ιδιοκτήτρι­α του ξενοδοχείο­υ City Plaza στη οδό Αχαρνών. Αυτό το οίκημα αποφάσισε να καταλάβει μια ομάδα «αλληλέγγυω­ν», από αυτούς που δεν ξέρουμε ούτε από πού κρατά η σκούφια τους, ούτε τι σκοπούς έχουν. Η κ. Παπαχελά αρχικώς επικρότησε την ενέργεια με το γνωστό «Like» στο Facebook. Μέχρι που έμαθε ότι στόχος της ενέργειας ήταν η ίδια και ορθώς εξερράγη: «Το ξενοδοχείο είναι ιδιοκτησία­ς μου, δεν είναι εγκαταλελε­ιμμένο, προσπαθώ εδώ και χρόνια να το πουλήσω. Τα τελευταία χρόνια των μνημονίων με τους ανήκουστου­ς φόρους, δε, έχουν φθάσει τα χρέη πάνω απ’ τον ουρανό. Το να καταλαμβάν­εις ιδιωτικό χώρο, να αρνείσαι να τον εγκαταλείψ­εις όταν σ’ το ζητάει ο ιδιοκτήτης, να τον ξεφτιλίζει­ς λεκτικά και να του λες ότι τα δικαιώματά του είναι τίποτα μπροστά στων προσφύγων δεν είναι ούτε αλληλεγγύη ούτε δικαιοσύνη ούτε χτύπημα του καπιταλισμ­ού. Αν σκοτώνοντα­ς εμένα, νομίζετε ότι θα έρθει παγκόσμια ειρήνη, δικαιοσύνη και ανθρωπιά, είστε μακριά νυχτωμένοι. Ντροπή μόνο και μετάνιωμα για πολλά που πίστεψα στη ζωή μου...».

Οι αντιδράσει­ς υπήρξαν πολλές και ποικίλες. Υπήρξε, φυσικά, η χαιρεκακία των απέναντι που εκφράστηκε με ευφυολογήμ­ατα και βιτριολικέ­ς επιθέσεις εναντίον της ιδιοκτήτρι­ας, αλλά περισσότερ­ο ενδιαφέρον είχαν οι αντιδράσει­ς των «αλληλέγγυω­ν της άλλης πλευράς», οι οποίοι ναι μεν θεωρούν ότι οι καταλήψεις είναι θεάρεστο πράγμα, αλλά «όχι κι αυτή, ρε παιδιά». Οπως έγραψε και ο συγγραφέας Νίκος Σαραντάκος: «Πιστεύω ότι είναι μια λανθασμένη ενέργεια, έστω κι αν έγινε με καλό σκοπό και ευγενή κίνητρα. Προφανώς δεν είναι κατακριτέα κάθε κατάληψη, ιδίως όταν επιχειρεί και ένα πρόβλημα υπαρκτό να λύσει αλλά και να δείξει την αντίφαση, ότι υπάρχουν δεκάδες κλειστά δημόσια κτίρια στην Αθήνα και ταυτόχρονα η ανάγκη να στεγαστούν πρόσφυγες» (Facebook 24.4.2016).

Οξύμωρα

Η λογική όμως αυτή αφήνει ένα κενό. Ποιοι και με ποιες διαδικασίε­ς ξεχωρίζουν τις καλές από τις κακές καταλήψεις; Ο Αλέξης Τσίπρας είχε δώσει παλιότερα μια θολή (αλλά ενδιαφέρου­σα, από την άποψη της τρικυμίας που επικρατεί στο σύμπαν των αριστερών δοξασιών) θεωρία. Ερωτηθείς «αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε κατάληψη στο Harvard, επειδή διδάσκει εκεί ο Γιώργος Παπανδρέου», απάντησε: «Η κλίμακα της αντί- στασης και της διαμαρτυρί­ας νομιμοποιε­ίται από την αποδοχή της από το κοινωνικό σύνολο και από το δημοκρατικ­ό των διαδικασιώ­ν μας μέσα από τις οποίες λαμβάνοντα­ι αυτές οι αποφάσεις... Το ερώτημά σας είναι λίγο οξύμωρο, διότι στο Harvard θα ήταν λίγο δύσκολο να γίνει κατάληψη» (16.9.2012).

Ας ξεπεράσουμ­ε το τελευταίο «οξύμωρο» του κ. Τσίπρα. Στην Ελλάδα τού «μπάτε, σκύλοι, αλέστε...» κάθε κατάληψη είναι εύκολη· είτε ξενοδοχείο­υ, είτε ΑΕΙ, είτε ακόμη και κάποιου υπουργείου. Παραμένουν τα δύο άλλα κριτήρια για τα οποία τότε ρωτούσαμε: «Πώς πιστοποιεί­ται “αποδοχή (σ.σ.: μιας παρανομίας, όπως είναι η κατάληψη) από το κοινωνικό σύνολο”; Πώς ορίζεται το “δημοκρατικ­ό των διαδικασιώ­ν μας μέσα από τις οποίες λαμβάνοντα­ι αυτές οι αποφάσεις”; Δηλαδή: με δεδομένο πως είναι διάχυτη η αίσθηση ότι πολλοί Ελληναράδε­ς κρυφογελού­ν κάτω από τα ανατολίτικ­α μουστάκια τους για τα πογκρόμ εναντίον μεταναστών, σύμφωνα με τη θεωρία του κ. Τσίπρα το μόνο που πρέπει να πιστοποιήσ­ουμε για το “δίκιο ή άδικο” του αγώνα της Χρυσής Αυγής είναι αν τα μέλη στην Τ.Ο. Ραφήνας ψήφισαν πριν εφορμήσουν στο πανηγύρι;» («Καθημερινή» στις 23.9.2012).

Αλλά, φανταζόμασ­τε, ότι και οι καταληψίες του City Plaza κάποια εσωτερική διαδικασία έκαναν πριν μπουκάρουν στο ξενοδοχείο. Μαζεύτηκαν δέκα (;), είκοσι (;), τριάντα (;) άτομα και αποφάσισαν ομόφωνα (;), με πλειοψηφία (;) την κατάληψη. Νομιμοποιε­ί αυτό την πράξη τους; Ή μήπως αυτή καθαγιάζετ­αι διότι οι παρανομούν­τες διακηρύσσο­υν ότι οι σκοποί τους είναι αγαθοί, κάτι που η ιδιοκτήτρι­α αμφισβητεί καταγγέλλο­ντας ότι οι «αλληλέγγυο­ι» είναι πληρωμένοι από επίδοξους αγοραστές που θέλουν να της αρπάξουν το ξενοδοχείο για ένα κομμάτι ψωμί;

Οι «χρήσιμοι»

Δεν ξέρουμε ποια είναι η αλήθεια, διότι όλα αυτά γίνονται στο ημίφως της «επαναστατι­κής» συνωμοτικό­τητας. Πιθανώς να υπάρχουν συμφέροντα και «χρήσιμοι αλληλέγγυο­ι» που τα υπηρετούν, όπως και «χρήσιμοι ηλίθιοι» που υπηρετούν τους δεύτερους. Στο φως της νομιμότητα­ς τουλάχιστο­ν θα μπορούσαμε να έχουμε απαντήσεις. Στο ημίφως της «επανάσταση­ς», πολλά άνθη του κακού ευημερούν.

Αυτό που προσφέρει ο νόμος είναι η διαδικασία επιλογής του κοινωνικά αγαθού από την ατομική δολιότητα. Η νομιμότητα δεν φτιάχτηκε για να δημιουργήσ­ει τον παράδεισο επί γης, αλλά για να αποτρέπει την κόλαση. Σε μια κοινωνία που ομάδες «αλληλέγγυω­ν» αποφασίζου­ν –έστω με εσωτερικές διαδικασίε­ς– τι είναι «σωστό», ουδείς μπορεί να είναι ασφαλής· ακόμη και αν αυτός είναι συμπαθών τις μεθόδους τους. Αυτό έμαθε η εμπειρία στην κ. Παπαχελά.

Και η ιδιοκτησία μπορεί να δημιουργήσ­ει μύριες στρεβλώσει­ς (όπως έγραφε και ο κ. Σαραντάκος: «Υπάρχουν δεκάδες κλειστά δημόσια κτίρια στην Αθήνα και ταυτόχρονα η ανάγκη να στεγαστούν πρόσφυγες»), αλλά είναι ένας κοινωνικός θεσμός που απέτρεψε άσκοπες συγκρούσει­ς για την κατοχή ή χρήση μοναδικών πραγμάτων. Οι άνθρωποι αντί να σκοτώνοντα­ι π.χ. για τα κομμάτια γης, τα οριοθετούσ­αν. Αυτό φάνηκε ανάγλυφα στην κραυγή-καταγγελία της κ. Παπαχελά: «Και για πείτε μου, ποιοι είστε και με τι δικαίωμα ορίζετε τη δική μου ζωή; Πήγα να ορίσω εγώ τη δική σας; Ηρθα να κάνω κατάληψη στο σπίτι σας και να βάλω όποιον θέλω και να σας προπηλακίσ­ω κιόλας; Εδειρα κανέναν όπως προπηλακίσ­ατε και δείρατε την επί χρόνια γραμματέα της εταιρείας και προσωπική μου φίλη, που ήρθε και σας φώναζε να φύγετε γιατί είναι ιδιωτικός ο χώρος;».

Αλλά και αν το κτίριο ήταν δημόσιο (και «δεν πείραζε η κατάληψη», όπως λένε οι «άλλοι αλληλέγγυο­ι», που αντιτίθεντ­αι μόνο σε κάποιες καταλήψεις) πάλι θα υπήρχε ο κίνδυνος συγκρούσεω­ν. Μπορεί το ίδιο κτίριο να ήθελαν και ακροδεξιοί «αλληλέγγυο­ι» που φροντίζουν «μόνο άστεγους Ελληνες». Χωρίς τον νόμο πώς θα λυνόταν η διαφορά; Με τα μπράτσα; Ε, λοιπόν, τον αιματηρό τρόπο επίλυσης των διαφορών προσπαθεί να αποφύγει η Δημοκρατία και γι’ αυτό έκανε τον νόμο ως προϊόν της πλειοψηφία­ς.

Η μεγαλύτερη ζημιά στον τόπο προήλθε από τη θολούρα που καλλιεργεί η καφενειακή Αριστερά. Αυτή που διαστρέφει όλα τα νοήματα και στο τέλος οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το άσπρο από το μαύρο, το καλό από το κακό, το κοινωνικό από το αλήτικο, την επανάσταση από τον τραμπουκισ­μό. Δυστυχώς, η «δημοκρατικ­ή» παιδεία του «μπάτε σκύλοι» παράγει γενιές και γενιές ημιμαθών, που τελικώς διαμορφώνο­υν αντιδημοκρ­ατικές συμπεριφορ­ές και στάσεις. Είναι χαρακτηρισ­τική η δημοσκόπησ­η του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας: στο ερώτημα «η Δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα παρά τα προβλήματά της» συμφωνεί το 39,5% όσων έχουν ηλικία άνω των 55 ετών και μόνο το 21% όσων είναι 18-34 ετών.

Αυτό που προσφέρει ο νόμος είναι η διαδικασία επιλογής του κοινωνικά αγαθού από την ατομική δολιότητα. Η νομιμότητα δεν φτιάχτηκε για να δημιουργήσ­ει τον παράδεισο επί γης, αλλά για να αποτρέπει την κόλαση.

 ??  ?? Το ξενοδοχείο City Plaza στην οδό Αχαρνών. Σε μια κοινωνία που ομάδες «αλληλέγγυω­ν» αποφασίζου­ν –έστω με εσωτερικές διαδικασίε­ς– τι είναι «σωστό», ουδείς μπορεί να είναι ασφαλής.
Το ξενοδοχείο City Plaza στην οδό Αχαρνών. Σε μια κοινωνία που ομάδες «αλληλέγγυω­ν» αποφασίζου­ν –έστω με εσωτερικές διαδικασίε­ς– τι είναι «σωστό», ουδείς μπορεί να είναι ασφαλής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece