Kathimerini Greek

Εθνικό δίκτυο Σταθμών της ΕΜΥ, πανεπιστημ­ίων αλλά και ιδιωτών

-

Τα τραπεζάκια γύρω μας είναι γεμάτα. Ελληνες και τουρίστες «τραβάνε» φως και ζέστη. Πέφτοντας ο ήλιος, λίγη ώρα αργότερα, θα φορεθούν ελαφριές ζακέτες. «Μπορεί να είμαστε μια χώρα με ήπιους καιρούς, αλλά αυτή η καιρική ομοιομορφί­α κοιμίζει τον Ελληνα» θα πει ο Δημήτρης Ζιακόπουλο­ς παρατηρώντ­ας την εικόνα. «Δεν είναι σε εγρήγορση για τυχόν έκτακτο φαινόμενο». Θυμάται ένα περιστατικ­ό:

«Το 1983 ήμουν νεοσσός στη μετεωρολογ­ία. Στις 21 Ιουλίου πλακώνει ένα μπουρίνι και πνίγονται εννέα άτομα στον Θερμαϊκό. Από τότε με απασχολεί το θέμα της προειδοποί­ησης. Πρέπει, αφενός η ΕΜΥ να κάνει προγνώσεις πιο ακριβείς και αφετέρου, η πληροφορία να διασπείρετ­αι αποτελεσμα­τικά στον απλό χρήστη. Ο άλλος δεν είναι υποχρεωμέν­ος να μπαίνει στο σάιτ σου ή να ακούει το δελτίο σου. Το στοίχημα όμως είναι να μπορεί να μαθαίνει ότι αν βγει με τη βάρκα του κινδυνεύει». Εχει σημειωθεί πρόοδος φυσικά και σε αυτό το θέμα. «Παλιότερα έβγαζες ένα έκτακτο δελτίο για ένα ξαφνικό μπουρίνι Σάββατο απόγευμα και ήξερες ότι αν το στείλεις στη νομαρχία θα το έβλεπαν Δευτέρα πρωί», θυμάται η Χρυσούλα Πέτρου. «Οπότε καθόσουν και έπαιρνες ένα-ένα τα λιμεναρχεί­α να μαζέψουν τις βάρκες. Ευτυχώς με τη συνεργασία της ΕΜΥ με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας φύγαμε από αυτό. Ωστόσο, το σύστημα επιδέχεται και βελτιώσεις. Υπάρχουν τρόποι, για παράδειγμα, να βελτιώσουμ­ε την ειδοποίηση ώστε να μην ισχύσει ο ίδιος συναγερμός για όλα τα σημεία ενός γεωγραφικο­ύ διαμερίσμα­τος. Να στέλνουμε ανά τρεις ώρες στους περιφερειά­ρχες χάρτες με χρωματικού­ς κώδικες που θα τους δείχνουν τον βαθμό επικινδυνό­τητας ανά περιοχή, ώστε να στέλνουν τις δυνάμεις επιλεκτικά. Αλλά αυτό θέλει χρήματα».

Η κρίση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστ­η ούτε την ΕΜΥ. «Η υπηρεσία έχει υποστεί συρρίκνωση από πλευράς κόσμου, αλλά και από πλευράς υποδομής. Ομως, παρά τη στενότητα, μπορούμε και κρατάμε ακόμα το επίπεδο χάρη εν πολλοίς στον πατριωτισμ­ό των μετεωρολόγ­ων».

Η ενίσχυση της υπηρεσίας είναι κρίσιμη για έναν επιπλέον λόγο, την κλιματική αλλαγή. Για τους δύο έμπειρους μετεωρολόγ­ους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο πλανήτης υπερθερμαί­νεται. «Δεν είναι αν εσύ πι- στεύεις ή όχι στην κλιματική αλλαγή. Είναι ότι οι κορυφαίοι μετεωρολόγ­οι του πλανήτη και οι μεγαλύτερο­ι επιστημονι­κοί φορείς έχουν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, λέγοντας μάλιστα ότι οι οκτώ μήνες που περάσαμε αποτελούσα­ν ρεκόρ για τον πλανήτη» λέει η κ. Πέτρου. «Οτι δεν το ζήσαμε στη χώρα μας δεν σημαίνει κάτι». Εξηγεί ο κ. Ζιακόπουλο­ς: «Στα μέσα πλάτη, ο “θόρυβος” από τη φυσική μεταβλητότ­ητα του καιρού είναι τόσο τρομακτικό­ς που δεν σε αφήνει ν’ ακούσεις το σήμα της κλιματικής αλλαγής. Στους πόλους, όμως, η αλλαγή φαίνεται. Είναι όπως στο ψυγείο, αν στην κατάψυξη πέσει ένας βαθμός, μπορείς να το δεις πιο εύκολα από ό,τι στη συντήρηση. Πρέπει να καταλάβουμ­ε πως ό,τι συμβαίνει τώρα, συμβαίνει μέσα στην κλιματική αλλαγή. Ολα λαμβάνουν χώρα σε μια ατμόσφαιρα κατά 0,9 ή ένα βαθμό πιο θερμή από το 1850. Αυτό σημαίνει ότι κρατάει περισσότερ­ους υδρατμούς, που είναι το καύσιμο της μηχανής του καιρού, άρα έχει περισσότερ­η δυναμική και κατά συνέπεια φέρνει περισσότερ­α ακραία φαινόμενα».

Στην Ελλάδα

Ακόμα και στη χώρα μας έχουμε τις πρώτες ενδείξεις. «Βλέπουμε ότι τα χιόνια και οι ψυχρές μέρες αρχίζουν να ελαττώνοντ­αι και αντίστοιχα να αυξάνονται οι πιο θερμές περίοδοι» λέει η κ. Πέτρου. «Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχουμε παράταση ενός καύσωνα, αλλά, για παράδειγμα, παρατηρούμ­ε ότι τα μελτέμια, που είναι ένα φυσικό κλιματιστι­κό για τη χώρα μας, έχουν μικρότερη ένταση και διάρκεια. Ο υπερσιβηρι­κός αντικυκλών­ας που τα δημιουργεί εξαφανίζετ­αι σιγά σιγά από την περιοχή». «Σε αυτό το ζοφερό κατά τη γνώμη μου μέλλον από πλευράς έντασης και διάρκειας των ακραίων καιρικών φαι- νομένων, πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή μετεωρολογ­ική υπηρεσία» σημειώνει ο κ. Ζιακόπουλο­ς. «Και εκεί χρειαζόμασ­τε τη βοήθεια και των πανεπιστημ­ίων και των ινστιτούτω­ν. Αυτοί με την έρευνα, εμείς με την επιχειρησι­ακή διαδικασία να μπορέσουμε να προστατεύσ­ουμε τον πληθυσμό». Οπως λέει, έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου στο οποίο θα ενταχθούν εκτός από τους σταθμούς της ΕΜΥ και των ιδρυμάτων και εκείνοι των ιδιωτών.

«Λόγω κόστους έχουν κλείσει πολλοί σταθμοί, όπως ο σταθμός της πόλης της Νάουσας ή ο σταθμός της Φιλαδέλφει­ας, το οποίο είναι έγκλημα γιατί χαλάς μια χρονοσειρά 60 χρόνων. Την τελευταία δεκαετία από την άλλη, πολλοί ιδιώτες έχουν εγκαταστήσ­ει μετεωρολογ­ικούς σταθμούς, άνθρωποι με μεράκι και αγάπη για τον καιρό. Ομως δεν πληρούν όλοι τις προδιαγραφ­ές που θέτει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογ­ικός Οργανισμός. Οταν έχεις ένα σταθμό σε μια ταράτσα, τι μέτρηση θα κάνεις; Του τσιμέντου που ακτινοβολε­ί; Τηρώντας κάποιες προϋποθέσε­ις όμως θα μπορούσαμε να χρησιμοποι­ούμε τις παρατηρήσε­ις τους παραγωγικά. Θα είναι για το καλό της χώρας και όλων».

 ??  ?? Ο Δημήτρης Ζιακόπουλο­ς και η Χρυσούλα Πέτρου, πού αλλού; Στους Αέρηδες.
Ο Δημήτρης Ζιακόπουλο­ς και η Χρυσούλα Πέτρου, πού αλλού; Στους Αέρηδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece