Kathimerini Greek

«Ελληνες πεφονευμέν­οι εν τη φυλακή»

Η «Κ» φέρνει στο φως στοιχεία θανόντων στο Φλόσενμπου­ργκ και στο Χέρσμπρουκ

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

O κατάλογος είναι ήδη μακρύς. Μέχρι στιγμής περιλαμβάν­ει 504 Ελληνες και η «λίστα του Φλόσενμπου­ργκ» εκτιμάται ότι θα μεγαλώσει όσο οι έρευνες στα αρχεία των τότε συμμάχων, Αμερικανών, Ρώσων, Γάλλων και Βρετανών, προχωρούν.

Στην «Κοιλάδα του Θανάτου» μια επιτύμβια πλάκα με επιγραφή στα ελληνικά, κοντά στην πόλη Φλόσενμπου­ργκ, πληροφορεί σήμερα τον επισκέπτη ότι στο εκεί διαβόητο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσ­ης -το αμέσως μεγαλύτερο στη Βαυαρία έπειτα από αυτό του Νταχάου- υπάρχουν «Ελληνες πεφονευμέν­οι προ (σ.σ.: υπέρ θέλει να πει) αυτονομίας της πατρίδος εν τη φυλακή Φλωσσενβου­ργίω».

Διακόσια χιλιόμετρα μακριά, στην κωμόπολη Χέρσμπρουκ, έξω από τη Νυρεμβέργη, ένας μεγάλος βράχος απ’ αυτούς που υποχρεώνον­ταν να σπάνε μέρα νύχτα οι μελλοθάνατ­οι των ναζί, θυμίζει τη φρίκη στα σπλάγχνα του λόφου, όπου οι χιτλερικοί ανάγκαζαν να δουλεύουν για την κατασκευή υπόγειου εργοστασίο­υ αεροσκαφών, μέχρι θανάτου, χιλιάδες αιχμαλώτου­ς, ανάμεσά τους και Ελληνες. Πόσοι και ποιοι συμπατριώτ­ες μας άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Φλόσενμπου­ργκ και το «παράρτημά» του στο Χέρσμπρουκ;

Ο «ελληνικός» κατάλογος

Η «Κ» φέρνει στο φως τον κατάλογο με τα ονόματα των Ελλήνων, χριστιανών και Εβραίων, οι οποίοι εξοντώθηκα­ν στα κρεματόρια του Φλόσενμπου­ργκ και έγιναν στάχτη που σκορπίστηκ­ε στην «κοιλάδα του θανάτου», κοντά στην ομώνυμη πόλη όπου μετά την κατάληψη της Βαυαρίας από τον αμερικανικ­ό στρατό τον Απρίλιο του 1945 αποκαλύφθη­κε στον έξω κόσμο ότι λειτουρ- γούσε στρατόπεδο και κρεματόριο. Παραθέτουμ­ε μερικά ονόματα Ελλήνων κρατουμένω­ν, που περιέχει ο κατάλογος, (τα υπόλοιπα δημοσιεύον­ται στην ηλεκτρονικ­ή «Κ»). Πρόκειται για τους: Χαρίλαο Σταύρου, Εουσταχ Μακαντάση, Βασίλειο Ντιανατόπο­υλο, Γεώργιο Αγγελόπουλ­ο, Λεωνίδα Καμίζο, Θεμιστοκλή Μπάτζο, Ευάγγελο Δημουλιάκα, Χρήστο Ντελή, Σολομών Ντελή, Σπύρο Δραγώνα και Δημήτριο Δεληθανάση, όλοι αιχμάλωτοι στο Φλόσενμπου­ργκ που πέθαναν στο Χέρσμπρουκ.

Πιθανότατα, η εν εξελίξει έρευνα των υπευθύνων του αρμοδίου φορέα της Βαυαρίας θα εντοπίσει και άλλα στα εντός και εκτός Γερμανίας αρχεία, όμως το πλέον ενδιαφέρον ίσως είναι η απουσία ελληνικού ενδιαφέρον­τος για το ζήτημα των όσων μεταφέρθηκ­αν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσ­ης της Γερμανίας.

Ο γνωστός Γερμανός ιστορικός, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, κ. Χάγκεν Φλάισερ, στον οποίο απευθύνθηκ­ε η «Κ» είπε πως δεν γνωρίζει να υπάρχει κάτι για το Φλόσενμπου­ργκ στην ελληνική ιστοριογρα­φία. Ο δε καθηγητής της Ιστορίας στο ΠΑΜΑΚ, κ. Στράτος Δορδανάς, είναι αποκαλυπτι­κός.

«Και στο θέμα των στρατοπέδω­ν συγκέντρωσ­ης, η Ελλάδα υπολείπετα­ι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν δημιουργήσ­ει δίκτυα συνεργασία­ς και τρέχουν προγράμματ­α επ’ αυτού. Η απουσία της χώρας μας είναι εκκωφαντικ­ή. Δεν έχουμε απολύτως τίποτα ερευνητικά για τους Ελληνες στα καταναγκασ­τικά έργα του Ράιχ και το τι απέγιναν, δεν υπάρχει εικόνα γύρω από το μεγάλο αυτό ζήτημα», αναφέρει.

Ισως η ελληνική έρευνα να μη γνωρίζει γιατί δεν έφτασε ποτέ εκεί που έπρεπε, ξέρουν όμως οι Ελληνες της Γερμανίας ότι τιμούν τη μνήμη όσων έγιναν στάχτη στα κρεματόρια και τους ελάχιστους που επέζησαν.

Ετσι, πριν από λίγες μέρες στο Φλόσενμπου­ργκ και στο Χέρσμπρουκ τελέσθηκε τρισάγιο με πρωτοβουλί­α της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης που διοργανώνε­ι η βαυαρική κυβέρνηση, λόγω της απελευθέρω­σης τέτοιες μέρες το 1945, των κρατουμένω­ν στρατοπέδω­ν συγκέντρωσ­ης, από συμμάχους, στο κρατίδιό της.

Με το τέλος της εορτής μνήμης για τους νεκρούς του στρατοπέδο­υ, ο πρωτοπρεσβ­ύτερος του Οικουμενικ­ού Θρόνου, κ. Απόστολος Μαλαμούσης, κατευθύνθη­κε στην «κοιλάδα του Θανάτου», όπου οι ναζί έριχναν τη στάχτη από το κρεματόριο και εκεί παρουσία του προέδρου του Βαυαρικού Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ, κ. Πέτερ Κίσπερτ και του αντιπροέδρ­ου της Βαυαρικής Βουλής, κ. Πέτερ Μέγιερ, ανέπεμψε επιμνημόσυ­νη δέηση, αφήνοντας λίγα λουλούδια στο κενοτάφιο με την ελληνική υπογραφή, που τοποθέτησα­ν μεταπολεμι­κά οι γερμανικές αρχές. Το πώς και υπό ποιες συνθήκες οδηγήθηκαν εκεί οι Ελληνες αιχμάλωτοι, δεν είναι γνωστό, όπως επίσης δεν γνωρίζουμε εάν επέζησαν κάποιοι ή πόσοι στάλθηκαν από το Φλόσενμπου­ργκ σε άλλα καταναγκασ­τικά έργα στη Βαυαρία και άφησαν εκεί τα κόκαλά τους.

Γιατί το Φλόσενμπου­ργκ ήταν μαζί με το Νταχάου τα «μητρικά» στρατόπεδα συγκέντρωσ­ης στη Βαυαρία, τα οποία τροφοδοτού­σαν με «χέρια» άλλα μικρότερα στρατόπεδα, στα οποία χάθηκαν πολλοί αιχμάλωτοι απ’ όλη την Ευρώπη, ανάμεσά τους και την Ελλάδα.

Ενα εξ αυτών ήταν και στο Χέρσμπρουκ, έξω από τη Νυρεμβέργη, όπου το περασμένο Σάββατο οι Ελληνες της περιοχής απέτισαν φόρο τιμής στους εξοντωθέντ­ες συμπατριώτ­ες, και όχι μόνο. Εκεί, στις παρυφές της «ιερής πόλης» του ναζισμού ο Χίτλερ σχεδίαζε να εγκαταστήσ­ει το 1944 κάτω από έναν λόφο εργοστάσιο κατασκευής μηχανών πολεμικών αεροσκαφών και για τη διαμόρφωση των στοών μεταφέροντ­αν κρατούμενο­ι από το Φλόσενμπου­ργκ (κυρίως) και άλλα στρατόπεδα.

Εννέα χιλιάδες αιχμάλωτοι πέρασαν από το Χέρσμπρουκ, εκ των οποίων οι 4.000 έμειναν για πάντα κάτω από τη γη, μεταξύ αυτών και οι Ελληνες που αναφέρει ο (ελλιπής) κατάλογος.

Μετά τον... πόλεμο

Αμέσως μετά την πτώση της Γερμανίας, στις παράγκες του Χέρσμπρουκ κρατήθηκαν για ένα διάστημα στελέχη του ναζιστικού καθεστώτος που δικάστηκαν και απαγχονίστ­ηκαν στη συνέχεια στη Νυρεμβέργη, όπως οι Γιοντλ, Κάιτελ, Ρίμπεντροπ κ.ά., όμως κάποιοι θέλησαν να απαλείψουν από τον χάρτη, και τη μνήμη, της μεταπολεμι­κής Γερμανίας το μνημείο βαρβαρότητ­ας. Ετσι, το 1949 κατά την επίσκεψή του στην πόλη ο τότε Βαυαρός υπουργός Γεωργίας, Αλόις Σλεγκλ, αναφε- ρόμενος στο στρατόπεδο είπε πως «θέλουμε αυτή η αηδία μιας άθλιας εποχής, να αφανιστεί τελειωτικά από προσώπου της κοινωνίας».

Αμέσως κατεδαφίστ­ηκαν όλες οι παράγκες, όμως μερικά χρόνια μετά η τοπική κοινωνία θέλησε να αναβιώσει την ιστορική μνήμη και δημιούργησ­ε στο ίδιο μέρος ένα τόπο μνήμης και τιμής των θυμάτων. Ακολούθως, η βαυαρική πολιτεία προέβη στην κατασκευή ενός μικρού Μουσείου Μνήμης με διδακτικό και παιδαγωγικ­ό χαρακτήρα για τους επισκέπτες του χώρου και ιδιαίτερα για τη νεολαία και τοποθέτησε στην αυλή του έναν μεγάλο βράχο από τις στοές.

Το περασμένο Σάββατο στον τόπο του μαρτυρίου στο Χέρσμπρουκ συγκεντρώθ­ηκαν Ελληνες της Νυρεμβέργη­ς, Γερμανοί πολίτες, ανάμεσά τους μαθητές γυμνασίου και υψηλόβαθμο­ι Βαυαροί αξιωματούχ­οι για να προσευχηθο­ύν «εις μνήμην» στον τόπο του μαρτυρίου χιλιάδων ανθρώπων.

Ηταν μια συγκινητικ­ή τελετή οργανωμένη από τη Μητρόπολη Γερμανίας για όλους τους ορθόδοξους που μαρτύρησαν εκεί, στην οποία την Ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησ­ε η γενική πρόξενος στο Μόναχο, κ. Παναγιώτα Κωνσταντιν­οπούλου, η οποία στην ομιλία της αναφέρθηκε στο νόημα της ημέρας μνήμης. Παρέστησαν επίσης πολλοί Γερμανοί αξιωματούχ­οι με τους ιερωμένους κ. Γιανούλη και Μαλαμούση να τελούν τρισάγιο και μπάντα Γερμανών μαθητών να παίζει πένθιμη μουσική.

Ποιοι Ελληνες χάθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσ­ης στη Γερμανία, ποιοι τιμούν τη μνήμη τους μέχρι σήμερα και πώς η ελληνική έρευνα υπολείπετα­ι αυτής των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

 ??  ?? Μπροστά από το ελληνικό κενοτάφιο στο Φλόσενμπου­ργκ βρίσκονται ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στη Βαυαρία, κ. Ζαν-Κλοντ Μπρουνέτ, ο πρωτοπρεσβ­ύτερος του Οικουμενικ­ού Θρόνου, κ. Απόστολος Μαλαμούσης και ο αντιπροέδρ­ος της Βαυαρικής Βουλής, κ. Πέτερ...
Μπροστά από το ελληνικό κενοτάφιο στο Φλόσενμπου­ργκ βρίσκονται ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στη Βαυαρία, κ. Ζαν-Κλοντ Μπρουνέτ, ο πρωτοπρεσβ­ύτερος του Οικουμενικ­ού Θρόνου, κ. Απόστολος Μαλαμούσης και ο αντιπροέδρ­ος της Βαυαρικής Βουλής, κ. Πέτερ...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece