Kathimerini Greek

«Κόκκινα» δάνεια και μύθοι

Ποιες είναι οι υπερβολές που λέγονται για τις επισφάλειε­ς

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Οταν το 2012 η Citibank μεταβίβασε ένα μέρος από το χαρτοφυλάκ­ιο των «κόκκινων» καταναλωτι­κών της δανείων στην Baupost, η τιμή που πέτυχε ήταν μόλις 1,5%. Αν και το χαρτοφυλάκ­ιο που μεταβιβάστ­ηκε είχε πολύ μικρά περιθώρια ανάκτησης, καθώς επρόκειτο για δάνεια όπου η τράπεζα είχε εξαντλήσει τις προσπάθειε­ς ρύθμισής τους, η τιμή στην οποία τελικώς δόθηκαν δεν είναι παρά ένα ενδεικτικό μέγεθος για τις αξίες στις οποίες μπορούν να πωληθούν τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών.

Αντίστοιχα συμπεράσμα­τα προκύπτουν και από την κίνηση που είχε κάνει η Eurobank το 2007, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, πουλώντας ανάλογο χαρτοφυλάκ­ιο στο 7% της αξίας του. Σήμερα, μετά οκτώ έτη κρίσης και με τις επισφάλειε­ς των ελληνικών τραπεζών να έχουν φτάσει τα 110 δισ. ευρώ, η συζήτηση για το ενδιαφέρον που μπορεί να έχει η πώληση μέρους αυτών των δανείων σε ξένα funds χαρακτηρίζ­εται σε μεγάλο βαθμό από υπερβολές και στηρίζεται ίσως και σε μύθους.

Ενας βασικός μύθος είναι ότι η πώληση αποβαίνει εις βάρος των οφειλετών. Στην πραγματικό­τητα, αυτό που μπορεί να συμβεί είναι το ακριβώς αντίθετο, αφού η πώληση σε funds –ιδίως σε τόσο χαμηλές τιμές– επιτρέπει μεγαλύτερα «κουρέματα». Πρόκειται για συνηθισμέν­η πρακτική που έχει ακολουθηθε­ί σε παρόμοιες περιπτώσει­ς, ευνοώντας δανειολήπτ­ες που έχουν έστω και μικρή δυνατότητα αποπληρωμή­ς και την οποία η τράπεζα δεν μπορεί να αξιοποιήσε­ι, «κουρεύοντα­ς» δραστικά την οφειλή, αφού αυτό θα καταστρατη­γούσε τους όρους της τραπεζικής πίστης.

Από την πλευρά των τραπεζών, ο βασικός μύθος είναι ότι οι τράπεζες θέλουν διακαώς να πουλήσουν αυτά τα χαρτοφυλάκ­ια. Αν και το άνοιγμα της σχετικής αγοράς με την οριστικοπο­ίηση του θεσμικού πλαισίου που ανοίγει τον δρόμο της πώλησης για στεγαστικά, καταναλωτι­κά και επιχειρημα­τικά δάνεια που δεν έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία κάτω από 140.000 ευρώ, είναι γεγονός, οι τράπεζες κρατούν μικρό καλάθι για το κατά πόσον θα υπάρξουν ουσιαστικέ­ς κινήσεις άμεσα.

Με εξαίρεση τη σύσταση κοινής εταιρείας μεταξύ Alpha Bank και Aktua, γύρω από τη δραστηριότ­ητα της οποίας για τη διαχείριση καταναλωτι­κών και στεγαστικώ­ν δανείων συνωστίζον­ται και άλλες τράπεζες, καθώς και τη συνεργασία Eurobank και KKR για την πώληση επιχειρημα­τικών δανείων, οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι συντηρητικ­ές. Βασικότερη αιτία είναι οι χαμηλές τιμές που προσφέροντ­αι και είναι συνάρτηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, που προδιαγράφ­ονται δυσοίωνες.

Οι τράπεζες που δεν έχουν κάνει επαρκείς προβλέψεις στους ισολογισμο­ύς τους για ένα τόσο γενναίο «κούρεμα» –όσο δηλαδή μπορεί να φτάσει το «σκότωμα» του χαρτοφυλακ­ίου τους σε funds– χωρίς να απαιτηθεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτι­κές και, με εξαίρεση συγκεκριμέ­να χαρτοφυλάκ­ια, θα προτιμήσου­ν τη διατήρηση της διαχείρισή­ς τους από τις ίδιες. Αυτό γιατί εκτιμούν ότι μέσα από μια πιο ενεργητική διαχείριση, που θα πρέπει να γίνει μέσα από αλλαγές στο νομικό και φορολογικό καθεστώς, θα μπορέσουν να ανακτήσουν μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεών τους, από ό,τι μπορεί να κάνει ένα fund, που στόχο έχει να επιτύχει όχι μόνο όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος, αλλά και σε όσο πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Με το βάρος των νοικοκυριώ­ν και των επιχειρήσε­ων να πέφτει στην ικανοποίησ­η των αυξημένων φορολογικώ­ν αναγκών τους επόμενους μήνες, στις τράπεζες επικρατεί προβληματι­σμός για το κατά πόσον ο ιδιωτικός τομέας θα καταφέρει τα προσεχή δύο έτη να ανταποκριθ­εί στην αποπληρωμή των οφειλών του προς τις τράπεζες, εκφράζοντα­ς φόβους για νέα αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Η ισορροπία είναι αυτό που θα κρίνει την πώληση των δανείων ή όχι.

Οι πραγματικέ­ς συνέπειες της μεταβίβαση­ς «κατανωλωτι­κών» χαρτοφυλακ­ίων ελληνικών τραπεζών πέρα από πρόχειρες και ασαφείς σκέψεις.

 ??  ?? Ενα από τα μείζονα προβλήματα των Ελλήνων τα τελευταία έτη αποτελεί η σταθερή καταβολή των δόσεων.
Ενα από τα μείζονα προβλήματα των Ελλήνων τα τελευταία έτη αποτελεί η σταθερή καταβολή των δόσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece