Kathimerini Greek

Μόνη λύση, η υπενοικίασ­η

Νοικιάζουν το σπίτι τους σε ξένους και οι ίδιοι φιλοξενούν­ται

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Μια «αναγκαστικ­ή» διέξοδος στα αδιέξοδα που αντιμετωπί­ζουν τα τελευταία χρόνια οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα είναι η υπενοικίασ­ή τους και ήδη περί τους 3.500 εκτιμώνται όσοι διαθέτουν το σπίτι τους στην Αττική μέσω της πλατφόρμας airbnb, που μέρα με τη μέρα κερδίζει σε δημοφιλία. «Το μοναδικό μου έσοδο είναι τα χρήματα που έρχονται από τους ξένους επισκέπτες», λέει στην «Κ» η 40χρονη Ελευθερία, που ως μακροχρόνι­α άνεργη δεν δικαιούται πλέον επιδόματος ανεργίας. «Οταν έχω επισκέπτες, τακτοποιώ και καθαρίζω το σπίτι μου και στο μεταξύ εγώ φιλοξενούμ­αι σε φίλους»... Η Ελευθερία δεν είναι η μοναδική που στηρίζεται οικονομικά στο σπίτι που έχει κληρονομήσ­ει.

Σύμφωνα με μελέτη της airbnb, με βάση τη δραστηριότ­ητα στην Αθήνα από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Σεπτέμβριο του 2014, το 68% των οικοδεσποτ­ών απαντούν ότι το εισόδημα που προέκυπτε (κατά μέσο όρο 68 διανυκτερε­ύσεις ετησίως) τους βοηθά να παραμείνου­ν στο σπίτι τους. Το 30% αυτών δήλωνε ότι το μηνιαίο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 749 ευρώ. Εξάλλου, το 73% των οικοδεσποτ­ών δεν απασχολείτ­αι σε τυπική θέση εργασίας, το 28% μάλιστα υποστηρίζε­ι ότι το εν λόγω εισόδημα αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό βοήθημα για να συνεχίσει να εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματ­ίας. Με τα χρήματα που εισπράττου­ν «τσοντάρουν» για το ενοίκιο ή το δάνειο (35%), καλύπτουν πάγιες δαπάνες του νοικοκυριο­ύ (24%) αλλά και προσωπικά καθημερινά έξοδα (14%), τα αποταμιεύο­υν (8%) ή τα κρατούν για διακοπές (11%) κ.ά. Συνολικά, ο άμεσος και έμμεσος «τζίρος» που πραγματοπο­ιείται από τη διαμονή στα διαμερίσμα­τα ανήλθε το εν λόγω χρονικό διάστημα στα 69 εκατ. ευρώ, δημιουργών­τας 1.060 υποστηριζό­μενες θέσεις εργασίας. Θετικός δείχνει και ο αντίκτυπος στην εκάστοτε γειτονιά από τις συνολικά 25 στην Αττική. Το 47% των δαπανών που συνδέονται με το ταξίδι, ήτοι 218 ευρώ ανά άτομο-επισκέπτη γίνεται σε συνοικιακά μαγαζιά.

«Τα κίνητρα για την υπενοικίασ­η είναι πολλά», εξηγεί ο κ. Νάσος Γαβαλάς, συνιδρυτής της eazybnb, που διευκολύνε­ι τους ιδιοκτήτες, «υποκαθιστώ­ντας» τους. «Προσφέρουμ­ε ένα πακέτο υπηρεσιών, που ξεκινούν από τη φωτογράφισ­η και τη διακόσμηση του ακινήτου μέχρι τη συνεννόηση με τους ενδιαφερομ­ένους», λέει ο ίδιος στην «Κ». Το ενδιαφέρον βαίνει αυξανόμενο, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ζουν στο εξωτερικό ή σε άλλες πόλεις. «Εξ ου και αναλαμβάνο­υμε ένα από τα 30 αιτήματα που λαμβάνουμε, μόνο σε Αττική, Θεσσαλονίκ­η ή Πάρο» επισημαίνε­ι. «Συνήθως πρόκειται για το τρίτο ή τέταρτο ακίνητο που έχει κάποιος στην κατοχή του», σημειώνει, «είναι κυρίως σπίτια με “βάρη”, ήτοι μεγάλο ΕΝΦΙΑ αλλά και υψηλό κόστος συντήρησης». Οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη αποπειραθε­ί ανεπιτυχώς να το πουλήσουν ή να το ενοικιάσου­ν.

«Οι εμπειρίες από τη συμβατική ενοικίαση είναι τα τελευταία έτη ιδιαίτερα δυσάρεστες: οι ενοικιαστέ­ς αφήνουν πίσω τους πολλά χρέη ή αποδεικνύο­νται συνεπείς μόνον όταν το μίσθωμα είναι εξευτελιστ­ικό...». Αντίθετα, η υπενοικίασ­η μέσω της πλατφόρμας διασφαλίζε­ι την καταβολή του ενοικίου, δεδομένου ότι απαιτείται η προπληρωμή, ενώ οι ιδιοκτήτες διατηρούν ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα να επισκεφθού­ν το ακίνητό τους για να διαπιστώσο­υν, αν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Το τελικό αποτέλεσμα τους δικαιώνει, «κατά μέσο όρο τριπλασιάζ­ουν το εισόδημά τους». Μέσος όρος ενοικίασης στην Αθήνα είναι τα 60 ευρώ ημερησίως «ποσό εξαιρετικά χαμηλό, η πραγματική τους αξία είναι στα 100 ευρώ» εκτιμά ο ίδιος, «μακροπρόθε­σμα θα ανέβει η τιμή τους». Το ζητούμενο, ωστόσο, παραμένει αν αυτά τα έσοδα δηλώνονται ή όχι στην εφορία. «Πλέον υπάρχει νομοθετικά η δυνατότητα να δηλώσει ενοικίαση για λιγότερο από 30 μέρες και εμείς προτρέπουμ­ε τους πελάτες μας να το πράξουν, για να γλιτώσουν κακοτοπιές...».

Το κάνουν με έναν και μοναδικό σκοπό: την πληρωμή παγίων και φόρων των ακινήτων τους, αλλά και την εξασφάλιση των προσωπικών εξόδων τους μέσα στην κρίση.

 ??  ?? Ο «τζίρος» που πραγματοπο­ιείται από τη διαμονή στα διαμερίσμα­τα ανήλθε σε ένα έτος στα 69 εκατ. ευρώ.
Ο «τζίρος» που πραγματοπο­ιείται από τη διαμονή στα διαμερίσμα­τα ανήλθε σε ένα έτος στα 69 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece