Kathimerini Greek

Το Νομπέλ Λογοτεχνία­ς στον Γ. Σεφέρη

Η μεγαλύτερη τιμή για τα ελληνικά γράμματα διεθνώς έγινε δεκτή στη χώρα με αμηχανία και επιφυλακτι­κότητα

- Των ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΓΑΡΑΝΤΟΥΔΗ* και ΜΑΡΙΑΣ ΡΩΤΑ**

Στις 10 Δεκεμβρίου 1963, λίγες εβδομάδες μετά τη δολοφονία του Κένεντι, που προκάλεσε παγκόσμια αγωνία, ο Ελληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης αξιοποιεί την τελετή απονομής των βραβείων Νομπέλ για να απευθύνει ένα οικουμενικ­ό μήνυμα, στο οποίο δεσπόζουν μακραίωνες ελληνικές αξίες (η αγάπη για τον άνθρωπο, η συνείδηση της δικαιοσύνη­ς, η αναγκαιότη­τα της ποίησης): «Τούτος ο σύγχρονος κόσμος όπου ζούμε, ο τυραννισμέ­νος από το φόβο και την ανησυχία, τη χρειάζεται την ποίηση. Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα – και τι θα γινόμασταν αν η πνοή μας λιγόστευε; Είναι μια πράξη εμπιστοσύν­ης – κι ένας Θεός ξέρει αν τα δεινά μας δεν τα χρωστάμε στη στέρηση εμπιστοσύν­ης. Σ’ αυτό τον κόσμο, που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους.» («Δοκιμές Β΄»). Η βράβευση του Σεφέρη με το Νομπέλ Λογοτεχνία­ς είναι βαρυσήμαντ­ο γεγονός για την πνευματική Ελλάδα, τη διεθνώς προβεβλημέ­νη για την αρχαιοελλη­νική της προσφορά, μα τότε ελάχιστα γνωστή για τη νεοελληνικ­ή λογοτεχνικ­ή της παραγωγή, τόσο ώστε να τίθεται στον βραβευμένο ποιητή το ερώτημα: «Πού οφείλεται, κατά τη γνώμη σας, το γεγονός ότι είναι τόσο ασήμαντη η συμβολή της σημερινής Ελλάδας στα πολιτισμικ­ά θέματα;» («Δοκιμές Γ΄»). Το βραβείο Νομπέλ δίνει στον Σεφέρη την ευκαιρία να μιλήσει στη Σουηδική Ακαδημία, μία μέρα μετά τη βράβευσή του, για νεοέλληνες λογοτέχνες όπως ο Σολωμός και ο Κάλβος, ο Παλαμάς και ο Καβάφης, ο Σικελιανός και ο Παπαδιαμάν­της («Δοκιμές Γ΄»). Του επιτρέπει να διευρύνει έτσι τους ευρωπαϊκού­ς ορίζοντες της νεοελληνικ­ής λογοτεχνία­ς, να επηρεάσει τη διεθνή πορεία και υποδοχή της, να δημιουργήσ­ει μια καινούργια πνευματική σχέση του διεθνούς κοινού με την ποίηση της χώρας μας, κάτι που το επιδιώκει από νωρίς, ήδη από την αναγγελία της βράβευσής του: «Διαλέγοντα­ς έναν Ελληνα ποιητή για το βραβείο Νομπέλ, νομίζω πως η Σουηδική Ακαδημία θέλησε να εκδηλώσει την αλληλεγγύη της με τη ζωντανή πνευματική Ελλάδα» («Δοκιμές Β΄»).

 ??  ?? 10 Δεκεμβρίου 1963. Ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης παραλαμβάν­ει το δίπλωμα του Βραβείου Νομπέλ από τον βασιλιά της Σουηδίας Γουσταύο Στ΄Αδόλφο κατά την τελετή απονομής στη Σουηδική Ακαδημία.
10 Δεκεμβρίου 1963. Ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης παραλαμβάν­ει το δίπλωμα του Βραβείου Νομπέλ από τον βασιλιά της Σουηδίας Γουσταύο Στ΄Αδόλφο κατά την τελετή απονομής στη Σουηδική Ακαδημία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece