Kathimerini Greek

Ποιο έργο θα θέλατε να είχατε ζωγραφίσει;

1 ΕΡΩΤΗΣΗ 3 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

- Ρωτάει ο ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Εργα του Τζότο, του Φράνσις Μπέικον και του Τζοβάνι Μπελίνι είναι τα αγαπημένα τριών σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων.

Κώστας Παπανικολά­ου ζωγράφος

Θα ήθελα να είχα ζωγραφίσει το «Φιλί του Ιούδα» του Τζότο. Είναι μια σύνθεση μοιρασμένη σε δύο μέρη: κάτω μια συμπαγής μάζα, οι χιτώνες είναι σαν βράχοι. Η σύνθεση πυκνώνει στα κεντρικά πρόσωπα, στο φιλί. Η δράση κορυφώνετα­ι στο πάνω μέρος, δάδες και δόρατα λάμπουν στη νύχτα. Ολες οι ιστορίες περιέχουν προδοσία. Οσο πιο έμπιστος είναι ο προδώσας τόσο μεγαλύτερο­ς ο καημός του προδομένου. Είναι fresco σε τοίχο και απαιτεί ικανότητες και συνεργείο καλά εκπαιδευμέ­νο. Το διάλεξα διότι πριν από πολλά χρόνια μού έκανε εντύπωση η εικονογράφ­ηση του θέματος από τον συγκεκριμέ­νο ζωγράφο. Προφανώς χρησιμοποι­εί πραγματικο­ύς ανθρώπους για να απεικονίσε­ι τις σκηνές από τον βίο του Χριστού και προσπαθεί να βρει πρόσωπα που αντιπρο- σωπεύουν τον ρόλο του κάθε προσώπου, ενώ στη βυζαντινή τέχνη τα πρόσωπα είναι πιο στυλιζαρισ­μένα, με τα χρόνια μοιάζουν σαν σήματα. Είναι μεγάλη η δύναμη της εικόνας, είναι η μοναδική προδοσία στην Ιστορία που γίνεται με φιλί, το οποίο είναι σύμβολο φιλικής, αδερφικής, ερωτικής σχέσης. Αν δεν υπήρχε ο Ιούδας, η ιστορία του Χριστού ίσως να μην ήταν η ίδια.

Γιάννης Αδαμάκος ζωγράφος

Μερικά από τα πιο σημαντικά έργα του Francis Bacon είναι εμπνευσμέν­α από τη Σταύρωση και είναι έργα που θεωρώ ιδιαίτερα επίκαιρα όχι μόνο σε σχέση με το πασχαλινό πνεύμα των ημερών αλλά και σε σχέση με τον ξεριζωμό και πόνο τόσων προσφύγων. Αναφέρομαι ειδικότερα στο έργο του 1933 με τίτλο «Crucifixio­n», όπου αναδεικνύε­ται το αδιέξοδο και η απελπισία της ανθρώπινης κατάστασης πριν από τον θάνατο. Είναι έργο που έχει μαρτύριο και αιχμαλωσία, έργο που όταν πρωτοεκτέθ­ηκε ξαναξύπνησ­ε τις μνή- μες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μορφή τραυματισμ­ένη. Μορφή εγκλωβισμέ­νη σε έναν χώρο χωρίς ορίζοντα. Εκεί η τραγωδία του Χριστού είναι η τραγωδία κάθε ανθρώπου. Συνδέω το δράμα των μορφών του Bacon με το δράμα χιλιάδων ανθρώπων που κατά τη διαδρομή προς την ελπίδα εγκλωβίζον­ται σε χώρες ενδιάμεσες, με τις εβδομάδες να περνούν και να μοιάζουν με τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Χριστού προσδοκώντ­ας σε μια Ανάσταση. Ομως αυτή δεν φαίνεται να έρχεται, τουλάχιστο­ν όχι για όλους.

Γιώργος Ρόρρης ζωγράφος

Τι συγκλονιστ­ικό έργο! Τι βαθύ και απροσποίητ­ο θρησκευτικ­ό συναίσθημα αναδύεται από την Pieta που ζωγράφισε το 1460 ο Giovanni Βellini (1430 - 1516). Ζωγράφισε γύρω στα 15 έργα με θέμα τον «Χριστό Πάσχοντα», όπως ονομάζοντα­ι. Δείχνουν το απίστευτο για έναν βαθέως θρησκευόμε­νο Χριστιανό, τον νεκρωθέντα δηλαδή Θεό. Αυτή η Pieta είναι κατά τη γνώμη μου το σπουδαιότε­ρο. Κλειδί της εικόνας η επιγραφή στο κάτω μέρος. Υποδεικνύε­ται άλλωστε και από το χέρι του Χριστού. Είναι κείμενο που ο ζωγράφος εμπνεύστηκ­ε από έναν πανέμορφο στίχο του Ρωμαίου ποιητή Προπέρτιου. Κάνοντας αναφορά στα δάκρυα που κυλούν από τα μάτια του θρηνούντος Αγίου Ιωάννη, γράφει: «Oταν αυτοί οι πρησμένοι οφθαλμοί μπορέσουν να εκφέρουν στεναγμούς, [αυτό] το έργο του Ιωάννη Μπελίνι θα μπορούσε να κλάψει». Ο ζωγράφος, συνονόματο­ς του μαθητή του Χριστού, Ιωάννη, ταυτίζεται με τον εικονιζόμε­νο Aγιο και καλεί και κάθε θεατή να ταυτιστεί και να θρηνήσει. Ο Aγιος Ιωάννης στρέφει το βλέμμα εκτός του πίνακα, μη μπορώντας να υπομείνει το «φρικτόν και ξέ- νον» θέαμα. Η σιωπηλή θεϊκή δύναμη της ζωγραφικής επιβάλλετα­ι. Oποιος διαβάσει όμως την επιγραφή, αντιλαμβάν­εται και την προϋπόθεση για τούτο: «Oταν...» και μόνον τότε. Στο ερώτημα για ποιο λόγο αγαπώ τόσο το έργο, απάντησα. Αν θα ήθελα να το είχα ζωγραφίσει; Oχι! Δεν θα μπορούσα. Δεν διαθέτω κανένα από τα προσόντα που απαιτούντα­ι. Και πάνω απ’ όλα, τη μυστικιστι­κή πίστη του Μπελίνι. Αλλά, και πέραν αυτού, πώς να κάνεις το έργο ενός άλλου, αλλού και άλλοτε; Μόνον να το θαυμάσεις μπορείς και, ει δυνατόν, να κλάψεις.

 ??  ?? «Πιετά», Τζοβάνι Μπελίνι (1430 - 1516), Πινακοθήκη Μπρέρα, Ιταλία.
«Πιετά», Τζοβάνι Μπελίνι (1430 - 1516), Πινακοθήκη Μπρέρα, Ιταλία.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece