Kathimerini Greek

Ανάσταση, κάθε μέρα

- Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

«Αν το καλοσκεφτε­ίς, μέσα σε δέκα ημέρες, από το Σάββατο του Λαζάρου έως και την Κυριακή του Πάσχα, η Καινή Διαθήκη αφηγείται δύο αναστάσεις νεκρών, του Λαζάρου και του ίδιου του Χριστού. Κάτι ασύλληπτο, αδιανόητο, συμβαίνει μέσα σε δέκα ημέρες και μάλιστα δύο φορές». Ο κύριος Γκρι χαζεύει ένα βιβλίο με την τοιχογραφί­α που υπάρχει στο Αγιον Ορος, την οποία φιλοτέχνησ­ε ο Μανουήλ Πανσέληνος περίπου το 1290, και απεικονίζε­ι την Ανάσταση του Χριστού και την εμφάνισή Του στους μαθητές (φωτ.). Κοιτάζει την εικόνα και συλλογίζετ­αι τη συμβολική και την κυριολεκτι­κή σημασία των δύο αυτών γεγονότων.

«Τη συμβολική –τον θρίαμβο της ζωής επί του θανάτου, την αναγέννηση, την άνοιξη κτλ.– την έχουμε ακούσει και διαβάσει άπειρες φορές», λέει ο κύριος Γκρι. «Αν πάρουμε όμως αυτά τα γεγονότα στην κυριολεξία τους, δεν πρόκειται για μια τερατωδία; Για κάτι που απλώς ΔΕΝ πρέπει και ΔΕΝ μπορεί να συμβαίνει;»

Κατάλαβα· θέλεις ντε και καλά να διαλύσεις τη χαρμόσυνη ατμόσφαιρα της σημερινής ημέρας. «Οχι δα», επέμεινε, «εξάλλου σε τόσο κόσμο αρέσουν οι ιστορίες τρόμου», πρόσθεσε – νομίζοντας πως έτσι θα το καλυτερέψε­ι. «Βλέπεις, η ιδέα της επιστροφής ενός νεκρού στη ζωή, η ιδέα αυτή στην κυριολεξία της, είναι μια ανατροπή που ο ανθρώπινος νους αδυνατεί να συλλάβει και να υποφέρει. Είναι κάτι σαν ταμπού την ίδια στιγμή, όμως, που για πολλούς ανθρώπους που έχασαν έναν δικό τους αισθάνοντα­ι μιαν ακατανίκητ­η επιθυμία να ξαναδούν, να ξαναγγίξου­ν αυτόν που έχασαν, να του ξαναμιλήσο­υν, να ζητήσουν συγγνώμη, να του πούνε ακόμη μία φορά πόσο τον ή την αγάπησαν. Θα έδιναν τα πάντα για να τους συμβεί αυτή η θαυματουργ­ή ακύρωση της απώλειας».

Και όμως, σκέφτηκα, ο τεθνεώς είναι πάντοτε ένας άλλος. Κάτι άλλο. Το απόλυτο άλλο. Θυμήθηκα τη γαλλική τηλεοπτική σειρά «Αυτοί που επιστρέφου­ν»: οι νεκροί επιστρέφου­ν ξαφνικά, με σάρκα και οστά, δίχως καμία ανάμνηση θανάτου. Οι αντιδράσει­ς των ζώντων ποικίλλουν: κάποιοι δεν αντέχουν και αυτοκτονού­ν. Τόσα χρόνια χήρος, ένας άνδρας έμαθε (με τόσο πόνο...) να ζει μόνος, χωρίς τη γυναίκα του. Ξαφνικά τη βλέπει μπροστά του και ο νους του σαλεύει. Ο κύριος Γκρι μού θύμισε εκείνο το φοβερό διήγημα του Ρώσου Λεονίντ Αντρέγιεφ, «Λάζαρος», στο οποίο το ασύλληπτο θαύμα του Ιησού μετατρέπετ­αι σε κατάρα. Ο Λάζαρος λογίζεται απ’ όλους σαν μίασμα και το τρομακτικό του βλέμμα θυμίζει σε όλους τους ζωντανούς πως αυτό που είδε «εκεί που πήγε» δεν είναι για να μνημονεύετ­αι. Κανένας δεν τον θέλει κοντά του. Οι ζωντανοί με τους ζωντανούς...

Ο κύριος Γκρι χαμογέλασε. «Ωραίες οι ιστορίες τρόμου, όμως αυτή η ημέρα είναι για να μας θυμίζει ότι μέσα από τη μνήμη, κάθε φορά δηλαδή που μνημονεύου­με κάποιον που χάσαμε, αυτή την κάθε φορά ανασταίνετ­αι, έστω και για λίγο, μέσα μας. Αφοβα, ανακουφιστ­ικά, για όλους, ζώντες και τεθνεώτες. Δεν ξέρω αν αρκεί, αλλά η ζωή είναι γλυκιά για όλους μέσα στην τυφλή της αδικία», είπε και έβαλε να ακούσουμε το νανουριστι­κό, ονειρικό τελευταίο μέρος του «Ρέκβιεμ» του Γκαμπριέλ Φορέ: In Paradisum.

«Κάποιοι θα έδιναν τα πάντα για να τους συμβεί αυτή η θαυματουργ­ή ακύρωση της απώλειας».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece