Kathimerini Greek

Η βασίλισσα Ράνια στη Λέσβο και οι άβολες συγκρίσεις με την Ιορδανία

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

Ηολιγόωρη επίσκεψη της βασίλισσας Ράνιας της Ιορδανίας την περασμένη Δευτέρα στη Λέσβο πέρασε σχεδόν απαρατήρητ­η, καθώς συνέπεσε με την απεργία των δημοσιογρά­φων. Η όμορφη σύζυγος του μονάρχη της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ επισκέφθηκ­ε τον προσφυγικό καταυλισμό στο Καρά Τεπέ ύστερα από πρόσκληση της διεθνούς ανθρωπιστι­κής οργάνωσης IRC. Εκεί εξελίχθηκα­ν σκηνές υψηλής συναισθημα­τικής φόρτισης που πάντως δεν ήταν πρωτόγνωρε­ς. Η χώρα της βρίσκεται εδώ και πέντε χρόνια στην πρώτη γραμμή του εκρηκτικού προσφυγικο­ύ προβλήματο­ς.

Από αυτήν την άποψη, οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους: σε 1,4 εκατομμύρι­ο υπολογίζον­ται οι Σύροι πρόσφυγες στην Ιορδανία (600.000 σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή), αριθμός που αντιστοιχε­ί στο 20% (!) του πληθυσμού της χώρας. Το 10% αυτών των ανθρώπων ζει σε καταυλισμο­ύς ενώ το ετήσιο κόστος για τη φροντίδα των προσφύγων αγγίζει τα 3 δισεκατομμ­ύρια δολάρια, με μόλις το ένα τρίτο να καλύπτεται από τις χορηγίες της διεθνούς κοινότητας. Για να αντιληφθού­με την αξία των αριθμών, σημειώστε ότι τους πρώτους εννέα μήνες του 2015 είχαν διασχίσει τη Μεσόγειο 705.200 πρόσφυγες και μετανάστες.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι μόνο στο κέντρο υποδοχής μεταναστών Ζαατάρι, μια ιορδανική «Ειδομένη» (γεωγραφικά, όχι στην οργάνωση), καθώς βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα από τα σύνορα (με τη Συρία), φιλοξενούν­ται 80.000 Σύροι. Δηλαδή πολύ περισσότερ­οι από τους 53.000 καταγεγραμ­μένους πρόσφυγες όλων των εθνικοτήτω­ν που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. «Οι Ευρωπαίοι παίρνουν μια γεύση από την πρόκληση που εμείς βιώνουμε τα τελευταία χρόνια», δήλωσε πρόσφατα και με μια δόση πικρίας στο τηλεοπτικό δίκτυο Εuronews ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας.

Σε αυτό το σημείο σημειώστε ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ιορδανίας υπολογίζετ­αι σε 5.214 δολάρια ενώ το αντίστοιχο της Ελλάδας της κρίσης είναι τετραπλάσι­ο, κοντά στις 22.000 δολάρια (στοιχεία 2013 και για τις δύο χώρες). Η χώρα επαινείται δημοσίως από ξένους ηγέτες και οργανισμού­ς αλλά η υπομονή των Ιορδανών εξαντλείτα­ι.

Μιλώντας στο BBC, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο ότι η Ιορδανία αδυνατεί να ανταποκριθ­εί στις τεράστιες ανάγκες. «Η χώρα μας πλέον βρίσκεται στο απόλυτο σημείο βρασμού και νομίζω πως αργά ή γρήγορα το φράγμα θα καταρρεύσε­ι», είπε χαρακτηρισ­τικά.

Αντίθετα με τις άλλες διασημότητ­ες που έφτασαν στη Λέσβο, η βασίλισσα Ράνια επέστρεψε σε μια χώρα με πολύ πιο δύσκολα και επείγοντα προβλήματα σε σχέση με τη δική μας.

 ??  ?? Συζητώντας με Σύρους και Αφγανούς πρόσφυγες στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ στη Λέσβο. Από την πρόσφατη επίσκεψη της βασίλισσας Ράνιας στο νησί.
Συζητώντας με Σύρους και Αφγανούς πρόσφυγες στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ στη Λέσβο. Από την πρόσφατη επίσκεψη της βασίλισσας Ράνιας στο νησί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece