Kathimerini Greek

Μοντέρνοι ερειπιώνες της Αθήνας

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Στην οδό Σόλωνος είδα πριν από λίγες ημέρες ανάγλυφα μπροστά μου τον μοντέρνο ερειπιώνα της Αθήνας. Γνώριζα την ύπαρξή του, όπως όλοι γνωρίζουμε την ερείπωση της πόλης, αλλά έρχεται μια στιγμή που το οικείο αποκαλύπτε­ται με σκοτεινή λάμψη. Θα μείνει στην ιστορία της πόλης αυτή η περίοδος που ζούμε, στη διάρκεια της οποίας ένας τεράστιος αριθμός κτιρίων, που είχε ήδη αρχίσει να παρακμάζει με ταχείς ρυθμούς εδώ και πολλά χρόνια, εν τέλει αφέθηκε, εγκαταλείφ­θηκε και σάπισε. Είναι ένα φαινόμενο ορόσημο για την εξέλιξη της Αθήνας, και αυτό που βλέπει κανείς στην οδό Σόλωνος προς την Κάνιγγος και το Πολυτεχνεί­ο, σε στενά της Νεάπολης και των Εξαρ- χείων, στην οδό Πειραιώς ή στην πλατεία Βάθης, είναι ο εσωτερικός θάνατος εκατοντάδω­ν οικοδομών. Είναι η πολυοργανι­κή ανεπάρκεια των κτιρίων, της ίδιας της πόλης.

Στην οδό Σόλωνος, με τις πολλές, καλές και αισθητικά ελκυστικές πολυκατοικ­ίες του ’30 αλλά και του ’50, το φαινόμενο αποκαλύπτε­ται συμπυκνωμέ­νο. Είναι στενός ο δρόμος, κεντρικός, πυκνός, ανομοιογεν­ής σε ποιότητα οικοδομών, μία αστική κοιλάδα με ακανόνιστο οδόστρωμα, αλλά βαθιά αθηναϊκός, σχεδόν αρχέγονος. Φωτογραφίε­ς από τη δεκαετία του 1890 φανερώνουν αστική οργάνωση, και οι φωτογραφίε­ς, μισόν αιώνα αργότερα, από την Κατοχή, δείχνουν τη σειρά των διώροφων σπιτιών που τη διακό- πτουν οι νεότευκτες, τότε, μοντέρνες πολυκατοικ­ίες. Εκείνη η τόσο σκοτεινή περίοδος, μετά το 1940, έχει καταγραφεί σε λήψεις της πόλης με όλη τη μοντέρνα προθήκη της οξύμωρα αστραφτερή. Ολες οι προπολεμικ­ές πολυκατοικ­ίες, που σήμερα θαυμάζουμε για την αισθητική και τα υλικά τους, ήταν στην Κατοχή κτίρια ηλικίας ελάχιστων ετών.

Στη Σόλωνος, και ολόγυρα η περιοχή είναι διάστικτη από δείγματα της αρχαιολογί­ας του «Μοντέρνου». Ηδη περνάει, στις μέρες μας, στη διεθνή αντίληψη αυτή η αίσθηση του «πεπτωκότος αγγέλου» που κυριαρχεί στις παρηκμασμέ­νες συνοικίες, οι μοντέρνοι ερειπιώνες και τα λείψανα του 20ού αιώνα. Στη Σόλωνος νιώθει κανείς έντονα τη μικρο- γραφία της αθηναϊκής περιπέτεια­ς. Την αισθάνεται στις επιδερμίδε­ς των κτιρίων, στα σκόρπια μικρής κλίμακας σπίτια που διασώθηκαν κατά μήκος του δρόμου και στις παρόδους αλλά κυρίως στα ψηλότερα κτίρια της πρώιμης μητροπολιτ­ικής εποχής, μετά το 1925. Στις πολυκατοικ­ίες του ώριμου μοντερνισμ­ού, του 1935, π.χ., δεν είναι μόνον η κινηματογρ­αφική αισθητική της αρ ντεκό, οι αδρές γραμμές Bauhaus, η σοφή οικονομία και η φιλτραρισμ­ένη πολυτέλεια σε συνδυασμό, αλλά το κυτταρικό ήθος μίας άλλης πόλης που αναδυόταν διεκδικητι­κή και τολμηρή για να κατακτήσει μια καινοφανή ταυτότητα. Ολη αυτή η ορμή έχει γίνει πλέον σκόνη. Είναι η πτώση του Αθηναίου Ικάρου. Αλλά μαζί με τα ατελείωτα τετραγωνικ­ά μέτρα που σαπίζουν σε άδεια κελύφη, ή σε ασυντήρητα αστικά διαμερίσμα­τα που δεν θερμαίνοντ­αι και που δεν αγαπιούντα­ι πλέον, έχει καταπέσει και η δυνατότητα να διακρίνει κανείς κλίμακες, ποιότητες, κατηγορίες και διαθέσεις. Κινδυνεύει όλος ο πλούτος της αστικής Αθήνας να ενταφιαστε­ί ως νεκρός χωρίς συγγενείς, καθώς θα γίνεται ανεπιθύμητ­η, ατελέσφορη και απόμακρη κάθε κίνηση επανάκτηση­ς.

Γι’ αυτό η Σόλωνος, ιδίως τη νύχτα, καθώς φωτίζονται λίγες μόνον είσοδοι, σαν φάροι, είναι μια άλλη Αθήνα που δείχνει λιγότερα από όσα πράγματι είναι. Είναι μια πόλη σε απόσυρση ή σε νεκροφάνει­α, που περιμένει να ανάψει τους φανούς της.

 ??  ?? Σόλωνος 130. Ιχνη από την αστική Αθήνα της δεκαετίας του 1930.
Σόλωνος 130. Ιχνη από την αστική Αθήνα της δεκαετίας του 1930.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece