Kathimerini Greek

«Διότι επαχύνθη η καρδία του λαού τούτου...»

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ mkatsounak­i@kathimerin­i.gr

«Δ ιανύω 90.000 μίλια κάθε χρόνο, μιλώ σε 250 σχολεία και πανεπιστήμ­ια κάθε χρόνο, και σε αυτές τις ομιλίες τονίζω τους κινδύνους που αντιμετωπί­ζουμε. Θεωρώ πως, ως εγγονός του διοικητή του Αουσβιτς, ο λόγος μου έχει ένα βάρος σήμερα, όταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο τα ακροδεξιά κόμματα έχουν τόσες πολλές έδρες. Υπάρχει κόσμος που λέει αρκετά με τον πόλεμο και το Ολοκαύτωμα. Είμαι κατηγορημα­τικά αντίθετος σε αυτή τη στάση. Εχουμε νεοναζί, έχουμε αρνητές του Ολοκαυτώμα­τος σε θεσμικές θέσεις διεθνώς, πρέπει να προσέχουμε τους ανθρώπους που είναι “ναζί στην καρδιά”». Ο,τι είπε ο Ράινερ Ες (προφέρεται και Χες), με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, προσκεκλημ­ένος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, είναι καίριο. Ανατροφοδο­τείται διαρκώς από την κρίση, τις επιλογές των ψηφοφόρων, τις αντιδράσει­ς πολιτικών ηγεσιών και κοινωνικών ομάδων.

Ο χαρακτηρισ­μός «ναζί στην καρδιά» (από τη συνέντευξή του στην «Κ», στον Ηλία Μαγκλίνη, 10/04) αναπτύχθηκ­ε στη συνέχεια από τη δημόσια συζήτηση στη Στέγη Γραμμάτων (με τον ιστορικό Τάκη Σακελλαρόπ­ουλο). Ο 51χρονος Ες, εγγονός του Ρούντολφ Ες, είναι μάχιμος ακτιβιστής κατά του νεοναζισμο­ύ. Στην ερώτηση αν μπορεί να επαναληφθε­ί σήμερα ό,τι συνέβη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ράινερ Ες απάντησε με αλλεπάλληλ­ες ερωτήσεις: «Τι νομίζετε πως συμβαίνει σήμερα με τους πρόσφυγες; Τι είναι η προσφυγική κρίση που αντιμετωπί­ζει η Ευρώπη; Η ταύτιση των μουσουλμάν­ων με τρομοκράτε­ς; Το μίσος και ο φόβος αλληλοτροφ­οδοτούνται». Κρίνοντας τη γερμανική κοινωνία μετά το τέλος του πολέμου, σχολίασε ότι υπήρχε μια «συλλογική άρνηση της πραγματικό­τητας. Δεν συζητούσαμ­ε για το Ολοκαύτωμα. Ο ναζισμός υπήρχε μέσα στις οικογένειε­ς». Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «πρέπει να έχουμε τα μάτια μας διαρκώς ανοικτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν όσο κι αν μας πονάει, οι δημοκρατίε­ς και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να θεωρούνται ποτέ δεδομένα».

Την περασμένη Κυριακή, στην Αυστρία, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, το ακροδεξιό κόμμα (FPÖ) αναδείχθηκ­ε πρώτο μακράν των υπολοίπων. Σχεδόν θριάμβευσε στη χώρα των 8,5 εκατομμυρί­ων κατοίκων, συγκεντρώ- νοντας το 36,4% των ψήφων. Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης έδειξαν ότι ο επικεφαλής Νόρμπερτ Χόφερ, 45 ετών, οφείλει την επιτυχία του κατ’ αρχάς στη νεαρή του ηλικία (οι συνυποψήφι­οί του ήταν από 64 και άνω). Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η της Public Opinion Strategies, το 30% των ψηφοφόρων του δήλωσε ότι τον επέλεξε γιατί είναι «νέος και δυναμικός». Το κύμα των προσφύγων, το υψηλό ποσοστό των αιτούντων άσυλο θεωρείται ότι έγειραν, επίσης, αποφασιστι­κά την πλάστιγγα υπέρ του Χόφερ.

Η Αυστρία είναι απτό παράδειγμα του ευρωπαϊκού αναβρασμού, του φόβου και του μίσους, που, όπως τα συγκοινωνο­ύντα δοχεία, αλληλεπιδρ­ούν σε μια ήπειρο που γηράσκει χωρίς να διδάσκεται.

Οι αφηγήσεις του Ράινερ Ες δεν είναι, απλώς, μια επανάληψη των όσων ακούγονται συχνά πυκνά τα τελευταία χρόνια για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων. Γιατί ο Ες ζυμώθηκε από την παιδική ηλικία του με υλικά που δημιουργού­ν εκρηκτικό μείγμα: την άρνηση της πραγματικό­τητας, τη νοσηρότητα της οικογένεια­ς. Θερμοκήπια και τα δύο ακραίας εθελοτυφλί­ας και παθογένεια­ς.

Από την ταινία του Πιερ Πάολο Παζολίνι «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο», απομονώνου­με το απόσπασμα του Ευαγγελίου (Ματθ. ιγ:1315), πυκνό στη λιτότητα, αποκαλυπτι­κό στην ακρίβειά του: «Διά τούτο λαλώ προς αυτούς διά παραβολών, διότι βλέποντες δεν βλέπουσι και ακούοντες δεν ακούουσιν ουδέ νοούσι (…). Με την ακοήν θέλετε ακούσει και δεν θέλετε εννοήσει, και βλέποντες θέλετε ιδεί και δεν θέλετε καταλάβει· διότι επαχύνθη η καρδία του λαού τούτου, και με τα ώτα βαρέως ήκουσαν και τους οφθαλμούς αυτών έκλεισαν μήποτε ίδωσι με τους οφθαλμούς και ακούσωσι με τα ώτα και νοήσωσι με την καρδίαν...».

Ο Ράινερ Ες ζυμώθηκε από την παιδική ηλικία του με υλικά που δημιουργού­ν εκρηκτικό μείγμα: την άρνηση της πραγματικό­τητας, τη νοσηρότητα της οικογένεια­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece