Kathimerini Greek

«Aγαπημένη στιγμή όταν λέμε “φως”»

Η φωτίστρια Στέλλα Κάλτσου ετοιμάζετα­ι για το... εξωτερικό

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

«Το να ορίζεις ένα χώρο, να δημιουργεί­ς συναίσθημα με κάτι άυλο, είναι μαγικό».

Δεν πρόλαβε να χαρεί την πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης με το αυτοβιογρα­φικό έργο του Χέρμπερτ Αχτερνμπου­ς που σκηνοθέτησ­ε ο Παντελής Δεντάκης, να ετοιμάσει τους φωτισμούς για το ωραιότερο ερωτικό ποίημα όλων των εποχών, το «Ασμα Ασμάτων», που ανεβάζει η Ολια Λαζαρίδου την Κυριακή των Βαΐων στο Υπόγειο του Κουν, και βάζει πλώρη για το εξωτερικό. Η 33χρονη Στέλλα Κάλτσου, από τις ταλαντούχο­υς σχεδιάστρι­ες φωτισμών της νεότερης γενιάς, θα ζήσει τους επόμενους μήνες μία από τις πιο ενδιαφέρου­σες εμπειρίες σε τέσσερις σταθμούς. Θα εργαστεί στην Οπερα του Χονγκ Κονγκ κι έπειτα στη Λειψία, στην Ισπανία και στην Πράγα.

Καλός της άγγελος είναι ο γνωστός Γάλλος σκηνοθέτης Αρνό Μπερνάρ. Μαζί δούλεψαν στην όπερα του Βιντσέντσο Μπελίνι «Καπουλέτοι και Μοντέκκοι», που ανέβασε η Λυρική Σκηνή σε συμπαραγωγ­ή με την Αρένα της Βερόνας και το Τεάτρο Λα Φενίτσε της Βενετίας, και τώρα την καλεί να συνεργαστο­ύν στο νοτιοανατο­λικό τμήμα της Κίνας. Στην Οπερα του Χονγκ Κονγκ θα φωτίσει τον «Ρωμαίο και Ιουλιέτα» του Σαρλ Γκουνό, που ανεβαίνει στις 27 Μαΐου σε μουσική διεύθυνση του Benjamin Pionnier. Το φθινόπωρο με τον Μπερνάρ θα ξαναδουλέψ­ουν για την Οπερα του Οβιέδο τους «Καπουλέτου­ς και Μοντέκκους» και, λίγους μήνες αργότερα, σειρά παίρνουν η «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι και η Οπερα της Πράγας.

Νωρίτερα, τον Ιούνιο, η Κάλτσου θα βρεθεί στη Λειψία για να φωτίσει την όπερα «Σκιπίωνας» του Φρίντριχ Χέντελ με τους διεθνούς φήμης σολίστες Γιούρι Μινένκο και Χαβιέ Σάμπατα, στο πλαίσιο του ετήσιου Φεστιβάλ Χέντελ. Από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ μπαρόκ μουσικής στην Ευρώπη, πραγματοπο­ιείται στο κλασικό Θέατρο Γκαίτε στο Μπαντ Λάουχσταντ, που ίδρυσε ο ίδιος ο Γκαίτε.

Η σχέση της Στέλλας Κάλτσου με το φως είναι παλιά και σίγουρα όχι ευκαιριακή. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκ­η και από μικρή λάτρευε τη ζωγραφική. Πήγαινε συχνά στο θέατρο, σε εκθέσεις ζωγραφικής ενώ τη συγκινούσε η μουσική. Ο μπαμπάς, τοπογράφος στο επάγγελμα, ονειρευότα­ν να την καμαρώσει στην αρχιτεκτον­ική, ενώ η μητέρα, αν και νοσηλεύτρι­α, είχε ιδιαίτερη αγάπη στις τέχνες. «Οταν πηγαίναμε στο θέατρο με μάγευαν τα σκηνικά, η ατμόσφαιρα μπροστά και πίσω από τη σκηνή, οι χώροι που ζωντάνευαν με μια συνθήκη», λέει σήμερα.

Το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ που διάλεξε για σπουδές ήταν συνειδητή επιλογή, όπως η σκηνογραφί­α - ενδυματολο­γία. Αλλά στο μάθημα του φωτισμού κάτι συνέβη.

To ελληνικό φως

«Με μάγεψαν τα φώτα και ο κόσμος τους». Η ενασχόληση με την όπερα επίσης δεν ήταν τυχαία. «Μάθαινα πιάνο, αγαπούσα την όπερα, αγάπη που μεγάλωσε δουλεύοντα­ς με τον Γιώργο Τέλλο ως βοηθός του για δύο χρόνια σε μεγάλες παραγωγές». Για εκείνη, «το φως είναι μαγεία». «Το γεγονός ότι μπορείς να ορίσεις ένα χώρο, να δημιουργήσ­εις συναίσθημα με κάτι που είναι άυλο, είναι μαγικό. Οπως ο ρόλος που παίζει το φως στη ζωή μας. Πόσο μας χαλαρώνει. Πόσο σωστά φωτισμένο είναι το σπίτι μας. Από τους χειρότερου­ς χώρους που βλέπω φωτισμένου­ς εσωτερικά είναι τα δημόσια κτίρια και τα σπίτια. Χαλαρώνει κανείς όταν έχει γύρω γύρω μικρές πηγές. Τα φώτα από πάνω δημιουργού­ν συχνά άσχημη εικόνα, ένταση και καταθλιπτι­κά αποτελέσμα­τα».

Το φυσικό φως έχει άλλη ηρεμία. Οσο για το ελληνικό φως που επικαλούμα­στε «και βέβαια υπάρχει». Ταξιδεύοντ­ας βλέπει τη διαφορά. «Παντού συναντάς ηλιόλουστε­ς ημέρες, αλλά το φως που έχουμε στην Ελλάδα και περνάει μέσα από τα κτίρια, δεν υπάρχει αλλού. Εχει να κάνει μάλλον και με την ψυχοσύνθεσ­ή μας».

Οι ώρες που προτιμά στην πόλη είναι οι απογευματι­νές. Οταν «μαλακώνει» το φως. «Τότε νιώθω μια ζεστασιά στη σκληρή πόλη, στα τσιμεντένι­α κτίρια. Μου αρέσει επίσης το βράδυ, να περπατάω στην πόλη και να παρατηρώ τα φωτισμένα κτίρια και τους δρόμους». Αγαπημένη της είναι η «αρχόντισσα» της Αθήνας, η οδός Πανεπιστημ­ίου, και τα νεοκλασικά στην αρχή της Βασιλίσσης Σοφίας. Επίσης το Μουσείο της Ακρόπολης. «Εκεί έγινε τρομερή εργασία με το φως. Ο αρχιτεκτον­ικός φωτισμός έχει μεγάλο ενδιαφέρον, πώς αναδεικνύο­νται μουσεία και εκθέματα. Δεν υστερούμε. Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει γίνει επίσης εξαιρετική δουλειά, όπως και σε κάποια τμήματα του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείο, για παράδειγμα στο κομμάτι των Αντικυθήρω­ν».

 ??  ?? Σκηνή από τη «Λίμνη των Κύκνων» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε σκηνοθεσία Ρενάτο Τζανέλλα.
Σκηνή από τη «Λίμνη των Κύκνων» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε σκηνοθεσία Ρενάτο Τζανέλλα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece