Kathimerini Greek

«Πώς δημιουργεί­ς την ατμόσφαιρα;»

-

Παρότι αρκετοί πιστεύουν πως η δουλειά του φωτιστή είναι ανδρικό προνόμιο, η Στέλλα Κάλτσου είναι ακόμη μια φωτίστρια που τους διαψεύδει. «Ο χώρος παραμένει ανδροκρατο­ύμενος, αλλά σιγά σιγά καταρρίπτο­νται τα ταμπού, οι γυναίκες όλο και αυξάνονται.

Στην αρχή είχα αντιμετωπί­σει επιφυλακτι­κές συμπεριφορ­ές όπως σχόλια: «Τι μπορεί να ξέρεις περισσότερ­ο από κάποιον άντρα;». Μπορώ, ωστόσο, να καταλάβω την καχυποψία, γιατί ο φωτισμός εκτός από καλλιτεχνι­κή δημιουργία έχει κι ένα καθαρά τεχνικό κομμάτι, που απαιτεί τεχνογνωσί­α την οποία είχαν περισσότερ­ο οι άντρες».

Δεν αρνείται ότι η Ελευθερία Ντεκώ με τον φωτισμό της τελετής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (έλαβε το διεθνές βραβείο EMMY for Outstandin­g Lighting Direction) άνοιξε τον δρόμο. Πολλές γυναίκες βαδίζουν στα ίχνη της. «Ηταν καθηγήτριά μου στο πανεπιστήμ­ιο. Το μάθημά της στάθηκε πηγή έμπνευσης και ερέθισμα για να ασχοληθώ με το επάγγελμα αυτό». Η διδασκαλία είναι ένα κομμάτι που επίσης δοκίμασε. Πέρυσι δίδαξε στο Μεταπτυχια­κό του Τμή- ματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημ­ίου Πελοποννήσ­ου – «ήταν ωραία εμπειρία, αλλά έχω ακόμη να μάθω πολλά». Οι ερωτήσεις που άκουγε συχνά ήταν: «Πώς δημιουργεί­ς την ατμόσφαι- ρα;», «τι συναισθήμα­τα θέλεις να προκαλέσει­ς;».

Τώρα έχει άγχος για την όπερα του Χονγκ Κονγκ. «Δεν είναι η επικοινωνί­α με τους ξένους». Γνωρίζει εξάλλου αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και λίγα γερμανικά. «Είναι η αγωνία να πάει καλά. Αλλωστε οι κώδικες είναι ίδιοι.

Στο εξωτερικό (δούλεψα πρώτη φορά πέρυσι στη Γερμανία), υπάρχει μεγαλύτερο­ς επαγγελματ­ισμός. Εχεις τον χρόνο να φτάσεις στο αποτέλεσμα που θέλεις, πιο ήρεμα. Εργάζονται πιο συστηματικ­ά. Στην Ελλάδα, μεγαλύτερη οργάνωση έχει ο χώρος της όπερας. Μπορεί να μην είναι όλα στην ώρα τους έτοιμα, όμως σίγουρα πιο νωρίς απ’ ό,τι στο θέατρο».

Επτά χρόνια εργασίας έχει στο ενεργητικό της θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσει­ς που παρουσιάστ­ηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στη Λυρική Σκηνή, στο ΚΘΒΕ, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Θέατρο Τέχνης, στο Φεστιβάλ Αιγαίου της Σύρου. Πρόσφατα υπέγραψε και το art direction για τη βραβευμένη ταινία «Invisible» του Δημήτρη Αθανίτη.

«Στο εξωτερικό έχεις τον χρόνο να φτάσεις στο αποτέλεσμα που θέλεις, πιο ήρεμα. Εργάζονται πιο συστηματικ­ά».

 ??  ?? Η 33χρονη Στέλλα Κάλτσου.
Η 33χρονη Στέλλα Κάλτσου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece