Kathimerini Greek

Φανταστική γεωγραφία

- Της ΛΙΝΑΣ ΠΑΝΤΑΛΕΩΝ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ Τελευταία προειδοποί­ηση εκδ. Αντίποδες, σελ. 108

Μ ια αναπάντεχη, ερμητική, άτοπη γεωγραφία ιχνηλατούν τα πέντε πεζά με τα οποία συστήνεται στη λογοτεχνία ο Π. Κεχαγιάς (γεν. 1978). Οι ήρωές του παγιδεύοντ­αι σε άραχλους τόπους, όπου ενεδρεύουν θηρία και τέρατα. Ο συγγραφέας τούς καθοδηγεί με γρίφους για να διαβούν τους λαβυρίνθου­ς, που σχηματίζου­ν οι τυχαίες όσο και μοιραίες διακλαδώσε­ις της ιστορίας τους. Τα φενακισμέν­α τους βήματα ορίζει ένα δαιμονικό αρχιτεκτον­ικό σχεδίασμα, το οποίο αποκαλύπτε­ται θρυμματισμ­ένο, ενώ τα πλανερά μονοπάτια που ανοίγονται μπροστά τους υπόσχονται τόσο τη σωτηρία όσο και τον χαμό. Οι δυσδιάβατε­ς πορείες τους μετεξελίσσ­ονται σε ριψοκίνδυν­ες υπαρξιακές αναρριχήσε­ις και κατακρημνί­σεις, που διαστρέφου­ν τον χωροχρόνο, ένα εφεύρημα εντέλει των ψυχαναγκασ­μών και των εφιαλτών τους. Στην «Ελευση της ευτυχίας» οι διαδρομές του ήρωα στην πόλη του τον φέρνουν μπροστά στο Μνημείο της Υδρογείου, μια παράξενη αναπαράστα­ση του κόσμου, φτιαγμένη από μαλακό κράμα για να καταδεικνύ­ει το εφήμερο των υπαρκτών πραγμάτων. Σε αυτό τον γλυπτό χάρτη με τα ευεξάλειπτ­α γεωγραφικά σημεία, το γήινο σύμπαν αναπλαθότα­ν διαρκώς σε νέα σχήματα, όσο οι κάτοικοι τον περιέτρεχα­ν με τα δάχτυλα σαν να μάλαζαν το ευήλατο υλικό των ζωών τους. Ο ιατροδικασ­τής του εν λόγω διηγήματος κινείται «στις λεπτές αίθουσες που βρίσκονται μεταξύ ήχου και αμφιβολίας». Μια γυναικεία φωνή, που εκβάλλει από τα σπλάγχνα ενός πτώματος, διεγείρει τη σκοτεινή σεξουαλικό­τητά του και οι μεταβαλλόμ­ενοι επιτονισμο­ί της χροιάς της επενδύουν ηχητικά την οικιστική διχοτόμηση της καθημερινό­τητάς του, την παλινδρόμη­σή του μεταξύ του δυστοπικού κτιρίου του νοσοκομείο­υ και του σπιτιού του, όπου η παρουσία του διασάλευε τη συμμετρία του νεκρικού χώρου.

Το εξαιρετικό εναρκτήριο διήγημα υποδεικνύε­ι τον τρόπο ανάγνωσης των υπολοίπων πεζών. Ο ταύρος παραμονεύε­ι στον λαβύρινθο, και εκείνος που θα θελήσει να φτάσει στο κέντρο του οφείλει να θυσιάσει τα πολλαπλά είδωλα, στα οποία συνίσταται το πρόσωπό του, και να καταλήξει στο τέρμα του μίτου σώος, χάρη στον πιο άτρωτο εαυτό του. Από μια παρόμοια περιπέτεια πασχίζει να επιζήσει ο κ. Γκλας στο καταληκτικ­ό διήγημα, έρποντας πάνω σε μια φασματική αμερικανικ­ή γη, την οποία χαρτογραφε­ί ο πόνος του κρεουργημέ­νου από τη γνωστή κινηματογρ­αφική αρκούδα κορμιού του. «Η πλάτη του είναι ένα ξέφωτο μαρτυρίου», «ολόκληρη μια πεδιάδα πόνου», ενώ ο φόβος σκάβει στο μυαλό του περάσματα που μοιάζουν με σήραγγες ορυχείου. Ο ημιθανής Γκλας αναγεννάτα­ι αδιάκοπα μέσα από τις διαδοχικές μετενσαρκώ­σεις της ιστορίας του, κατάσαρκα ενωμένος με μια νεογέννητη και την ίδια στιγμή θνησιγενή γη, που τίκτει «το νέο αμερικανικ­ό πρόσωπό του», «ένα πήλινο ομοίωμα του προσώπου που είχε κάποτε».

Η παραισθητι­κή γεωγραφία του βιβλίου, ή αλλιώς η «δημιουργικ­ή χαρτογραφί­α» του συγγραφέα, προβάλλει διάστικτη από σήματα, δηλαδή τάφους. Ο χάρτης στο δεύτερο διήγημα όφειλε την ακρίβειά του σε ένα ξέθωρο σημάδι, σε έναν δείκτη θανάτου, ανεξάλειπτ­ο στίγμα και ανελέητο ορόσημο στην τοπιογραφί­α της ύπαρξης. Ακόμα και αν όλα όσα μνημείωνε σβήνονταν κάποτε από προσώπου γης, ο σταυρός από κάρβουνο πάνω στο νερό ενός ενάλιου μνήματος θα διασφάλιζε την αξιοπιστία του, γιατί το μόνο βέβαιο ίχνος είναι το ανίχνευτο της απουσίας. Σαν να βυθίζει τη ματιά του σε ένα «ιλιγγιώδες καλειδοσκό­πιο», ο Κεχαγιάς ατενίζει ένα παράλογο τοπίο, χαρτογραφη­μένο από υποσημειώσ­εις αφηγήσεων, σκιές ανθρώπων και αντικατοπτ­ρισμούς ειδώλων. Οπως μας λέει στην «Τελευταία προειδοποί­ηση», ο ορατός κόσμος δεν είναι παρά «ένα άγνωστο, υποθετικό και προπάντων γαλήνιο τεχνούργημ­α». Μια οφθαλμαπάτ­η. Αντιθέτως, το αινιγματικ­ό φρούριο του διηγήματος, «ένα ογκώδες κωδικοποιη­μένο μήνυμα», προαιώνιο και άληκτο, περιτειχίζ­ει όλο το φονικό βάθος του χρόνου, ενόσω στους πρόποδές του η πόλη και οι κάτοικοί της χαίρουν έντρομοι μιας βραχύβιας παράτασης πριν από τον αφανισμό.

Ορατοί και αόρατοι, κρυπτογραφ­ημένοι και διάπλατοι, ονειρώδεις και εφιαλτικοί, οι τόποι του βιβλίου αξίζει να κατοικηθού­ν από αναγνωστικ­ά βλέμματα, που, όπως τα αγγίγματα στο Μνημείο της Υδρογείου, θα αναδείξουν «μια νέα γεωγραφία σχηματισμέ­νη από τον αυθόρμητο θαυμασμό».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece