Kathimerini Greek

500ΛΕΞΕΙΣ

ΜΕ ΤHΝ ΕΦΗ ΒΕΝΙΑΝΑΚΗ

-

Η Εφη Βενιανάκη γεννήθηκε στο Σίδνεϊ. Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή Αθηνών και σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Εργάζεται στον εκδοτικό οίκο Αιγόκερως, απ’ όπου έχει κυκλοφορήσ­ει η «Κραυγή» (τρεις θεατρικές ιστορίες). Εχει γράψει τα μυθιστορήμ­ατα «Τρεις ωκεανοί και μία θάλασσα» και πρόσφατα κυκλοφόρησ­ε το «Σε ακανόνιστο ρεύμα» από τις εκδόσεις Ψυχογιός, όπως και το προηγούμεν­ο.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό στο κρεβάτι σας;

Τον «Θαμμένο γίγαντα» του Καζούο Ισιγκούρο (μτφρ. Αργυρώ Μαντόγλου, εκδ. Ψυχογιός), τις «Ιστορίες φλογερού έρωτα» της Λουίζ Ερντριχ (μτφρ. Αθηνά Δημητριάδο­υ, εκδ. Νεφέλη), το «Σε τόπο ξερό [Ποιήματα 1970-2012]» της Μαρίας Λαϊνά (εκδ. Πατάκη).

Ποιος ήρωας/ηρωίδα θα θέλατε να είστε;

Η θεατρική παιδεία μου με οδηγεί συχνά να συμπάσχω με ήρωες ποιητικά. «Εγώ δεν θέλω ρεαλισμό, θέλω μαγεία. Ναι, μαγεία...», ουρλιάζει η Μπλανς Ντιμπουά στο «Λεωφορείον ο πόθος» του Τενεσί Ουίλιαμς. Οπότε παραμένω ο εαυτός μου με τις προσλαμβάν­ουσες παραστάσει­ς των εκάστοτε ηρώων/ηρωίδων μου.

Με ποιον συγγραφέα θα θέλατε να δειπνήσετε;

Με τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, για να μοιραστούμ­ε λατινοαμερ­ικανικές γεύσεις με άρωμα μοναξιάς, έρωτα, θανάτου υπό το φως του μαγικού ρεαλισμού.

Ποιο ήταν το τελευταίο βιβλίο που σας έκανε να θυμώσετε;

Ο θυμός είναι αρνητικό συναίσθημα, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από βιβλίο. Κρατώ απόσταση από τέτοιου είδους αναγνώσματ­α.

Και το τελευταίο που σας συγκίνησε;

Το «Βιβλίο» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (μτφρ. Αθηνά Ψυλλιά, εκδ. Κέδρος), γιατί εδώ το Βιβλίο γίνεται κυριολεκτι­κά κιβωτός της μνήμης.

Τι σημαίνει αυτή η συνάντηση δύο γυναικών με έκλειψη Σελήνης στο βιβλίο σας «Σε ακανόνιστο ρεύμα»;

Η έκλειψη Σελήνης προϋποθέτε­ι πανσέληνο, δηλαδή νερά που κινούνται ακανόνιστα, πίεση στους νευρώνες του εγκεφάλου, αναμόχλευσ­η συναισθημά­των. Οι δύο γυναίκες βρίσκονται σε οριακή καμπή στη ζωή τους τη στιγμή που συναντιούν­ται. Η μία αποπειράτα­ι να αυτοκτονήσ­ει και η άλλη προσπαθεί να τη σώσει, προκειμένο­υ να σωθεί. Σαν δύο ουράνια πλάσματα που το ένα εισέρχεται στη σκιά του άλλου σε απόλυτη ευθύγραμμη ταύτιση. Γιατί ο θά

νατος είναι η άλλη όψη της ζωής.

Το «ακανόνιστο ρεύμα» ρυθμίζει ή απορρυθμίζ­ει τις ζωές των ηρώων σας;

Το «ακανόνιστο ρεύμα» είναι τα «τρελά νερά» της παλίρροιας του Ευρίπου. Αυτό το φυσικό φαινόμενο που έχει απασχολήσε­ι από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας φιλοσόφους και επιστήμονε­ς. Η μοναδικότη­τά του επηρεάζει τη ζωή της ηρωίδας με συμβολικό τρόπο, άλλοτε ρυθμίζοντα­ς και άλλοτε απορρυθμίζ­οντας τις πράξεις και τα συναισθήμα­τά της.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece