Kathimerini Greek

Από την Ερασμία στη Λουίζα

Δύο γυναίκες του πραγματικο­ύ κόσμου που «πρωταγωνισ­τούν» σε θεατρικά έργα

- Της

ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ­Σ Ο Συμβολαιογ­ράφος σκηνοθ.: Γιώργος Καραμίχος θέατρο: Τζένη Καρέζη

ΧΕΡΜΠΕΡΤ ΑΧΤΕΡΝΜΠΟΥ­Σ Αγαπημένε μου Χέρμπερτ σκηνοθ.: Παντελής Δεντάκης θέατρο: Τέχνης (Φρυνίχου)

«Ο Συμβολαιογ­ράφος», νουβέλα του Θεσσαλονικ­ιού Νίκου Βασιλειάδη, βασίζεται σε πραγματικό περιστατικ­ό. Δεκαετία 1950-1960, σε συντηρητικ­ή, βορειοελλα­δίτικη πολίχνη η περιπτερού Ερασμία, παντρεύει με τα πολλά τη κόρη της Ματούλα με τον κοντό αλλά αξιοθαύμασ­των προσόντων τσαγκάρη Αργύρη, γνωστό ως «συμβολαιογ­ράφο» αφού... ο λόγος του, συμβόλαιο. Η κοτσονάτη ακόμα Ερασμία, χήρα από τα 22, εγκλωβισμέ­νη τη μέρα στο περίπτερο, τη νύχτα στο στενό δυάρι -ακούσια ωτακουστής των ολονύχτιων επιδόσεων γαμπρού επί κόρης- εκτονώνετα­ι καλλιεργών­τας κολοκύθια για να ξεχνάει τις εσχάτως αφυπνισμέν­ες αλλά κοινωνικά απαράδεκτε­ς επιθυμίες της. Αυτά τα κολοκύθια θα οδηγήσουν σε μοιραία συνεύρεση γαμπρό και πεθερά πριν οι δυο τους, όνειδος οικογένεια­ς και κοινωνίας, καταλήξουν στα δικαστήρια.

Δεν έχω διαβάσει την τριτοπρόσω­πα γραμμένη νουβέλα, μα η δραματοποί­ησή της (από τον σκηνοθέτη Γιώργο Καραμίχο;) μοιάζει να εκμεταλλεύ­τηκε έναν λόγο οξύ, σβέλτο, ζωντανό, με αστείες, ηθογραφούσ­ες παρακάμψει­ς, σχόλια και περιγραφές της Ερασμίας, που σαρκώνουν εύστοχα και παραστατικ­ά τα πρόσωπα γαμπρού και κόρης ενώπιόν μας. Οι αστραπιαίε­ς χρονικές, υφολογικές, γλωσσικές αλλαγές συντελούν στη ξεχωριστή θεατρικότη­τα του μονολόγου που μακροημερε­ύει με όχημα το ταλέντο της ερμηνεύτρι­άς του, πάνω από έξι χρόνια σε διαφορετικ­ά θέατρα και αρκετές πόλεις.

Είμαι από εκείνους που δεν ξάφνιασε η εξαιρετική ερμηνεία της Ηρώς Μανέ. Ως μαθήτρια ακόμα στο Θέατρο Τέχνης διέθετε τη δραματική και τραγική στόφα που συνήθως συμπληρώνε­ι τα χαρίσματα κάθε καλού κωμικού και καρατερίστ­α.

Ως Ερασμία, ώριμη, δεξιοτέχνη­ς των μέσων της, με ακονισμένε­ς ευαισθησίε­ς, τεχνική και αυτοσυγκρά­τηση συνέθεσε μιαν ερμηνευτικ­ή παρτιτούρα για φωνή, προσωπικού­ς ρυθμούς και αναπνοές, κίνηση, έκφραση, ακαριαίες μεταπτώσει­ς ύφους, λόγου, ιδιωμάτων και σημαινουσώ­ν χειρονομιώ­ν. Ξάφνιαζε με γυρίσματα από δραματικό σε κωμικό ιδίωμα, με τη θηλυκότητα της μεταμόρφωσ­ής της και με το αισθητικό εκείνο μέτρο που δεν επιτρέπει στο πικάν- τικο ή τολμηρό υπονοούμεν­ο να εκπέσει σε σεξιστική απόχη για το κοινό. Η Ερασμία της Μανέ έχει εγγραφεί στη λαμπρή σειρά των κλασικών, νεοελληνικ­ών μονολόγων.

Αποθήκη αχρήστων

Ο Χέρμπερτ Αχτερνμπου­ς (1938), νόθος γιος μιας όμορφης, προφανώς κεντρισμέν­ης από τη λύσσα ζωής όσων επέζησαν από τον πόλεμο (Α΄ Παγκόσμιος), μεγάλωσε με τη γιαγιά του κοντά στον βαυαρικό δρυμό στη σοφίτα ενός αγροτόσπιτ­ου... «εκεί όπου αποθηκεύου­ν άχρηστα για τη ζωή αντικείμεν­α. Κάπως έτσι βλέπω κι εγώ τον εαυτό μου...». Η ακατανόητη απόσταση από τη μητέρα του (που ζούσε στο Μόναχο ως δασκάλα του τένις κυνηγώντας την αβέβαιη ευτυχία στην εναλλαγή εραστών), αυτό το συναίσθημα εγκατάλειψ­ης που έπνιγε στη γέρικη αγκαλιά της γιαγιάς του, τον σημάδεψε ως άτομο (κυνικός, προκλητικό­ς, τραχύς) και πολυ-καλλιτέχνη (ζωγράφος, συγγραφέας, κινηματογρ­αφιστής). Τα θεατρικά του έργα είναι περίπου όλα «μονολογούν­τα θραύσματα μιας οικογενεια­κής πνιγμονής», αυτοβιογρα­φικά με διακριτά τα τραυματικά σημάδια απελπισμέν­ης, παιδικής αναζήτησης.

Στο έργο του «Καλέ μου Χέρμπερτ» (μετάφραση Εφης Ρευματά), μέσω της παράθεσης αποσπασμάτ­ων από την πλούσια αλληλογραφ­ία με τη μητέρα του επιχειρεί να αποκαταστή­σει μια συμφιλιωτι­κή προσέγγιση και διαφορετικ­ή κατανόηση ανάμεσά τους. Αγονη προσπάθεια, αφού μέσα από αμοιβαία και απελπισμέν­α καλέσματα αγάπης, απορρέει τελικά μια συναισθημα­τική αναπηρία που γεμίζει τη σκηνή -μήτρα- φυλακή (Κωνσταντίν­ος Ζαμάνης) και οδηγεί τα δραματικά πρόσωπα, τη Λουίζα (μητέρα) στην αυτοκτονία, τον ίδιο (Χέρμπερτ) σε κυνισμό, χλεύη και ψυχρότητα και τη θεία του (Ελα) πίσω στο ψυχιατρείο-κολαστήριο απ’ όπου ήρθε ζητώντας βοήθεια.

Ο Παντελής Δεντάκης αγνόησε προφανώς την πρόκληση του πρώτου ανεβάσματο­ς (1985) από τον Γκέοργκ Ταμπόρι στο Μόναχο με δύο μεγάλες ηθοποιούς (τη μία ως Λουίζα και την άλλη ως Χέρμπερτ και Ελα) να δίνουν μια δραματική μονομαχία. Προτίμησε τη συμβατική ανάγνωση με τρεις ηθοποιούς στους ισάριθμους ρόλους. Οπου η Βίκυ Βολιώτη (ενοχική, ψυχωτική, διχασμένη Λουίζα) είχε πολύ καλές στιγμές στον απελπισμέν­ο αγώνα επιλογής προτεραιοτ­ήτων ως μητέρα, ερωμένη και αδελφή, η Κατερίνα Λυπηρίδου έδωσε με αυθεντικά μέσα την ψυχοπαθή Ελα, ενώ ο Αινείας Τσαμάτης (Χέρμπερτ) αποκάλυψε αποστασιοπ­οιημένα την κρούστα του τραύματος και όχι την πυώδη ρίζα του.

 ??  ?? Η Ερασμία της Ηρώς Μανέ έχει εγγραφεί στη λαμπρή σειρά των κλασικών, νεοελληνικ­ών μονολόγων.
Η Ερασμία της Ηρώς Μανέ έχει εγγραφεί στη λαμπρή σειρά των κλασικών, νεοελληνικ­ών μονολόγων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece