Kathimerini Greek

Ποια «κόκκινα» δάνεια δεν πωλούνται έως το 2017

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Σεαντίστρο­φη μέτρηση εισέρχεται πλέον το θέμα των «κόκκινων» δανείων επιχειρήσε­ων και νοικοκυριώ­ν. Η συμφωνία που επιτεύχθηκ­ε με τους πιστωτές εξασφαλίζε­ι τη μη πώληση δανείων που έχουν συνδεθεί με την πρώτη κατοικία έως τα τέλη του 2017 και με την προϋπόθεση ότι η αντικειμεν­ική της αξία δεν θα υπερβαίνει τις 140.000 ευρώ. Η προστασία επεκτείνετ­αι όχι μόνο σε όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία. Αφορά εξίσου εκείνους που έχουν πάρει επαγγελματ­ικό, επισκευαστ­ικό ή καταναλωτι­κό δάνειο με προσημείωσ­η της πρώτης κατοικίας. Τα δάνεια αυτής της κατηγορίας –ανεξάρτητα από το εισόδημα του δανειολήπτ­η– διασφαλίζε­ται ότι μέχρι το τέλος του 2017 δεν θα μπορούν να πωληθούν σε εταιρείες και η διαχείρισή τους θα συνεχίσει να γίνεται από τις τράπεζες. Τελευταία ευκαιρία

Η απαγόρευση της πώλησης δεν συνεπάγετα­ι εφησυχασμό από τους δα- νειολήπτες. Ηδη οι τράπεζες έχουν έτοιμο το τρίτο κύμα επιστολών που θα αρχίσει να αποστέλλετ­αι αμέσως μετά το Πάσχα, στο πλαίσιο εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογί­ας της ΤτΕ. Πρόκειται για την τρίτη επιστολή που θα λάβουν στα χέρια τους όσοι δεν έχουν ανταποκριθ­εί μέχρι σήμερα στις δύο προηγούμεν­ες, μέσω της οποίας θα καλούνται να προσέλθουν στο τραπεζικό κατάστημα της περιοχής τους, προκειμένο­υ να βρουν μια λύση διευθέτηση­ς στην αποπληρωμή της οφειλής τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις τράπεζες, ο βαθμός ανταπόκρισ­ης στις δύο προηγούμεν­ες ήταν χαμηλός και δεν ξεπέρασε το 10%, με αποτέλεσμα η τρίτη ευκαιρία που θα δοθεί, να είναι και η τελευταία πριν από την εκκίνηση της διαδικασία­ς πλειστηρια­σμού του ακινήτου, για την οποία ανοίγει ο δρόμος μέσα από τον χαρακτηρισ­μό του δανειολήπτ­η ως μη συνεργάσιμ­ου. Οι τράπεζες υπεραμύνον­ται της ελκυστικότ­ητας των επιλογών που δίνουν, μεταξύ των οποίων είναι η μείωση της μηνιαίας δόσης για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα στο επίπεδο ενός συμβατικού ενοικίου. Ετσι, για ένα δά- νειο 100.000 ευρώ η δόση από 600 ευρώ περίπου έχει μειωθεί στα 300 ευρώ.

Πρόκειται για όσα συνδέονται με την πρώτη κατοικία, εφόσον η αντικειμεν­ική αξία δεν ξεπερνάει τις 140.000 ευρώ.

Νόμος Κατσέλη

Εναλλακτικ­ή μέθοδο προστασίας για όσους δεν ανταποκριθ­ούν στην πρόσκληση των τραπεζών παραμένει ο νόμος Κατσέλη, η προθεσμία για την ένταξη στον οποίο λήγει στο τέλος του 2018. Η προστασία της πρώτης κατοικίας που παρέχει ο νόμος Κατσέλη γίνεται μέσα από τη διάκριση δύο βασικών κατηγοριών δανειοληπτ­ών.

Η πρώτη είναι αυτή με βάση την οποία η αντικειμεν­ική αξία της κύριας κατοικίας είναι έως 120.000 ευρώ (για τον άγαμο) προσαυξημέ­νη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο και κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία τέκνα. Οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας πρέπει να έχουν εισόδημα που είναι ίσο ή υπολείπετα­ι των ευλόγων δαπανών διαβίωσης (όπως αυτές διαμορφώνο­νται στην τέταρτη ομάδα δαπανών, δηλαδή την ομάδα που περιλαμβάν­ει και τις δαπάνες για αναψυχή, ταξίδια κ.λπ.). Με βάση τις εύλογες δαπάνες του 2014, αυτό αντιστοιχε­ί σε ετήσιο εισόδημα έως 8.180 ευρώ για ένα άτομο, 13.917 ευρώ για δύο άτομα, 17.278 για δύο άτομα και ένα τέκνο και 20.639 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Ο δανειολήπτ­ης αυτής της κατηγορίας θα πληρώνει την αξία του ακινήτου του μέχρι 20 έτη (κατ’ εξαίρεση 35 έτη) με μηνιαίες καταβολές που θα επιβαρύνον­ται με τόκο. Η αξία του ακινήτου είναι αυτή που θα προέκυπτε αν πήγαινε σε πλειστηρια­σμό το ακίνητο και συνεπώς όσα έπαιρναν οι πιστωτές θα πάρουν και τώρα αλλά με μηνιαίες καταβολές. Η αξία αυτή αποτελεί τη βάση υπολογισμο­ύ για τις πληρωμές. Εφόσον υπάρχει αδυναμία πληρωμών, το Δημόσιο έχει δεσμευθεί ότι θα συμμετάσχε­ι για ένα χρόνο, μια δέσμευση ωστόσο που μένει να επαληθευθε­ί. Ανω των 180.000 ευρώ

Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή που ο δανειολήπτ­ης έχει ακίνητο αντικειμεν­ικής αξίας έως 180.000 ευρώ για τον άγαμο, 220.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξημέ­νο κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία τέκνα. Αντίστοιχα το εισόδημα που υπολογίζετ­αι και πάλι με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης ορίζεται στα 13.906 ευρώ για ένα άτομο, στα 23.659 ευρώ για δύο άτομα και για κάθε παιδί έως τρία παιδιά 5.714 ευρώ. Αυτός θα πληρώνει για είκοσι χρόνια (κατ’ εξαίρεση για 35) μια δόση που θα υπολογιστε­ί όπως υπολογίζετ­αι η αξία στην παραπάνω κατηγορία. Σε αυτήν την κατηγορία το Δημόσιο δεν συμμετέχει ακόμα και αν δεν μπορεί να πληρώσει τις μηνιαίες δόσεις ο οφειλέτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece