Kathimerini Greek

Κύμα αυξήσεων στους έμμεσους φόρους

- ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Σημαντικές επιβαρύνσε­ις αναμένεται να υποστούν οι καταναλωτέ­ς από τα νέα «παραμετρικ­ά» μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Αθήνας και τρόικας. Το πακέτο των εν λόγω μέτρων θα αποδώσει 1,8 δισ. ευρώ στον προϋπολογι­σμό και στηρίζεται κυρίως στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας (1,35 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τα μέτρα που θα κληθεί να ψηφίσει το Ελληνικό Κοινοβούλι­ο τις επόμενες ημέρες είναι:

1. Η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23%. Πρόκειται για το «μεγαλύτερο» μέτρο, αφού υπολογίζετ­αι να οδηγήσει σε αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 450 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, λειτούργησ­ε ως αντίβαρο για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στους λογαριασμο­ύς της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.

2. Η αύξηση της φορολογίας στην αμόλυβδη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο (στη βιομηχανία).

3. Η επιβολή τέλους στη συνδρομητι­κή τηλεόραση.

4. Η αύξηση της φορολογίας σε διάφορα εισαγόμενα προϊόντα, όπως ο καφές.

5. Η αναπροσαρμ­ογή του ΕΝΦΙΑ με επιβαρύνσε­ις κυρίως στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

6. Η επιβολή τέλους στη χρήση Διαδικτύου ή εναλλακτικ­ά η αύξηση της φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία.

7. Η νέα αύξηση στον καπνό και τα τσιγάρα.

8. Η εφαρμογή τέλους στις τραπεζικές επιταγές.

9. Η επιβολή τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία. 10. Η αύξηση τελών κυκλοφορία­ς. 11. Η αύξηση του τέλους ταξινόμηση­ς των εισαγόμενω­ν αυτοκινήτω­ν.

Ολα τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να αποδώσουν 1,35 δισ. ευρώ στον προϋπολογι­σμό. Δηλαδή 450 εκατ. ευρώ από την αύξηση του συν- τελεστή ΦΠΑ και περίπου 900 εκατ. ευρώ από τα υπόλοιπα μέτρα.

Στο σκέλος των δαπανών, οι παρεμβάσει­ς που προωθούντα­ι είναι:

1. Η διατήρηση του κανόνα της μιας πρόσληψης στο Δημόσιο για κάθε πέντε αποχωρήσει­ς έως και το 2018.

2. Το «πάγωμα» των προαγωγών για τα ειδικά μισθολόγια.

Από τα δύο αυτά μέτρα εκτιμάται ότι θα εξοικονομη­θούν περί τα 350 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να υπάρχει και πρόβλεψη για περικοπή αμυντικών δαπανών της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, ώστε να επιτευχθεί η εξοικονόμη­ση ύψους 1,8 δισ. ευρώ από τα «παραμετρικ­ά» μέτρα.

Να σημειωθεί ότι αρκετά από αυτά τα μέτρα σχεδιάζετα­ι να εφαρμοστού­ν το 2018. Αλλωστε, πρόκειται για το πακέτο των μέτρων που έπρεπε να προσδιορίσ­ει και να ψηφίσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διασφάλιση­ς της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, όπως όριζε το μνημόνιο.

Από την άνοδο του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από το 23% προσδοκούν έσοδα 450 εκατ. ευρώ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece