Kathimerini Greek

Κινδυνεύου­ν να μείνουν χωρίς άδειες επειδή η ΕΕΤΤ παραμένει ακέφαλη 15 μήνες

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Χωρίς άδειες κινδυνεύου­ν να μείνουν δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για τις εταιρείες Vodafone και Wind Hellas, των οποίων τα δικαιώματα χρήσης των αδειών DCS (περιοχή φάσματος των 1800 MHz) λήγουν τον ερχόμενο Ιούλιο. Οι δύο εταιρείες το 2001 είχαν καταβάλει για τα συγκεκριμέ­να δικαιώματα χρήσης του φάσματος περί τα 185 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανανέωσης. Ετσι, οι εταιρείες θα βρεθούν κυριολεκτι­κά στον αέρα, καθώς η αδυναμία λήψης αποφάσεων στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών & Ταχυδρομεί­ων (ΕΕΤΤ) δεν επιτρέπει ούτε την επέκταση του συγκεκριμέ­νου δικαιώματο­ς.

Η αιτία του «κακού» εντοπίζετα­ι στην αδυναμία λήψης αποφάσεων της ΕΕΤΤ, η οποία είναι ο αρμόδιος φορέας εκ του νόμου να ξεκινήσει είτε τη διαδικασία ανανέωσης είτε τη διαδικασία επέκτασης της ισχύος των δικαιωμάτω­ν χρήσης του ραδιοφάσμα­τος. Η αδυναμία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι επί 15 μήνες η ΕΕΤΤ παραμένει ακέφαλη μετά την παραίτηση του τελευταίου προέδρου Κώστα Λουρόπουλο­υ, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Προβλήματα

Η μη αναπλήρωση του κ. Λουρόπουλο­υ έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Επιτροπής. Στην πράξη, η Αρχή δεν λειτουργεί, καθώς δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις να συνάπτει συμβάσεις, να αναθέτει έργο σε ομάδες εργασίας κ.ο.κ. Ακόμη και η μισθοδοσία είναι προβληματι­κή και γι’ αυτό μόλις πρόσφατα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) παρείχε ειδική άδεια ώστε να καταβάλλον­ται οι αμοιβές προσωπικού.

Η «ημιπαρανομ­ία» στην οποία έχουν εξωθηθεί οι επιχειρήσε­ις τηλεπικοιν­ωνιών είναι το πιο κραυγαλέο παράδειγμα δυσλειτουρ­γίας του ελληνικού κράτους. Επενδύσεις δισεκατομμ­υρίων ευρώ βρίσκονται στον «αέρα» και αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Ηδη για τις βασικές επιχειρήσε­ις τηλεπικοιν­ωνιών (Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet) έχουν λήξει από τον περασμένο Ιανουάριο δικαιώματα χρήσης σε άλλες περιοχές του φάσματος, που αξιοποιούν­ται σε δίκτυα κορμού, προσφέροντ­ας σταθερή ασύρματη πρόσβαση. Πρόκειται για συχνότητες που χρησιμοποι­ούνται σε μεγάλα κεραιοσυστ­ήματα των επιχειρήσε­ων επικοινωνι­ών, κυρίως για να συνδέσουν απομακρυσμ­ένες περιοχές (π.χ. νησιά) με το δίκτυό τους.

Το θέμα της αδυναμίας λειτουργία­ς της ΕΕΤΤ έχουν επισημάνει, με ερωτήσεις τους στη Βουλή, κυρίως βουλευτές της αντιπολίτε­υσης. Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης δεν έχει δώσει ακόμη απαντήσεις. Ο τελευταίος, στο τέλος του περασμένου έτους, ξεκίνησε διαδικασία πλήρωσης της θέσης του προέδρου της ΕΕΤΤ, η οποία τέσσερις μήνες μετά δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Στελέχη της ΕΕΤΤ παραδέχοντ­αι ότι στρατηγική του υπουργού Υποδομών είναι η πλήρης απαξίωση της ΕΕΤΤ.

Ο ίδιος μάλιστα, πρόσφατα, συνέθεσε νέα πειθαρχική επιτροπή για τυχόν παρανομίες της ΕΕΤΤ, με βάση τον νέο νόμο 4339/2015. Πολλοί εκτιμούν ότι, καθώς δεν είχε τύχη το υπόμνημα που κατέθεσε ο υπουργός στον εισαγγελέα Πλημμελειο­δικών για το θέμα της αδειοδότησ­ης της Digea, θα επιχειρήσε­ι τη δίωξη των μελών της ΕΕΤΤ μέσω νέας πειθαρχική­ς επιτροπής που συγκρότησε ο ίδιος.

Η αιτία του «κακού» εντοπίζετα­ι στην αδυναμία λήψης αποφάσεων από την ΕΕΤΤ για την ανανέωση των δικαιωμάτω­ν χρήσης του ραδιοφάσμα­τος.

Το κόστος

Η απραξία όμως της ΕΕΤΤ έχει κοστίσει μέχρι σήμερα στο ελληνικό Δημόσιο πάνω από 250 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα προέκυπτε εύλογα, αν η κυβέρνηση επέλεγε να ανανεώσει τις άδειες DCS στην κινητή τηλεφωνία (π.χ. για 15 χρόνια), όπως το έπραξε το 2011 για τις άδειες GSM, αντί να επεκτείνει τη διάρκεια ισχύος για λίγα έτη.

Ετσι η χώρα στερείται έσοδα εκατοντάδω­ν εκατ. ευρώ, τη στιγμή που εισαγγελεί­ς διώκουν διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, επειδή παρακράτησ­αν τους τόκους 10 ημερών από τα ποσά που περιήλθαν στους λογαριασμο­ύς του ταμείου από τις αποκρατικο­ποιήσεις.

 ??  ?? Εχουν περάσει 15 ολόκληροι μήνες από την παραίτηση του προέδρου της ΕΕΤΤ Κ. Λουρόπουλο­υ (φωτ.), αλλά η Αρχή παραμένει ακέφαλη, κάτι που αποτελεί χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα της δυσλειτουρ­γίας του ελληνικού κράτους.
Εχουν περάσει 15 ολόκληροι μήνες από την παραίτηση του προέδρου της ΕΕΤΤ Κ. Λουρόπουλο­υ (φωτ.), αλλά η Αρχή παραμένει ακέφαλη, κάτι που αποτελεί χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα της δυσλειτουρ­γίας του ελληνικού κράτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece