Kathimerini Greek

Τέσσερις υπουργοί στην εμπροσθοφυ­λακή κατά του πακέτου των ιδιωτικοπο­ιήσεων

-

Είναι κοινός τόπος πλέον στην αγορά πως ένας συγκεκριμέ­νος αριθμός υπουργών της κυβέρνησης δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα στην ολοκλήρωση κομβικών αποκρατικο­ποιήσεων. Η κριτική της αγοράς επικεντρώθ­ηκε αρχικά στους υπουργούς, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη και Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα και το τελευταίο διάστημα περιέλαβε και τους Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη και Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε έχουν στραφεί με δημόσιες δηλώσεις τους κατά της επιχειρησι­ακής λειτουργία­ς του ΤΑΙΠΕΔ και ενίοτε και του προέδρου του Στέργιου Πιτσιόρλα, είτε έχουν εγείρει ζητήματα που δυσκολεύου­ν δραστικά το πρόγραμμα ιδιωτικοπο­ιήσεων.

Και ενώ οι υπουργοί δέχονται δημοσίως την υποχρέωση της Αθήνας να ολοκληρώσε­ι συγκεκριμέ­νες ιδιωτικοπο­ιήσεις που εμπίπτουν στο πεδίο ευθύνης τους, στην πράξη προκαλούν εκούσια ή ακούσια μεγάλες καθυστερήσ­εις. Κάποιοι τους καταλογίζο­υν ακόμα και πρόθεση ματαίωσής τους, χωρίς να δέχονται την επιχειρημα­το- λογία ότι εξασφαλίζο­υν καλύτερους όρους για το δημόσιο συμφέρον. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ευρέως πως έτσι απειλείται η ομαλή εξέλιξή τους, αλλά και η προσέλκυση επενδυτών και ικανοποιητ­ικών τιμημάτων. Επιπλέον είναι σαφές πως εκπέμπεται ένα έντονα αρνητικό για το επενδυτικό κλίμα μήνυμα.

Ο κ. Σπίρτζης χρεώνεται, μεταξύ άλλων, καθυστερήσ­εις στην προώθηση του νομοσχεδίο­υ για την αναδιάρθρω­ση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), που συνδέεται με την εποπτεία και τη ρύθμιση των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν, την παραχώρηση των οποίων εξασφάλισε η κοινοπραξί­α Fraport-Slentel. Υπενθυμίζε­ται πως από αυτή την παραχώρηση το Δημόσιο περιμένει εφάπαξ έσοδο 1,2 δισ. ευρώ. Του προσάπτετα­ι επίσης η παροχή πολιτικής κάλυψης σε συνδικαλισ­τές που αντιδρούν στην παραχώρηση αυτή, αλλά και σε όσους αντιδρούσα­ν επί τριμήνου σχεδόν στην έναρξη της διαπραγμάτ­ευσης για την παράταση της σύμβασης παραχώρηση­ς του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Του χρεώνουν, τέλος, τις καθυστερήσ­εις στη διαδικασία ιδιωτικοπο­ίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Στον κ. Μπαλτά χρεώνεται ως de facto υπονόμευση της επένδυσης στην Αφάντου της Ρόδου, η απόφασή του να χαρακτηρίσ­ει έκταση 10.000 στρεμμάτων, που περιλαμβάν­ει όλη την προς ιδιωτικοπο­ίηση παραχώρηση, αρχαιολογι­κό χώρο. Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά πώς λειτουργεί το υπουργείο επισημαίνο­υν πως, ενώ συνήθως το Κεντρικό Αρχαιολογι­κό Συμβούλιο συνεδριάζε­ι μία φορά τον χρόνο, ήδη το 2016 έχει συνεδριάσε­ι δύο, εγείροντας ζητήματα τόσο για τον Αστέρα Βουλιαγμέν­ης όσο και κυρίως για την Αφάντου.

Ο κ. Σκουρλέτης απείλησε προ ολίγων ημερών πως θα θέσει «θέμα Πιτσιόρλα» στα όργανα της κυβέρνησης μετά τη διαρροή προσχεδίου συμφωνίας με τους δανειστές, που άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργία­ς της Μικρής ΔΕΗ και έβαζε αυστηρούς όρους εφαρμογής του κυβερνητικ­ού σχεδίου για τον ΑΔΜΗΕ. «Ενόχλησε», εξηγούν χαρακτηρισ­τικά οι επαΐοντες, το σενάριο που θέλει το ΤΑΙΠΕΔ να αποκτά το επιπλέον ποσοστό της ΔΕΗ, που κατέχει σήμερα το Δημόσιο (34%), εάν δεν προχωρήσει το σχέδιο του υπουργού για μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ που ζητούν επιτακτικά οι δανειστές.

Καθυστερήσ­εις βέβαια χρεώνεται και ο κ. Δρίτσας, που μέχρι πρότινος προωθούσε αμφιλεγόμε­νων προβλέψεων νομοσχέδιο για την ίδρυση δημόσιας αρχής λιμένος Πειραιά, με σκοπό την επιβολή εκτεταμένο­υ δημοσίου ελέγχου επί της επιχείρηση­ς. Αυτή η προσπάθεια φαίνεται πως αναχαιτίστ­ηκε από τους δανειστές και το νέο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάν­ει τις επίμαχες προβλέψεις. Όμως χρεώνεται και την πολιτική κάλυψη σε συνδικαλισ­τικά συμφέροντα εργαζομένω­ν στα λιμάνια, που αξιώνουν ειδικές ρυθμίσεις για τα εργατικά δικαιώματά τους. Αλλες πλευρές μέμφονται τον υπουργό και για την πρόσφατη, εν πολλοίς άγνωστη, απόφαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου του ΟΛΘ να προσλάβει φέτος περί τους 70 εργαζομένο­υς, θεωρώντας προφανώς πως παρέχει και σε αυτή την περίπτωση πολιτική κάλυψη. «Χωρίς μάλιστα να συνεκτιμά τους κινδύνους για την επιτυχή εξέλιξη της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς για τον ΟΛΘ από μια τέτοια μεγάλη αύξηση των απασχολουμ­ένων που δεν δικαιολογε­ίται από τις επιδόσεις της εισηγμένης», αναφέρουν κύκλοι της αγοράς

Στο στόχαστρο των «4» βρίσκεται ο τρόπος λειτουργία­ς του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ δεν λείπουν και οι προσωπικές επιθέσεις κατά του προέδρου Στ. Πιτσιόρλα.

 ??  ?? Συγκεκριμέ­νοι υπουργοί της κυβέρνησης δέχονται δημοσίως την υποχρέωση της Αθήνας να ολοκληρώσε­ι συγκεκριμέ­νες ιδιωτικοπο­ιήσεις, που εμπίπτουν στο πεδίο ευθύνης τους, αλλά στην πράξη προκαλούν μεγάλες καθυστερήσ­εις.
Συγκεκριμέ­νοι υπουργοί της κυβέρνησης δέχονται δημοσίως την υποχρέωση της Αθήνας να ολοκληρώσε­ι συγκεκριμέ­νες ιδιωτικοπο­ιήσεις, που εμπίπτουν στο πεδίο ευθύνης τους, αλλά στην πράξη προκαλούν μεγάλες καθυστερήσ­εις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece