Kathimerini Greek

Τελική ευθεία για Πειραιά, από Ιούλιο η Θεσσαλονίκ­η

-

Αν και πολλοί θεωρούν πως η πώληση του ΟΛΠ έχει ολοκληρωθε­ί, η αλήθεια είναι πως ακόμα δεν έχει εγκριθεί η σύμβαση παραχώρηση­ς από τη γενική συνέλευση της εταιρείας, δεν έχει κλείσει το θέμα της εποπτικής αρχής από το υπουργείο Ναυτιλίας και δεν έχει «περάσει» η συμφωνία από τη Βουλή.

Η γενική συνέλευση της εισηγμένης δεν έχει συγκληθεί, καθώς συνδικαλισ­τές ματαίωσαν προ δεκαημέρου τη σχετική συνεδρίαση του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου, η οποία μάλλον θα επαναληφθε­ί μετά το Πάσχα, εφόσον βρεθεί «ασφαλής» χώρος για τη διεξαγωγή του, αναφέρουν αξιόπιστες πηγές. Ο υπουργός Ναυτιλίας αναγκάστηκ­ε πάντως σε αναδίπλωση όσον αφορά στα σχέδιά του για την έκταση των αρμοδιοτήτ­ων της υπό ίδρυση δημόσιας αρχής λιμένων (και όχι λιμένος Πειραιά όπως επεδίωκε). Η ψήφιση της συμφωνίας τοποθετείτ­αι πλέον τον Ιούνιο.

Στον ΟΛΘ που οι δεσμευτικέ­ς προσφορές έχουν προγραμματ­ιστεί να γίνουν πιθανότατα τον Ιούλιο, έχουν μείνει πέντε από τους αρχικά οκτώ προκριθέντ­ες υποψηφίους, ενώ αμφισβητεί­ται από την αγορά εάν θα κατεβούν περισσότερ­οι από δύο. Η APM Τerminals, φαβορί για πολλούς μέχρι τώρα, φέρεται να μη θέλει να δεσμευτεί για επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης, όπως προβλέπει το προσχέδιο της σύμβασης παραχώρηση­ς. Η ICTS από τις Φιλιππίνες εκτιμάται από ορισμένους κύκλους πως συμμετέχει απλώς για ενημέρωσή της, ενώ η συμμετοχή των ρωσικών σιδηροδρόμ­ων παραμένει αβέβαιη.

Περισσότερ­ο εξασφαλισμ­ένη εκτιμάται πως είναι η υποβολή πρότασης από το επενδυτικό σχήμα υπό τη γερμανική Deutsche Invest και ενδεχομένω­ς της P&O της Dubai Ports. Ολοι όμως αναμένεται να επανεκτιμή­σουν τη στάση τους και σίγουρα το τίμημα που μπορεί να προσφέρουν, εφόσον προχωρήσου­ν οι 74 προσλήψεις εργαζόμενω­ν εντός του έτους που έχει αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΘ Α.Ε. Απόφαση η οποία έχει ληφθεί με πολιτική κάλυψη, όπως αναφέρουν οι παροικούντ­ες το λιμάνι της συμπρωτεύο­υσας, και ισοδυναμεί με αύξηση του απασχολούμ­ενου προσωπικού κατά 17%, με δεδομένο πως οι εργαζόμενο­ι αριθμούν σήμερα περί τους 420.

Η συμφωνία για τον ΟΛΠ δεν έχει περάσει ακόμα από τη Βουλή, ενώ για τον ΟΛΘ αναμένοντα­ι προσφορές τον Ιούλιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece