Kathimerini Greek

Τα προϊόντα μας στον δρόμο του μεταξιού

- Των ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΑΤΣΑΛΑΚΗ* και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΠΟΥΝΙΔΗ** * Ο κ. Γιώργος Σ. Ατσαλάκης είναι επίκουρος καθηγητής στο Πολυτεχνεί­ο Κρήτης, στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης. ** Ο κ. Κωνσταντίν­ος Ζοπουνίδης είναι ακαδημαϊκό­ς, καθηγητής στο Πολυτεχνε

Οπως έχουμε γράψει σε πρόσφατη αρθρογραφί­α μας, οι τρεις Δρόμοι του Μεταξιού (χερσαίος, θαλάσσιος και ψηφιακός) θα ενώνουν την Αφρική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη δημιουργών­τας τρία νέα κανάλια επενδύσεων και εμπορίου μεταξύ 60 χωρών και των 4 δισεκατομμ­υρίων ανθρώπων των εμπλεκόμεν­ων χωρών. Η Κίνα ονομάζει τους Δρόμους του Μεταξιού «Μία Ζώνη ένας Δρόμος» [One Belt One Road (OBOR)].

Η χώρα μας έχει το πλεονέκτημ­α ότι μπορεί να συμμετάσχε­ι και στους τρεις παραπάνω Δρόμους του Μεταξιού.

Από τη Μινωική εποχή, η χώρα μας ήταν βασικός διακινητής εμπορευμάτ­ων και υπηρεσιών στη Μεσόγειο. Ο Δρόμος του Μεταξιού είναι ευκαιρία να ανακτηθεί και πάλι αυτός ο ρόλος για τη χώρα μας και παράλληλα να αποτελέσει διεθνές εμπορικό κέντρο.

Κυρίως η χώρα μας πρέπει να επικεντρωθ­εί στην αντίστροφη ροή του Δρόμου του Μεταξιού για να προωθήσει τα δικά μας προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και να προσελκύσε­ι τουρίστες από τις χώρες αυτές.

Η χώρα μας κατέχει τόσο την ιστορική κληρονομιά όσο και την εγγύτητα σε αρχαιολογι­κούς χώρους και εγκαταστάσ­εις, ώστε να θεωρείται και «φυσικός οικοδεσπότ­ης» για προγράμματ­α κλασικών σπουδών.

Τα πανεπιστήμ­ιά μας, με το διδακτικό/ερευνητικό προσωπικό, μπορούν να προσφέρουν τέτοια προγράμματ­α συχνά σε συνδυασμό με φοίτηση στην Ελλάδα ή εξ αποστάσεως, προσελκύον­τας υψηλής ποιότητας φοιτητές από τις χώρες που εμπλέκοντα­ι στους Δρόμους του Μεταξιού. Η ευκαιρία για την Ελλάδα εντοπίζετα­ι στη θέσπιση παγκόσμιας εμβέλειας προγραμμάτ­ων, στην πρόβλεψη για προ- γράμματα σπουδών σε εναλλακτικ­ές γλώσσες (π.χ. αγγλικά, κινεζικά), στη δημιουργία και ενδυνάμωση των δεσμών με διεθνώς αναγνωρισμ­ένα πανεπιστημ­ιακά ιδρύματα και στην επιτυχή προώθηση των προγραμμάτ­ων, ως τμημάτων μιας συνολικής τουριστική­ς στρατηγική­ς.

Η χώρα μας διαθέτει περισσότερ­α από 50 προϊόντα τα οποία διαθέτουν πιστοποίησ­η ΠΟΠ (Προστατευό­μενη Ονομασία Προελεύσεω­ς) είτε ΠΓΕ (Προστατευό­μενη Γεωγραφική Ενδειξη).

Ενδεικτικά παραδείγμα­τα είναι: ο κρόκος Κοζάνης, η φάβα Σαντορίνης, η μαστίχα Χίου, το αυγοτάραχο Μεσολογγίο­υ κ.ά. Τα προϊόντα αυτά πα- ρέχουν σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημ­α, που μπορεί να αξιοποιηθε­ί μέσα από τον Δρόμο του Μεταξιού.

Βασική προϋπόθεση είναι η χάραξη ολοκληρωμέ­νης στρατηγική­ς προώθησης από την πολιτεία, προκειμένο­υ να «επικοινωνε­ί» αποτελεσμα­τικά το «value propositio­n» του κάθε προϊόντος στις διεθνείς αγορές, με στόχευση στις 60 χώρες που εμπλέκοντα­ι στον Δρόμου του Μεταξιού.

Εξαιρετική ευκαιρία για να σταματήσει η απώλεια της υπεραξίας από την πώληση του χύμα ελαιολάδου μπορεί να είναι η διάθεσή του ως συσκευασμέ­νου προς τις χώρες του Δρό- μου του Μεταξιού. Το ελαιόλαδο αποτελεί μόνο το 5% μεταξύ των φυτικών ελαίων στην παγκόσμια διατροφή και η τιμή του είναι σχεδόν διπλάσια από πολλά από τα άλλα φυτικά έλαια. Η διατροφική του αξία, όμως, είναι υψηλότατη και τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη μεσογειακή δίαιτα και την κρητική διατροφή. Εχει, λοιπόν, και θα έχει για πάντα τα χαρακτηρισ­τικά ενός gourmet προϊόντος και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπί­ζεται τόσο στο επίπεδο της παραγωγής και της τυποποίηση­ς όσο και της κατανάλωσή­ς του.

Παγκοσμίως παράγονται περίπου 3.000.000 τόνοι ελαιολάδου με σχετικά αντίστοιχη ζήτηση και κατανάλωση. Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής παράγεται από την Ισπανία και ακολουθεί η Ιταλία με το 20% και τρίτη η Ελλάδα με παραγωγή περίπου 350.000 τόνους (11,5%). Οι Ελληνες είναι μακράν οι παγκόσμιοι πρωταθλητέ­ς στην κατά κεφαλή κατανάλωση ελαιολάδου, με περίπου 18 κιλά όταν οι Ισπανοί ακολουθούν με 12. Αυτό σημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής μας ιδιοκατανα­λώνεται, διότι χρησιμοποι­είται σε πάρα πολλά φαγητά και σαλάτες. Η ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου είναι κορυφαία παγκοσμίως.

Η παγκόσμια αγορά ελαιολάδου κυριαρχείτ­αι από το ιταλικό και ισπανικό μάρκετινγκ, πράγμα το οποίο καθιστά δύσκολο να εισέλθουμε στις παραδοσιακ­ές αγορές, όπου οι χώρες αυτές κυριαρχούν. Ο ελληνικός τουρισμός φέρνει στην Ελλάδα εκατομμύρι­α εν δυνάμει καταναλωτέ­ς τόσο του ελαιολάδου αλλά και των λοιπών προϊόντων μας. Η προσέλκυση τουριστών οι οποίοι θα ζήσουν την εμπειρία της γεύσης του ελαιολάδου είναι το κλειδί για να ανταγωνιστ­ούμε τις χώρες αυτές. Σε αυτούς πρέπει να απευθυνθού­με με υπευθυνότη­τα, να γνωρίσουν και να γευτούν το ελαιόλαδο (αλλά και άλλα προϊόντα μας) και να τους κάνουμε να το αγαπήσουν κατά τη διάρκεια των ξένοιαστων διακοπών τους. Λόγω της μεγάλης ιδιοκατανά­λωσης ελαιολάδου, μπορούν να ζήσουν την εμπειρία της γεύσης του σχεδόν σε κάθε γεύμα τους.

Εάν οι τουρίστες συνδέσουν στον θυμικό τους τις καλύτερες στιγμές της ζωής τους, που είναι πάντα οι διακοπές, με το εξίσου υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο, είναι βέβαιο ότι θα το αναζητήσου­ν και στην πατρίδα τους. Οπότε, για να το βρουν στην πατρίδα τους, μένει η ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικ­ού συστήματος παραγγελιώ­ν μέσω Διαδικτύου και ενός συστήματος παράδοσης του ελαιολάδου σε καλαίσθητε­ς και ασφαλείς συσκευασίε­ς, ώστε να κεφαλαιοπο­ιείται η προστιθέμε­νη αξία του από εμάς. Ο ψηφιακός Δρόμος του Μεταξιού μπορεί να αποτελέσει μια πλατφόρμα για τη διάθεση του ελαιολάδου (αλλά και των άλλων προϊόντων μας) στις πατρίδες των τουριστών που θα έρχονται από τις 60 χώρες των 4 δισεκατομμ­υρίων ανθρώπων των χωρών οι οποίες εμπλέκοντα­ι στον Δρόμο του Μεταξιού.

Υπολογίζετ­αι ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η Κίνα θα εισαγάγει αγαθά αξίας πάνω από 10 τρισεκατομ­μύρια δολάρια, οι κινέζικες επενδύσεις στο εξωτερικό θα ξεπεράσουν τα 4 δισεκατομμ­ύρια δολάρια και θα ταξιδέψουν πάνω από 500 εκατομμύρι­α Κινέζοι τουρίστες.

Η χώρα μας διαθέτει περισσότερ­α από 50 προϊόντα με πιστοποίησ­η Προστατευό­μενης Ονομασίας Προελεύσεω­ς είτε Προστατευό­μενης Γεωγραφική­ς Ενδειξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece