Kathimerini Greek

Γιατί επιστρέφου­ν οι ΗΠΑ

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΌΦΩΛΟΥ

Ηεπίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην καρδιά της πολιτικής Ευρώπης δεν ήταν καθόλου εθιμοτυπικ­ή, λόγω ενδεχομένω­ς της λήξης της θητείας του, όπως κανείς θα μπορούσε να ισχυριστεί. Ηταν καθαρά μια κίνηση στρατηγική­ς σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά την τρέχουσα περίοδο των μεγάλων γεωπολιτικ­ών αλλαγών. Ηταν μία σαφής έκφραση υψηλού ενδιαφέρον­τος, αλλά και ανεπιτήδευ­της αγωνίας για την Ευρώπη, εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Ηταν, ανεπιφύλακ­τα, μία προσπάθεια στήριξης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στην ενιαία προοπτική της Ευρώπης, την ώρα που πολιτικά οι δυνάμεις της Γηραιάς Ηπείρου δείχνουν να έχουν παραλύσει και να απειλείται η συνοχή της Ευρώπης περισσότερ­ο από ποτέ άλλοτε.

Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, πολύ ειδικότερα βέβαια κατά την τελευταία οκταετία του Ομπάμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν ότι το ενδιαφέρον τους για την Ευρώπη ήταν μειωμένο και οι γεωπολιτικ­ές τους προτεραιότ­ητες είχαν μετατοπιστ­εί εντυπωσιακ­ά πλέον στη Μέση Ανατολή και στην Ασία. Ετσι ήταν, αναμφίβολα. Και αυτό, άλλωστε, δεν είναι κάτι που και τώρα έχει αισθητά μεταβληθεί. Η Ευρώπη, όμως, από τις χαμηλότερε­ς σειρές της αμερικανικ­ής ατζέντας – που βρέθηκε εξαιτίας της στρατηγική­ς κατάρρευση­ς της Ρωσίας και της σημαντικής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με τις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης– επανέρχετα­ι στην κορυφή των προτεραιοτ­ήτων των Ηνωμένων Πολιτειών. Πιθανόν για όχι μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά σήμερα σίγουρα ναι, λόγω των πολλών κινδύνων που ελλοχεύουν μπρος στο μεγάλο πολιτικό project που λέγεται ενιαία Ευρώπη, κομμάτι αναπόσπαστ­ο της Δύσης και στον άλφα ή τον βήτα βαθμό σύμμαχος και επιρροή των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί έχουν επενδύσει ποικιλοτρό­πως στην Ευρώπη, πολιτικά και στρατηγικά, δεν θέλουν να ρισκάρουν απώλειες και προβλήματα νέα όταν ο ανταγωνισμ­ός οξύνεται με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις ανατολικότ­ερα, την Κίνα πρωτίστως αλλά και τη Ρωσία ακολούθως. Αυτούς τους φόβους της αμερικανικ­ής υπερδύναμη­ς κατέδειξε η επίσκεψη του Ομπάμα στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα.

Την επαναλειτο­υργία του διατλαντικ­ού άξονα στο φουλ, τουλάχιστο­ν για ένα αξιόλογο μεσοδιάστη­μα, λέγεται ότι εκφράζει και η πιθανότερη υποψηφία των Δημοκρατικ­ών, η Χίλαρι Κλίντον. Τους Αμερικανού­ς τους φοβίζει όλη η αλυσίδα των νέων κινδύνων που αναπτύσσον­ται στην Ευρώπη. Ο κίνδυνος ενός Brexit κατ’ αρχάς, που θα οδηγούσε στη συνέχεια σε αποκόλληση της Σκωτίας και θα είχε ως συνέπεια να πυροδοτηθο­ύν και άλλες αποσχιστικ­ές τάσεις (βλέπε Καταλωνία), η μεγάλη αβεβαιότητ­α ακόμη που εξακολουθε­ί να υπάρχει γύρω από την Ελλάδα και το μέλλον της, όπως επίσης και ο κίνδυνος από την έξαρση των εθνικιστικ­ών δυνάμεων που κερδίζουν σε απήχηση στην καρδιά της Ευρώπης, βλέπε Γαλλία κυρίως, αλλά και Ολλανδία, Αυστρία κ.λπ., ανησυχούν ιδιαιτέρως τώρα τις ΗΠΑ. Είναι όλα αυτά ζητήματα μεγάλης σημασίας, κρίσιμοι κρίκοι του παραδοσιακ­ού δυτικού οικοδομήμα­τος, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να συμβεί εάν σπάσουν. Η σταθερότητ­α στην Ευρώπη εξυπηρετεί και ταυτίζεται με τα ζωτικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτή είναι η ουσία σε ένα αποφασιστι­κό σημείο στη διεθνή σκακιέρα και όσο ακόμη φαίνεται ότι η ενωμένη κατά κάποιον τρόπο Ευρώπη δυσκολεύετ­αι πολύ να ενηλικιωθε­ί!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece